Teheccüd namazı yatsı namazını kıldıktan sonra bir miktar uyuduktan sonra kılınan gece namazıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) için teheccüd namazı farz iken ümmeti için sünnettir.
TEHECCÜD NAMAZI NASIL KILINIR?
Kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet eder. Akabinde 2 ila 8 rekat arasında 2’şer rekatlık namaz kılar. Bununla beraber kişinin daha fazla da gece namazı kılmasında bir yanlışlık bulunmamaktadır.
TEHECCÜD NAMAZINI KILMA ZAMANI
Kişi teheccüd namazını yatsı namazını kılıp bir miktar uyuduktan sonra kılar. Bu nedenle bu namazın vakti gecenin ortası veya son vakitleridir. Uyumadan önce kişinin teheccüd namazını kılmaması gerekir. Teheccüd namazı ile ilgili olarak Hz. Muhammed (s.a.v) “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekât namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 18) buyurmuştur.
Başka bir hadisinde ise “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır” demiştir. (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Sıyâm, 55) Bu hadisten gece kılınan nafile namazın gündüz kılınan nafile namazdan daha hayırlı olduğu sonucunu çıkarmaktayız.
Ayrıca, İsra suresi 17. ayette Allah u Teala Resulüne hitaben “Gecenin bir kısmında da uyanarak sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere teheccüd namazı kıl ki, Rabbin seni Makam-ı Mahmud’a ulaştırsın.” buyurmuştur. Böylelikle gece namazı Peygamber Efendimiz (s.a.v) için farz ümmeti için ise sünnet olmuştur. Kendisine farz olduğu için Hz. Muhammed (s.a.v.) fiili olarak da gece namazının nasıl kılınacağını ümmetine göstermiştir.
Bazı rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (s.a.v) yatsı namazından hemen sonra vitir namazının kılmamıştır. Allah Resulü (s.a.v.) geceleyin uyandıktan sonra 8 rekat gece namazı kılmıştır. Gecenin sonunda ise vitr namazını kılmıştır.
Teheccüd Namazının Fazileti
Allah Resulüne farz ümmetine sünnet olan bu namazın birçok fazileti bulunmaktadır.
-Gece namazı kılma rahmet ve bereket vesilesidir.
-Gece namazını kılan Allah’ın mağfiretini ve mükafatına nail olur.
-Sürekli gece namazını kılma kişini iyi insan olarak anılmasına sebep olur.
-Gece namazı kötülükleri örter ve günah işlemekten alıkoyar.