18 Aralık 2024 Çarşamba

Kurban Bağışı Ne İçin Yapılır?

Kurban Bağışı, kesmek isteyen kişinin kesme durumunun olmaması, kesecek fiziki güçte olmaması veya birden fazla kurban kesmek istemesi gibi çeşitli sebeplerden güvendiği bir yere vekalet vererek kurbanını bağışlamasıdır. Kurban Bağışları dayanışma ve yardımlaşmayı hatırlatan diğer dinlerde de olan en eski ibadettir.

Mali yardım Kurban Yerine Geçer mi?

Oruç ve namaz ibadeti beden ile, hac ibadeti hem beden hem mal ile, zekat ve kurban da mal ile yapılan ibadetlerdir. Her birinin hikmeti ayrı olduğundan birbirinin yerine geçemez. Mali yardım yapmak isteyenler her zaman sadaka verebilir. Fakat Kurban kesmek yerine sadaka vererek Kurban ibadetini yerine getirmiş olmayız. Sadaka vermiş olur ve onun sevabını alırız.

Kurban Bağışı Ne İçin Yapılır?

Neden Kurban Kesilir?

Kurban kesme sebebindeki ilk hikmet Allah’a yaklaşmaktır. Allah’ın rızasını kazanmaya bir vesile olsun diye umut ederiz. Çünkü Kurban keserken Allah’ın ismini anar ve ona teslim oluruz. “Buyruğunu yerine senin rızan için getiriyorum ya Rabbi!” deriz. Allah’ın emrine teslim olup sevilen şeylerden Kurban etme Habil ile Kabil devrinden bu yana vardır. Fakat Allah için Kurban olarak koç, manda, deve vb kesmek olan ibadet halinde bize Hz. İbrahim örnek olmuştur. Rüyasında evladı Hz. İsmail’i Kurban ettiğini gören Hz. İbrahim, oğlu İsmail’i Allah rızası için Kurban etmek istemiştir. Durumu oğlu İsmail’e anlattığında; Hz. İsmail “Babacığım sana emredilen neyse onu yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” der. Hz. İbrahim en sevdiğini Allah’a Kurban edecekti. Hz. İsmail de Allah rızası için Kurban edilmeye razı gelecekti. Hz. İbrahim oğlunu yere yatırınca bir melek kurbanlık bir koç getirdiği ve imtihanı sadakatle geçtiklerini söyler.

Böyle büyük imtihanlardan geçerek gelmiş olan Kurban, Allah’a karşı fedakârlık yapmanın ve Allah’a teslim olmanın bir işaretidir. Aynı zamanda kurban ibadeti Müslümanları cömert olmaya, paylaşmaya iter. Aynı zamanda kardeşlik bağlarını da kuvvetlendirir. Belki de yıl boyu evine yalnız Kurban Bayramı’nda et giren ama bizim tanımadığımız milyonlarca insan var. İşte Kurban Bağışı ile bu ülkelere sadece et değil; sevgi, saygı, hatırlanma da götürülüyor. Kurban Bağışı ile hangi mahzun gönlü sevindireceğimizi bilemeyiz. Ve hangi mahzun gönül vesilesi ile Allah’ın bizden razı olacağını.

Kurbanı yalnız sosyal ve mali bir ibadet olarak da algılamak doğru değildir. Kurban, kula acizliğini ve ölümü hatırlatır. Kan dökmenin yalnız Allah rızası için ve Allah’ın izin verdiği hayvanlarda olduğunu hatırlatır. Böylece insanlara başka insanların canını almanın en büyük günahlardan olduğunu gösterir. Halkın içindeki yardımlaşma ve kardeşlik duygularını pekiştirir.

Check Also

Kur'an-ı Kerim Kaç sayfa, Kaç Sure Ve Kaç Ayetten Oluşmaktadır?

Kur’an-ı Kerim Kaç sayfa, Kaç Sure Ve Kaç Ayetten Oluşmaktadır?

Kur’an-ı Kerim, Dinimizin kutsal kitabıdır ve biz inananlar için çok önemli bir kaynaktır. Kur’an, Allah’ın  …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir