Bazen hastalıklarımızdan dolayı zaruri olarak orucu bozabilecek hallerle karşılaşabiliyoruz. Peki anjiyo olmak orucu bozar mı?
Halk arasında anjiyo olarak bilinen operasyon, teşhise yönelik (anjiyografi) ve tedaviye yönelik olarak uygulanmaktadır. Anjiyografi vücut damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine damarların görünür hale gelmesini sağlayan ve “kontrast” madde olarak tanımlanan ilaç verilerek, anjiyogram adı verilen filmler elde edilir.
Anjiyografi sayesinde organları besleyen damarlar görüntülenerek damar hastalıkları veya bu damarlardan beslenen organlara ait tanı koydurucu bilgiler edinilir. Tedaviye yönelik olarak uygulanan anjiyonun klasik yöntemi anjiyoplastidir. Bu ise, dar veya tam tıkalı damarların “balon” ya da “stent” denilen özel araçlarla tekrar açılması için yapılır.
Bu bilgiler ışığında gerek anjiyografi, gerekse “anjiyoplasti” operasyonlarında yemek ve içmek anlamı bulunmadığından, oruç bozulmaz şeklinde bir diyanet fetvası bulunmakla birlikte işin diğer bir boyutu vardır.
Anjiyo olmak orucu bozar mı?
Anjiyografide işlem sırasında opak madde denilen 200 ml lik sıvılar görüntüleme amaçlı damardan verilmektedir bu anjiyoplasti için de geçerlidir. Zaten anjiyografi yapılmadan anjiyoplasti yapılamaz. Anjioplastide aynı zamanda tıkanık damar açıldıktan sonra ilaç yüklemesi yapılması mecburidir ve bu ilaçlar ağız yoluyla hastalara verilir.
İşlem sonunda anjiyo akabinceki ilaç alma neticesinde orucunuz bozulur
Diyelim ki ilaçları almak istemediniz veya sadece anjiyografi yaptırdınız 200 ml lik verilen sıvıda orucunu bozmadı fakat opak denilen madde kullanımı sonrasında eğer hasta serum veya 2 lt civarında su içmezse ciddi boyutlarda akut böbrek hastalıklarına neden olabilmektedir. Hatta sonucunda böbrek kaybına kadar götürebilen tehlikesi vardır.
Serum almak orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu sağlık sorunu olanların oruçla ilgili sorularına verdiği cevapta, “Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de orucu bozmaktadır” diyor.
Anjiyo yaptırmak orucu bozar mı, anjiyon orucu bozar mı, anjiyo oruç, serum orucu boze mı, kan vermek orucu bozar mı,