23 Kasım 2024 Cumartesi

Kurban Bayramı nedir?

Kurban Bayramı nedir?

Fedakarlığın anlamı ve önemi: neden fedakarlık?

  • Bu ibadet Allah rızası için yapılır, öncelikle sosyal hayatta adaleti sağlar.
  • Kurban şartlarını yerine getirenler öncelikle çevrelerindeki ihtiyaç sahiplerini mutlu ederler.
  • Kardeşlik ve birlik anlamına gelen Kurban Bayramı, dayanışmanın en güçlü olduğu zamanlardır.
  • Zengin ve fakir ayrımı yapılmaksızın her eve özen gösterilmesini sağlar.
  • Çocukların yüzlerini güldüren, büyüklerin kalplerini ışıldatan bu kutlama sadece bayram günlerinde yapılmamalı.

Müslümanlar arasında Kardeşlik ve dayanışma yılın her günü ve her anı hatırlanmalıdır.

Sahih Hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde Peygamberimiz, Kurban Bayramı’nda Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesildiği anda Allah katında kabul edildiğini, kesilen hayvanın boynuzu ve tırnağı dahil her şeyinin kişinin sevaplarına dahil olduğunu açıklamıştır. Ve kurbanın dinimizde çok özel bir yere sahiptir.

Kurban Bayramı nedir?
Kurban Bayramı nedir?

Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Kurban Bayramı, Hicret’in ikinci yılında ortaya çıkmıştır. Kurban bayramının ne olduğunu ve nasıl ortaya çıktığını merak edenler için kısa bir bilgi ile onları aydınlatalım:

Kurban ibadeti Hz. İbrahim (a.s) ile oğlu arasında başlar.

Hz. İbrahim (a.s) bir gün evinde uyurken rüyasında oğlu İsmail’in kurban edildiğini görür.

Bu rüyadan sonra Mekke’ye gitti ve oğlu İsmail’i oğlunun annesiyle birlikte gördü.

Oğluna rüyasından bahsetmedi ve ona bir ip ve bıçak almasını söyledi. Sonra ona evleri için vadide odun toplamaya gittiklerini söyledi.

Baba ve oğul vadiye doğru yola çıktıklarında, şeytan insan suretinde İbrahim (a.s)‘in karşısına çıktı ve onu Allah’ın bu emrini yerine getirmemesi için ayartmaya çalıştı. Ama İbrahim (a.s) bu numaraya inanmadı.

Bunun üzerine baba oğluna rüyasını anlatır: “Rüyamda seni Allah için kurban ettim.”

Beni kurban ettiğinizde, ödülümün azalmaması için beni bir iple bağlayın. Ve beni katletmek için yere yatırdığınızda, beni yüzüstü yatırın ve alnımı yere bastırın. Çünkü yüzüme baktığınız zaman kalbiniz incelir ve Allah’ın size emrettiği şeyleri yerine getirmenize engel olmasından korkarım.”

İbrahim (a.s) oğlunu kurban etmek üzereyken Allah şöyle buyurdu: “Ey İbrahim (a.s)! Rüyana sadık kaldın, işte oğlunun yerine keseceğin kurban, onu kes” diye buyurdu Allah. Kurban ibadeti bu dini değeriyle günümüze kadar gelmiştir.

 

Özetle:

Kurban Bayramı’nın ne olduğu ve neden kurban edildiği sorularına verilen cevapların neredeyse tamamı dayanışma şemsiyesi altında birleşiyor.

Kurban Bayramı sadece etlerin kesildiği bir bayram değil, yoksulların da hatırlandığı, birlik ve beraberliğin pekiştirildiği bir ibadettir.

Allah’a sunulan kurbanlar kesilirken, kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerine fayda sağlaması amaçlanan bir bayramdır.

Her yıl Kurban Bayramı’nı en güzel duygularla yaşamak ve sonrasında da hatırlamak için Kurban Bayramı’nı hakkıyla yaşamak gerekiyor.

Kurban Bayramı nedir Diyanet’in bu konuda nasıl bir açıklama yaptığını merak edenler için Kurban Bayramı düzenlemesi nedir sorusuna cevaben Diyanet’in verdiği bilgilerden birkaç cümle aktaralım:

 

Sözlükte “Allah’a yaklaşmak” anlamına gelen “kurban”, dini bir terim olarak, belirli şartları taşıyan bir hayvanın ibadet maksadıyla, Allah’a yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak için kesilmesi ve bu amaçla kesilen hayvan demektir. Mezheplerin çoğuna göre udhiye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429).

