21 Kasım 2024 Perşembe

Kurban Bağışı Kimlere Yapılabilir?

Kurban kelimesi yakınlık kökünden gelmektedir. Dini anlamda ise kurban “Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey” anlamına gelir. Kurban birçok güzelliği ve manayı ihtiva eder. Bu şuur ile keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyen insanlar kurban bağışı yapabilir.

Kurban Bagisi

Kurban Bağışı Yapılabilecek Yerler

Günümüzde kurban bağışı konusu daha fazla dikkat çekmektedir. Özellikle zengin Müslümanların kurban bağışı yapmasının ayrı bir hususiyeti vardır. Örneğin bu kapsamda Almanya kurban bağışı konusunu ele alalım. Refah ve ekonomik bir ülke olan Almanya’daki Müslümanların  bağış yapması ayrı bir dikkat çekmektedir.

Bağış yapabileceğimiz yerleri ve kişileri şu şekilde sayabiliriz. Öncelikle fakir ve ihtiyaç sahibi insanlara  yapabiliriz. Bunun haricinde düzenli olarak denetimden geçen, dernek, vakıf, kurum ve kuruluşlara da  bağış yapabiliriz.

Kendi başına kurban kesemeyecek Müslümanlar bağışlarını özellikle güvenilir kurum ve kuruluşlara yaparak ibadetlerini yerine getirebilirler. Kurban bağışı için en çok tercih edilen kurum ve kuruluşlar şunlardır; Türk Diyanet Vakfı, Mehmetçik Vakfı ve Kızılay bu kurum ve kuruluşların arasındadır. Örneğin Almanya bağış sırasında Müslüman bireyler bu kurum ve kuruluşlara bağışlar yapmaktadır.

Bunların haricinde kişinin yakın akrabaları ve komşularına bağış yapmasında bir sakınca yoktur. Hatta Peygamber Efendimiz (s.av.) tarafından akraba ve komşulara yapılan iyiliğin çok önemli olduğunu vurgulayan hadisleri bulunmaktadır.

Kurban ile İlgili Ayetler

Kurban kesmenin ehemmiyetine dair Kuran ve hadiste birçok husus yer almaktadır. Nitekim, Hac suresi 37. ayette Allah u Teala şöyle buyurmaktadır. “Unutmayın ki, o kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Sizden Allah’a ulaşacak olan tek şey takvânızdır. Allah böylece o hayvanları hizmetinize verdi ki, sizi doğru yola ilettiği için tekbir getirerek Allah’ın büyüklüğünü ilan edesiniz! Rasûlüm! Artık o iyilik eden ve işini güzel yapanları müjdele!

Bu ayette Allah u Teala kurbanı Allah rızası için keserek Allah’a kulluk bilincine sahip olmamızı öğütlemektedir. Allah tarafından insanlara nimet olarak verilen hayvanları yine Allah rızası için keserek bir nevi bu nimetler için Allah’a şükretmiş oluruz. Ayrıca kurban bağışı yaparak Allah’ın verdiği nimetlerini yoksullar ile paylaşırız ve bu şekilde Allah’a olan bu şükrü daha da artırmış oluruz. İşte Almanya  bağış kampanyaları bu bağışlar için çok güzel örnekler arasındadır.

Check Also

Kur'an-ı Kerim Kaç sayfa, Kaç Sure Ve Kaç Ayetten Oluşmaktadır?

Kur’an-ı Kerim Kaç sayfa, Kaç Sure Ve Kaç Ayetten Oluşmaktadır?

Kur’an-ı Kerim, Dinimizin kutsal kitabıdır ve biz inananlar için çok önemli bir kaynaktır. Kur’an, Allah’ın  …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir