Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Bebekler anne karnında büyümeye ve gelişmeye başlar. Dünyaya gelip gözünü açan bebekler büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bebeklerin gelişimi açısından beslenmesi oldukça önemlidir. Anneliği ilk kez tatmış olan anneler bebeklerinin nasıl beslenmesi gerektiği konusunda oldukça endişelidir.  Bebeklerin en önemli besin kaynağı anneden aldığı anne sütüdür. İlk 6 ay boyunca anne sütü ya da anne sütü alamayan bebekler için özel formüle olan devam sütleri ile beslenirler, 6 ayını dolduran bebekler yavaş yavaş ek gıda dönemine geçmeye başlarlar.

Sayfa İçeriği

Bebeğin gelişiminde anne sütünün yeri

Bebeğin gelişiminde anne sütünün yeri oldukça önemlidir. Anne sütü bebeğin ilk 6 ayında muhakkak verilmesi gereken süttür. Anne sütünün içerisinde bebeğin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineraller mevcuttur. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruma özelliği vardır. İlk 6 aylık bebeklerde gaz sancısı fazladır. Araştırmalara göre anne sütü gaz sancısına iyi geldiği görülmüştür. Anne sütü içerisinde yeterli oranda su bulunmakta olup ayrıca ilk 6 aylık bebeklere su verilmesi gerekmez.

Bebeklerin gelişiminde devam sütü

0-6 aylık bebeklere anne sütünün yetmediği zamanlarda bebeğin gelişimi için verilen besindir. Devam sütlerinin besin değeri anne sütüne yakındır, bebeğin ihtiyacı olan besin değerlerini devam sütü ile alabilmektedir. Devam sütlerin hazırlanışı su ile olduğu için devam sütü ile beslenen 0-6 ay arasındaki bebeklerin su verilmesine gerek olmadığı yapılan araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Türkiye de devam sütü olan markalar oldukça fazladır, içeriği hemen hemen aynı olan bu markalar içinden bebeğinize hangi markanın iyi geleceği tamamen sizin gözlemlerine bağlıdır. Doktor tavsiyesi ile alınan mama bebeğinizin yapısına iyi gelmeyebilmektedir. Bebeklerde kabızlık yapar, gaz sancısını artırıp bebeğin huzursuz olmasını sağlar.

Anne sütü ile devam sütü arasındaki farklar nelerdir?

Anne sütü bir bebek için en önemli besin kaynağı olduğu için anne sütünün yerini hiçbir besin tutmaz ancak bazı durumlarda annenin sütü bebeğe yetmez ya da kısa sürede bebeği sütten kesmek zorunda kalmış olabilir. Bu durumlarda devam sütü ile bebeğin gelişimi devam eder. Peki, anne sütü ile devam sütü arasındaki fark nelerdir? Sizin için araştırıp aşağıda sıraladık;

  • Devam sütü ile anne sütü arasındaki en önemli fark sindirim farkıdır; Devam sütlerinin içinde kazein adı verilen bir protein vardır, anne sütünde bu protein daha az miktarda bulunmaktadır.Devam sütünü sindirmek, anne sütünü sindirmekten daha uzun sürer.
  • Anne sütü ile beslenen bebekler de kabızlık oranı devam sütü beslenen bebeklere oranla daha düşüktür.
  • Anne sütü alan bebekler devam sütü alan bebeklere oranla daha az gaz sancısı çekerler.

Yukarıda belirttiğimiz farkları daha da arttırmamız mümkündür, hiçbir besin anne sütünün yerini tutamaz. Devam sütü anne sütüne yakın olsa da besin değeri olarak aynı değildir.

Bebekler Nasıl Beslenmeli; Ek gıda

0-6 ay arasındaki bebekler anne sütü ya da devam sütü alarak büyürler. Bebekler büyüdükçe ihtiyacı olan besin de artmaya başlar. Ancak Bir zaman sonra anne sütü veya devam sütü yetersiz kalmaya başlar. Bebekler 6 ayını doldurduklarında anneler yavaş yavaş ek gıdaya geçerler. Sonrasında Bebeğini ek gıdaya hazırlayan anneler ilk başta bebeklerine yavaş yavaş tattırmaya başlar. İlk yoğurt gibi ev ürünü olan yiyecekleri vermelidir. Dışarıda bebekler için satılan kavanoz içerisinde yer alan besinleri vermek yerine evde sebzelerle hazırlanmış yiyecekleri vermek hem sağlığa uygunluk açıdan hem de besin değeri açısından daha önemlidir.

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir