Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen ikinci kanserdir ve dünya çapında kanser ölümlerinin önde gelen nedenidir. Akciğer kanseri Belirtileri, akciğer dokusu anormal olduğunda ortaya çıkar. Küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olmak üzere iki ana akciğer kanseri türü mevcuttur. Akciğer kanserinin belirtileri arasında geçmeyen öksürük, kanlı öksürük, nefes darlığı, göğüs veya omuz ağrısı ve kilo kaybı sayılabilir. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen bir doktora görünmelisiniz.

Akciğer Kanseri genellikle biyopsi yapılarak teşhis edilir. Biyopsi, mikroskop altında bakmak için akciğerlerinizden bir doku örneği alınması anlamına gelir. Bunu yapmanın iki ana yolu bronkoskopi veya iğne biyopsisi yapmaktır. Akciğer kanseri küçükse ameliyatla alınabilir. Kanser büyükse, kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Akciğer kanseri  Belirtileri varsa yapabileceğiniz en önemli şey sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakmak akciğer kanserine yakalanma riskinizi azaltacak ve tedaviyi kolaylaştıracaktır. Akciğer kanseriniz varsa ve sigara içmeye devam ederseniz, akciğer kanseriniz geri gelecek ve tedavisi daha zor olacaktır. Ayrıca, akciğer kanserine yakalanma riskinizi artırdığı için pasif içicilikten de kaçınmalısınız.

Akciğer kanseri teşhisi konulursa, tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Siz ve doktorunuz, akciğer kanserinizin evresine, yaşınıza, genel sağlığınıza ve tercihlerinize göre sizin için en iyi tedavi planına karar verebilirsiniz.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer kanseri tedavisi zor bir hastalık olabilir, ancak birçok seçenek mevcuttur. Erken teşhis ve tedavi ile akciğer kanseri yenilebilir. Akciğer kanseri için risk altında olabileceğinizi düşünüyorsanız, bugün doktorunuza başvurmanızı şiddetle öneririz. Aksi halde sıkıntılı süreçler doğabilir ve ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Akciğer kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. 2015 yılında akciğer kanseri diğer kanser türlerinden daha fazla ölümden sorumluydu. İyi haber şu ki akciğer kanseri sağ kalım oranları geçmişe nazaran azalıyor. Akciğer kanseri teşhisi konan kişiler için beş yıllık sağ kalım oranı şu anda %20’dir. Bu, akciğer kanseri teşhisi konan 100 kişiden 20’sinin, teşhislerinden beş yıl sonra hayatta olacağı anlamına geliyor. Bunun birçok farklı yolu var. Akciğer kanserinizin tedavisi için size en uygun tedavi planını seçebilirsiniz. Bu tedavi türünün seçilmesi hastalığınızın tipi ve evresi de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olacaktır.

Birkaç farklı akciğer kanseri türü vardır ve her tip farklı şekilde tedavi edilir. Akciğer kanserinin en yaygın türü, tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 80 ila 85’ini oluşturan küçük hücreli olmayan akciğer kanseridir. Küçük hücreli akciğer kanseri, tüm vakaların yaklaşık yüzde 15 ila 20’sini oluşturan diğer ana akciğer kanseri türüdür. Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisi tipik olarak küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisinden daha agresiftir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir