Kelime-i Tevhid Nedir? Ne Anlama Gelir?

Kelime-i Tevhid nedir sorusuna cevap olarak ilk başta akla tehvidin nasıl bir mahiyete sahip olduğu gelmektedir. Tevhid kısaca Allah’ın varlığına ve birliğine inanmaktır. Daha geniş anlamda ise eşinin ve benzerinin olmadığına bütün yetkin özelliklerin kendisinde olduğuna inanmaktır.Kelime-i Tevhid Nedir? Ne Anlama Gelir? Tevhidin AnlamıTevhid nedir, ne anlama gelmektedir. Arapça’da tevhid “vahhade” fiilinden türemiştir. Sözlükte “tek kılmak ve birlemek” anlamlarını ifade etmektedir. İslam alimleri tevhid kelimesini Terim olarak Allah u Teala’yı ibadet noktasında bir kılma olarak kullanmışlardır. Tevhid ayrıca şirkin zıddını ifade eder. Şirk ise Allah’a zat, sıfat ve fiillerinde ortak koşma anlamına gelir.Kur-an-ı Kerim’de Allah’ın birliğini konu edinen ayetlerde onun şerikinin olmadığını belirten beyanlar vardır. İslamiyet tevhidi “La ilahe illallah” olarak ifade eder. “La ilahe illallah” ise “Allah’tan başka ilah yoktur” anlamına gelir. La ilahe illallah Allah’tan başka bir ilaha ibadet edilmemesi gerektiğini ifade eder. Allah’tan başka hiç bir ilah olmadığını kabul ederken başka hiçbir şeyi ilah olarak görmemeli ve başka hiçbir şeye itaat etmemelidir.

Tevhid inancı nedir?

Sadece Allah’a inanmak ve hayatı bu inanç ilkeleri doğrultusunda yaşamaktır. Bu inanç sadece İslam dininde yer almamaktadır. Diğer semavi dinler de tevhid inancını esas almışlardır. Ancak bu dinlerde meydana gelen tahrif ve bozulmalar bu dinleri tevhid inancı ekseninden çıkarmıştır.

Kelime-i Tevhid

İslam alemi için çok önemli bir yere sahip olan kelime-i tevhid için Peygamber Efendimiz (s.a.v) “cennetin anahtarı” demiştir. Bu nedenle kelime-i tevhid çekmenin fazileti oldukça önemlidir. Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v) zikirlerin en güzelinin tevhid olduğunu söylemiştir. “Zikrin (Allah’ı anmanın) en faziletlisi la ilahe illallah demektir.” Başla bir hadis-i şerifte ise Allah Resulü (s.a.v) “La ilahe illallah diyene işlediği günahlardan dolayı kafir demeyiniz. Buna kafir diyenin kendisi kafir olur” (Hadis-i Şerif Buhari) Bu şekilde tevhid nedir sorusuna cevap bulmuş olmaktayız.

İhlas nedir?

İhlas nedir sorusu ile tevhid nedir sorusu birbiri ile ilişkilidir. Çünkü ihlas dinde samimi olmayı ifade eder. İhlas suresi ise tevhid inancının en güzel özetidir. İhlas suresinin anlamı ise De ki: O, Allah’tır, bir tektir. Allah Samed’dir. (Her şey O’na muhtaçtır, o, hiçbir şeye muhtaç değildir.) Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir) (Diyanet meali).

About Aslıhan Özkan

Check Also

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları!!

Namaz, Dinimiz için önemli bir ibadettir ve biz  müslümanlar tarafından beş vakit boyunca günlük hayatın …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir