Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin, 19 Temmuz 2022 Salı günü İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen panele konuk oldu. Covid-19 salgınının uzaktan çalışma zorunlu kıldığını ifade eden Bakan Bilgin, bu zorunlu uzaktan çalışma yı sürecinin OECD raporlarına dikkat çekerek, uzaktan çalışmanın önümüzdeki yirmi beş yıl için uygulanabileceğinin öngörüldüğünü, bu sürecin ülkemize de gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektörde yararlı olduğunu belirtti. Bakan Bilgin ayrıca çalışma hayatında yaşanan değişikliklerin çeşitli sorunları da ortaya çıkardığına işaret ederek, günümüzde geleneksel mesai döneminin artık geride kaldığını ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuşmasının sonunda iş kazalarına karşı çalışanları korumanın birincil öncelik olduğunu vurgulayarak herhangi bir tolerans gösterilmeyeceğini ve iş kazalarına karşı mutlak surette tedbirli olunması gerektiğini ifa etmiştir.
Uzaktan Çalışma Neden Gerekli?
Uzaktan Çalışmanın Artıları ve Eksileri
Covid-19 salgınının dünyadaki iş hayatını kesintiye uğratmaya başlamasının ardından, iki yıldan uzun bir zaman geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) konuyla ilgili yayınladıkları son raporunda, uzaktan çalışma sürecinde sağlığın korunabilmesi için mühim değişikliklerin gerekli olduğu belirtildi.
Raporda uzaktan çalışmanın olumlu ve olumsuz yönleri de açıklanmıştır. Buna göre uzaktan çalışmanın faydaları içinde bir iş-yaşam dengesinin sağlıklı bir şekilde kurulması, çalışma saatlerindeki esneklik, fiziksel aktivitelere daha fazla zaman ayırabilme imkanı vermesi ve trafik yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak hava kirliliğinin azalması gösterilmektedir. Bütün bu açıklanan yararların fiziksel ve ruhsal yönden kişilerde olumlu etkiler yaratması da kayda değerdir. Diğer yandan uzaktan çalışmanın birçok firma için daha çok üretim, ancak daha az maliyet getirdiği de bilinen bir gerçektir.
Düzgün planlama yapılmaz ve işletmelere sağlık desteği verilmezse uzaktan çalışma faydadan çok zarar da getirebilir. Tükenmişlik hissi, toplumdan soyutlanma (asosyallik), depresyon, sigara ve alkole yönelme (zararlı alışkanlıklara bağımlılık) ve düzensiz kilo alımına yol açabileceğine dair uyarılar da yapılmaktadır.
Ev hayatındaki bazı faktörler (televizyon, evcil hayvanlar, ev aletlerinin sesi, vs..) kişileri olumsuz etkileyebilmekte, dikkati dağıtan etmenler yapılan işe negatif yönde tesir edebilmektedir. Ayrıca dikkat dağıtan şeyler, üretkenliği ve motivasyonu azaltabilir. Evde rahatsızlık veren şeyler sınırlandırılırak bu durumdan kaçınılabilir. İstenmeyen seslerden kurtulmak adına gürültü önleyici kulaklıklar kullanılabilir. Daha iyi motive olabilmek için rahatlatıcı müzikler dinlenilebilir.