Kurban kesmek zorunlu mudur?

Kur’an, kurban kesmekle yükümlü olanları sayar.

Bu namazı kılmak her Müslüman için gereklidir, ancak bazen maddi durum bu namazın kılınmasını engelleyebilir.

Kurban kesebilmek için akıl sahibi olmak, ergenlik çağını geçmiş olmak, temel ihtiyaçları karşılayacak kadar maddi varlığa sahip olmak ve borç varsa bir yıldır borçlu olmak gerekir.

Üstelik 80,18 gram altınlık maddi imkana sahip olanların kurban kesmesi için de uygundur.

Hanefi mezhebine göre kurban kesmek zorunlu kabul edilir.

Diğer mezhepler için sünnet olarak kabul edilir. Ayrıca kurban vekâleti verilerek hayır kurumları aracılığıyla da kurban kesilebilir.

 

Ne tür kurbanlar vardır?

Kurban Bayramı hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, diğer kurban türlerinden bahsedelim. Kurban türleri niyete göre farklılık gösterir. Kurban türleri aşağıdaki gibidir:

 

Akika kurbanı: Dünyaya gelen çocuk için şükran amacıyla kesilir. Doğumun 7. gününde kesilmesinin iyi olacağı bilinmektedir. Çocuğun ergenliğe ulaşmasına kadar geçen süre içinde kesilmesi uygun görülmektedir. Akika kurbanı kesmek sünnettir.

Şükran kurbanı: Bir amaç için Allah’a şükretmek için kesilir. Adakta bulunmayan kişilerin şükran kurbanı sunması zorunlu değildir. Eğer kişi bir adak adadıysa, bu kurbanı dini olarak sunmalıdır.

Adak Hedy: Hac ve Umre sırasında kesilen kurbandır.

Adak: Bir dileğin gerçekleşmesi için sunulan ve dileğin gerçekleşmesinden sonra kesilen kurbandır.

Kurban Bayramı arifesinde nasıl dua edersiniz?

Sadece birkaç saat uzaklıkta olan Kurban Bayramı arifesinde, birçok evde koşuşturma ve telaş başlıyor. Kurban kesilecekse bıçaklar keskinleştirilir. Et kesimi için alet ve ekipmanlar hazırlanır. Gün içerisinde misafirlere servis edilecek yiyecekler hazırlanır. Huzurlu ve mutlu bir tatil için gerekli olan her şey yapıldı. Kurban ritüelleri her Müslüman için aşırı önem teşkil eder. Türkiye’miz Müslüman bir toplum olduğu üzere bizde de Kurban Bayramı hassas ve önemli bir kiriş taşıdır.

 

Özellikle evin dört bir köşesinde başlayan ve bayram temizliği olarak bilinen temizlik, bazı evlerde bayram gününün son saatlerine kadar sürer. Arefe günü nasıl dua edeceğinizi merak ediyorsanız, çoğu durumda nasıl yapıldığını aşağıda bulabilirsiniz:

 

Arefe günü duaların kabul edildiği gündür. Allah’ın değer verdiği bir gün olduğu için o gün günahlardan kaçınılmalıdır.

Kurban Bayramı arifesinde tutulan oruç daha büyük sevap kazandıracaktır. Bu günde tutulan oruç, geçmiş ve gelecek günahların kefaretini ödeyecek kadar değerlidir.

Arefe günü okunan İhlas Suresi, kul hakkı hariç bütün günahların affına vesile olur.

Arefe günü öğle ile şafak arasında 2 rekât namaz kılınırsa çok sevap verilir.

 

 

Check Also

Kur'an-ı Kerim Kaç sayfa, Kaç Sure Ve Kaç Ayetten Oluşmaktadır?

Kur’an-ı Kerim Kaç sayfa, Kaç Sure Ve Kaç Ayetten Oluşmaktadır?

Kur’an-ı Kerim, Dinimizin kutsal kitabıdır ve biz inananlar için çok önemli bir kaynaktır. Kur’an, Allah’ın  …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir