7 pilot ilde başlatılan ve 32 bin vatandaşın faydalandığı Aile Okulu Projesi ’nin hedefi, öğrenci gelişimine yarar sağlayacak konularda ailelerin bilgilendirilmesidir. Sisteme dahil edilecek uygulamaları, toplumda genel olarak aktif etmeden önce belirli bir bölgelerde deneyerek eksikliklerinin giderilmesi için seçilmiş olan il, ‘Pilot İl’ olarak tanımlanmaktadır.
Aile Okulu Projesi ülkemizin Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun, Adana, Şanlıurfa ve Erzurum illerinde uygulanmaya başlandı. Burada verilen dersleri şu şekilde özetleyebiliriz:
- Uzman eğitimciler, ‘aile içi iletişim’ konusunda verdikleri ilk dersleri ile açılış yaptılar.
- ‘Çatışma ve stres yönetimi’ dersinde, öğrencilerin aile içinde sorunlarla başa çıkma gücünün artırılması hedeflenmektedir.
- Anne ve babaların çocuklarının sosyal hayatlarına etki etmeden reel hayatta nasıl güvenli bir şekilde çevrim içi olabilecekleri bilgisi “Bilinçli ve güvenli teknoloji kullanımı” dersinde veriliyor.
- “Bağımlılıkla mücadele” dersinde ise, bağımlılık yapan zararlı alışkanlıklarla mücadele edebilmek, fiziksel ve ruhsal açıdan nasıl sağlıklı bir yaşam sürülebileceği açıklanıyor.
- “Sosyal duygusal beceri gelişimi” dersinde verilen bilgilerle çocukların kendi aralarındaki ve aileleri ile ilişkilerinin kuvvetlendirilmesi amaçlanmaktadır.
- “Akran ilişkileri” dersi, çocukların yaşıtlarıyla iletişimini kolaylaştırabilecek muhtelif bilgileri içeriyor.
- “Ahlaki gelişim” dersleri, çocukların manevi duygularının pekiştirilmesine yardımcı olacaktır.
- “Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteler” dersi ile de ailelerin çocuklarına daha sağlıklı bir yaşam kurabilmesi amaçlanıyor.
8 ders ve toplamda 44 saat olarak verilen eğitimlerle, ailelerin karşılaşabilecekleri risklere karşı daha güçlü hale getirilmesi hedeflenmektedir. Proje için ilk etapta Erzurum’da 350 öğretmene eğitici eğitimi belgesi verildi. Bu eğiticiler, on binden fazla Aile Okulu öğretmenine eğitim verdiler. Şimdiye dek Aile Okulu Projesi eğitimlerinden toplamda 32 bin aile ferdi faydalanmıştır.