15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kur’an da Geçen Ramazan Ayı Ayetleri

Kur’an-ı Kerim’de Ramazan ayı nın önemi birkaç ayette vurgulanmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir:

  1. “Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara Suresi, 183. ayet)

Bu ayette Ramazan ayındaki orucun, önceki ümmetlere de farz kılındığı gibi Müslümanlara da farz olduğu belirtilmektedir. Oruç, insanların kendilerini korumasına yardımcı olacak bir ibadet olarak görülmektedir.

  1. “Ramazan ayı, insanlara hidayet yolunu gösteren, doğrunun ve doğruyu eğriden ayıran apaçık delillerle dolu bir aydır.” (Bakara Suresi, 185. ayet)

Bu ayette Ramazan ayının insanlara doğru yolu göstermek için bir fırsat olduğu vurgulanmaktadır. Ramazan ayı boyunca tutulan oruç, insanların kendilerini kötülüklerden korumasına ve doğru yolu bulmasına yardımcı olacak bir araç olarak kabul edilmektedir.

  1. “Sana oruç tutman emredildi, kendilerinden öncekilere de emredilmişti ki umulur ki korunursunuz.” (Bakara Suresi, 183. ayet)

Bu ayette Ramazan ayındaki orucun insanların kendilerini korumasına yardımcı olacak bir ibadet olduğu belirtilmektedir. İnsanların oruç tutarak kendilerini kötülüklerden korumaları ve Allah’ın rızasını kazanmaları amaçlanmaktadır.

Bu ayetlerde Ramazan ayının önemi ve oruç tutmanın faydaları vurgulanmaktadır. Ramazan ayı, insanların kendilerini kötülüklerden korumasına ve doğru yolu bulmasına yardımcı olacak bir fırsat olarak kabul edilmektedir.

Kur'an da Geçen Ramazan Ayı Ayetleri

Ramazan Ayı ile İlgili Hadis-i Şerifler

Ramazan  ile ilgili birçok hadis-i şerif bulunmaktadır. İşte bazıları:

  1. “Ramazan ayı geldiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur.” (Buhari, Fadailu’l-Ashar)
  2. “Ramazan ayında tutulan orucun karşılığı bağışlanmadır.” (Tirmizi, Savm)
  3. “Ramazan ayında oruç tutanın duası, iftar vaktinde kabul olur.” (Tirmizi, Savm)
  4. “Kim Ramazan ayında imanı ve sevabı umarak oruç tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Savm)
  5. “Ramazan ayında geceleri ibadet edenin günahları bağışlanır.” (Tirmizi, Savm)

Bu hadis-i şeriflerde Ramazanın önemi ve faydaları vurgulanmaktadır. Ramazan ayının cennetin kapılarını açması, şeytanların zincire vurulması ve duaların kabul olması gibi özellikleri vardır. Oruç tutmanın geçmiş günahları bağışlatması ve geceleri ibadet etmenin günahları affettirmesi de önemli bir faydadır.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları!!

Namaz, Dinimiz için önemli bir ibadettir ve biz  müslümanlar tarafından beş vakit boyunca günlük hayatın …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir