21 Kasım 2024 Perşembe

Çin ‘e Ürün Nasıl Satılır E-Ticaret Taktikleri

Uluslararası para fonu verileri baz alındığında alım gücü paritesi verilerine dayanarak hesaplanan; 12,3 trilyon dolar milli gelirine göre Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerini geliştirmekte olan Türkiye arasındaki ilişkiler hızla yoğunlaşmaktadır.
Ekonomisi hızla büyümeye devam eden Çin büyük bir iç tüketim potansiyeli barındırmaktadır. Çinli tüketiciler, yüksek kaliteli, çeşitlendirilmiş ithal ürünler için güçlü talebi bulunmaktadır. Bunu değerlendirip Çin pazarına girmek isteyen markalar stratejik bir yaklaşım benimsemeli ve Çin’in gelişmiş pazarında, Türkiye için sürdürülebilir büyüme yakalayabilmelidir. Türkiye ile Çin arasındaki ihracat döngüsünün bir parçası olma yolunda siz de bu yazıdan faydalanarak “Çin’e ürün nasıl satılır?” sorusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Günümüzde “Çin’e ürün nasıl satılır?” sorusunun aslında iki cevabı bulunmaktadır. Bunlardan ilki bir e-ticaret web sitesi açarak ürünlerini Çin’e ulaştırmak ya da Çin’de kendi mağazanızı veya hizmet noktanızı açmaktır.

çin

Çin ‘e Ürün Nasıl Satılır E-Ticaret Taktileri

E-İhracat Yapın
“Çin’e ürün nasıl satılır?” sorusunun akla gelen ilk cevabı günümüzün ekonomik koşulları dikkate alındığı zaman e-ihracattır. Fuarlar ve ajanslar üzerinden reklam çalışmaları maliyetinin yanı sıra günümüzde internetin sınırsız olanaklarından da faydalanabilirsiniz. Oldukça az maliyetle kar edebileceğiniz e-ihracat sitesi ve dijital pazarlama çalışmaları ile bu mümkündür.
Ürün ya da hizmetlerinizin e-ticaret sitesi veya online pazaryerleri ile Çinli tüketicilere kolayca ulaşabilmenizi sağlayan geleneksel ihracatın elektronik destekli hali olan bu yöntem ile; uluslararası taşımacılık sektöründen de faydalanarak sipariş teslimatlarında da sorun yaşamadan Çin’e ürün satabilirsiniz.
E-İhracat ile “Çin’e ürün nasıl satılır?” sorunun yanıtını bulduysanız bu yöntemde aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmalısınız.

Satışı gerçekleştireceğiniz siteniz de mutlaka dil seçenekleri olmalıdır.
Fiyatlarınızı mutlaka Çin para birimi ile göstermelisiniz. Farklı bir para birimi ile gösteriyorsanız da mutlaka kur hesabı yaptırmalısınız.
Çin pazarının dinamiklerine göre fiyatlandırma politikası uygulamalısınız.
En önemli adımlardan bir diğeri ise lojistik entegrasyonudur. Türkiye deponuzdan, Çin de bulunan yurtdışı deponuzdan veyahut başkasının deposundan gibi özel sevkiyat süreçleri ile ürünlerinizin hazır hale getirilmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Çinli müşteriler hedeflendiğinde gerçekleştirilen arama motoru optimizasyonu çalışmalarınız ile arama sonuçlarında üst sıralarda yer almalısınız.
Ödeme alt yapınız Çin ödeme sistemlerine tam uyumlu olmalı.
Çağrı merkezi ile hizmet vererek kullanıcı sorunları yanıtlayabilmelisiniz.
ERP entegrasyonu yaparak Çin’e göndereceğiniz ürününüzün yurtdışı operasyonları için ihracat faturası kesmek gibi yasal yükümlülüklerinizi de kolayca yerine getirebilirsiniz.
E-ticaret sitenizi kendiniz kurabileceğiniz gibi dünyanın neredeyse her yerinde globalleşmiş olan Amazon, Aliexpress, Etsy, Allegro gibi platformları da tercih etmeniz mümkün. Bu platformlar B2C(Business to Consumer) olarak adlandırılan işletmeden direk tüketiciye yapılan e-ticaret iş modelidir.
Çin’e toptan ürün satmak istiyorsanız bir diğer e-ihracat yöntemi B2B(Business to Business) iş modelidir. Alibaba.com bu iş modelinin en büyüğü olarak örnek gösterilebilir. Sizler de bu tarz platformlarda kendi mağazanızı açarak Çin’e ürünlerinizi satabilirsiniz. Europages ve Tradekey bu platformların diğer örneklerindendir.
Sosyal Medya Platformlarından Faydalanın
Günümüzde büyük bir hedef kitleye ulaşım sağlayan sosyal medya platformlarını “Çin’e ürün nasıl satılır?” sorusunun cevabı olarak görebiliriz. Çinli tüketicilerin %71’i sosyal medya etkileşimi pozitif yönde olan markalardan daha çok alışveriş yapmaktadırlar.
Sizlerde sosyal medya platformları üzerinden aktif olarak faydalanarak Çinli müşterilerinizin sorularına hızlı bir şekilde cevap verebilir ve olumlu marka imajınız ile web sitenizin daha çok ziyaret edilmesini sağlayabilirsiniz. Çin’in en büyük mesajlaşma uygulaması olan ve 1,1 milyar aktif kullanıcısı bulunan WeChat ile müşterileriniz ile etkileşimde bulunabilirsiniz. Sosyal medya platformlarınız üzerinden iyi bir reklam stratejisi de oluşturarak hedef kitleye kolay bir şekilde ulaşabilir ve satışlarınızı kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu platformlar üzerinden satışlarınızı direk gerçekleştirebileceğiniz gibi web sitenizin tanıtımı ya da mağaza tanıtımınız için de faydalanabilirsiniz.
Gönderi Kurallarına Dikkat Edin
E-İhracat yönteminde Çin’e gönderdiğiniz her ürününüzün müşteriyi etkileyecek nitelikte olabilmesi için ülkedeki tüm güncel durumlardan haberdar olun. Gönderi paketiniz Çinli müşterilerinize güven duygusunu aşılayacak nitelikte özenli yapılmış ve merak uyandırıcı nitelikte bir ambalaj kağıdına sarılı olmalıdır. Unutmayın ki her tüketici satın aldığı ürünün eline ulaştığı ilk anda kargo paketinin nasıl olduğuna dikkat etmekte, paketinin kötü olması durumunda satıcıya karşı güvensizlik hissetmektedir.
Çin’de Mağaza Açın
“Çin’e ürün nasıl satılır? sorusunun bir diğer cevabı olan kendi mağazanızı Çin de açabilmeniz için şahıs şirketi kurmanız yeterlidir. Günümüz de şahıs şirketi açılması ve kapanması en kolay şirket türlerinden biridir. Tabi şirketi açtıktan sonra ürünlerinizi satabilmeniz için gümrük beyannamesi, fatura, orijinal fatura, ticari fatura, navlun fatura, ayrıntılı fatura, sigorta poliçesi, ata karnesi ve tedarikçi beyanı gibi belgelerde gerekli olacaktır.
Mağazanızı açacağınız yerin Çin’de gelecek vaat etmesi çok önemli. Nakliye ve lojistik ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurarak ilgili alanları ilk elden kendiniz Çin’e gezerek deneyimlemeli ve buna göre tercihinizi yapmalısınız.
Sağlıklı Ticaret Ağınızı Kurun
“Çin’e ürün nasıl satılır?” sorusunun cevabı bulunduktan firma Çin kaynaklarına bizzat kendisi ulaşmalı Çinli halka güven ve dostluk duygusu ile ticaret ağını kurulmalıdır. Bu doğrultuda ve bazı püf noktalara dikkat etmelidir.
Çinli halk ticareti çok iyi bilir bu sebeple Çin de dikkatli ticaret yapılmalı, ticaret ağının temel unsuru olan iş ilişkileri ve dostluk her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Samimi ve çıkarsız ilişkiler kurulmalıdır. Çünkü Çinlilerin ticaret anlayışında bu durum önem arz etmektedir. Sizler de sadık bir müşteri portföyünüz olsun istiyorsanız dürüst olmalı, satışını gerçekleştirdiğiniz ürün hakkında şeffaf ve doğru bilgi ile karşı tarafa güven vermelisiniz.
Ticaretiniz ile birlikte dost olduğunuzu da Çinlilere hissettirmelisiniz.
Çin’in yoğun rekabet ortamı göz önüne alındığında her ürün hemen satılamaz. Sabırlı olunması gereklidir.
Kültür farklılıkları ve tüketici alışkanlıkları da incelenmeli doğru ürünü, doğru tüketiciyle buluşturulmalıdır.
Kalitesiz imajını değiştirmek isteyen Çin için kaliteyi mutlaka ön plana çıkarmalısınız.
Fuarlara Katılın
Bir ürünü satmak ya da bir hizmetinizi pazarlamak istiyorsunuz. Dünyanın neresinde olursanız olun aklınıza ilk gelecek fikir tabi ki de fuarlara katılmaktır. “Çin’e ürün nasıl satılır?” sorusunu bir cevabı da fuarlara katılmak olabilir. Bu ülke de ticaret yapmanın en kestirme yollarından birisi de fuarlardır. Sadece Çin’in değil dünyanın da en büyük fuarı olan Kanton Fuarı bir diğer ismi ile Çin İthalat ve İhracat Fuarı, 1957 yılından beri ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde düzenlenen en eski ve temsili bir ticaret fuarıdır. Bu fuarda çok büyük rakamlarda ihracat bağlantıları yapılmaktadır.
Fuarlara kendi başınıza katılabileceğiniz gibi yetkili seyahat acenteleri tarafından düzenlenen fuar turlarını da tercih edebilirsiniz. Türkiye de sadece İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde bulunan bu yetkili acentelere başvurmanız, bu fuarları takip etmeniz açısından yeterli olacaktır.
Sizler de fuarlara katılarak satmak istediğiniz ürününüzü tanıtabilir, marka tanınırlığınızı arttırabilir, geniş bir hedef kitleye tek seferde ulaşabilir ve Çin de pazar payınızı arttırmaya yönelik stratejiler geliştirebilirsiniz.

 

 

Check Also

Necmettin Erbakan Vefatının 12. yıldönümünde Anılıyor!

Necmettin Erbakan Vefatının 12. yıldönümünde Anılıyor!

Milli Görüş’ün Kurucusu ve lideri eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın vefatının üzerinden 12. sene geçti. Refah …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir