Kaza Namazı Nasıl Kılınır?

İslam alimleri, belirtilen vakitlerde namaz kılmayan Müslümanların daha sonra bu vakitler için kıldığı namaza kaza namazı demişlerdir. Ayrıca, farz namazların vaktinde kılınmamasının hükmünün farz olduğunu söylemişlerdir. Son olarak vacip namazların kazasının kılınmasının vacip olduğunu ifade etmişlerdir.Kaza Namazı Nasıl Kılınır? 

Kaza Namazı Nedir?

Farz veya vacip namazın vaktinde kılınmaması halinde kılınan namazdır. Peki kazaya kalan  namaz nasıl kılınır? Bununla beraber kaza namazının kılınacağı belirli bir zaman yoktur. Örneğin Müslümanlar öğle namazının kaza namazını yatsı vaktinde kılmasında bir sakınca yoktur. Son olarak Müslüman bireylerin üç kerahat vaktinin haricinde herhangi bir zamanda kaza namazı kılmalarında bir beis bulunmamaktadır.

Kazaya Kalan Namaz Önce mi Sonra mı kılınır?

Diyanet İşleri Başkanlığı bu sorunun cevabını şu şekilde vermiştir. Kişi sahib-i tertip ise daha önce kazaya bıraktığı namazlar varsa ve bunların sayısı altıyı bulmamışsa bu kimse önce kazaya kalan namazını, sonra da o vaktin farzını kılmalıdır. Diğer durumda kişinin kaza namazını kerahat vakitleri dışında dilediği zamanda kılmasında bir sakınca yoktur.

ÖĞLE NAMAZININ KAZASI NASIL KILINIR?

İslam alimleri kaza namazının aynı farz namazı gibi kılınacağını söylemişlerdir. Ancak Müslümanlar kaza namazı kılarken farklı bir şekilde tekbir getirirler. Örneğin; sabah namazının kazası için ‘Niyet ettim Allah rızası için, kılamadığım sabah namazını kılmaya” derler ve 2 rekat namaz kılarlar.Aynı şekilde öğle namazı için ‘Niyet ettim Allah rızası için, kılamadığım öğle namazını kılmaya” derler. Ardından kamet getirip 4 rekat namaz kılarlar.Akşam namazının kazası için ise Niyet ettim Allah rızası için, kılamadığım akşam namazını kılmaya” derler. Ardından kamet getirip 3 rekat namaz kılarlar.Son olarak yatsı namazı için “Niyet ettim Allah rızası için, kılamadığım yatsı namazını kılmaya” derler. Akabinde kamet getirip 4 rekat namaz kılarlar.Kazaya kalan namazla ilgili Kuran-ı Kerim ve sünnette bir hüküm yer almamaktadır. Hz. Muhammed (s.a.v) vaktinde uyuması nedeni ile vaktinde kılamadığı sabah namazını güneş doğup kerahat vakti çıktıktan sonra kılmıştır. Bu sebeplerle İslam alimleri kasten kılınmayan kaza namazının haydi haydi kılınması gerektiği görüşüne varmışlardır. İslam hukukçuları bu görüşe dayanarak kaza namazı kılınması gerektiği konusunda icma etmişlerdir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları!!

Namaz, Dinimiz için önemli bir ibadettir ve biz  müslümanlar tarafından beş vakit boyunca günlük hayatın …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir