21 Eylül 2024 Cumartesi

Bebeklerde gaz sancısı

Sayfa İçeriği

Bebeklerde gaz sancısı

0-6 ay bebekler ‘’yeni doğan bebek’’ olarak adlandırılır. Yeni doğan bebekler de normal bir insanın çıkarttığı gazdan daha fazla gaz çıkartır. Bebeklerin sindirim sistemleri tam gelişmediği gibi bağırsakları da fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez. Bebeklerin bağırsakların da oluşan gaz sıkışması gaz sancısına neden olur. Bebekler de gaz sancısının oluşması bebeklerin huzursuz olmasına, bebeklerin huzursuz olması anne ve babaların huzurunu kaçırır.

Bebeklerde gaz sancısı neden olur?

Bebeklerde gaz sancısı birçok faktöre bağlı olarak gerçekleşebilir. Anne sütü alan bebeklerde annenin yanlış beslenmesi, gaz yapacak yiyecekleri tüketmesi sonucunda sütünden bebeğe geçmiş olur ayrıca annenin huzursuz ve mutsuz olması da bebeğe olumsuz yansıyacağı için gaz oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bebeklerin sindirim sistemleri tam gelişmediği için dışardan aldığı bir besin gaz olarak vücudunda birikir. Anne sütü haricinde devam sütü alan bebekler de gaz sancısı daha çok görülür. Devam sütlerinde bulunan Laktoz bebeklerde gaz yapar. Bebeklerin vücutları çok hassas olduğu için çok çabuk üşüyebilirler ayakları üşüyen bebek gaz sancısına sebebiyet verebilir.

Bebekler de gaz sancısının belirtileri

Anne ve babaların 0-6 ay bebeklerinde en çok zorlandığı ve üzüldüğü durum gaz sancısıdır. Anne ve babalar çoğu zaman bebeklerinin neden ağladığını bilemezler. Bu nedenle Her yolu deneyen anne ve babalar bir yerinin ağrıdığı düşüncesine kapılıp çoğu zaman bebeği doktora götürürler. Peki, bebeklerde gaz sancısının belirtileri nelerdir? Sizler için aşağıda sıraladık;

  • Bebeklerde gaz sancısının belirtisi ilk olarak bacaklarını karnına doğru çekmeleridir. Bebek sürekli olarak huzursuz olup ağlamaktadır.
  • Bebeklerin karnına bakıldığında şiş ve gergin bir karın görünür.
  • Anne ve babalar bebekleri ağladığında aç olduğunu düşünerek devam sütü veya anne sütü vermek isterler ancak bebek aç olsa dahi hiçbirini kabul etmez.
  • Anne ve babalar kucaklarına alıp gezdirseler bile bebekler asla susmaz ve daha çok ağlamaya başlar.

Yukarıda belirttiğimiz gaz sancısının belirtileri 0-6 ay bebeklerin hemen hemen hepsinde görünür. Böyle bir durumda anne ve babalar sakin olmalı ve doktora başvurmalıdır.

Bebekler de gaz sancısına ne iyi gelir?

Anne ve babalar sürekli ağlayan bebeklerini gördükçe huzursuz ve tedirgin olurlar. Gaz sancısına ne iyi gelir? sorusuna yönelik olarak araştırma yaparlar ancak şunu unutmamak gerekir. 0-6 aylık bebeklerin hassas bir vücudu olduğu için her yazılan veya her verilen öneriyi araştırmadan doktora sormadan yapmamak gerekir. Yani Gaz sancısına iyi gelir diye bebekte uygulanan her yöntem bebeğin sağlığına zarar verir.

  • Bebeklerin ayağına masaj yapıp ayaklarını sıcak tutmak gaz sancısını azaltır.
  • Bebeklerin karnına sıcak zeytinyağı ile saat yönünde fazla bastırmadan masaj yapmak, gazın çıkması için yardımcı olacaktır.
  • Ilık havluyu karnına tutmak karnının rahatlamasına ve gazını daha rahat yapmasını sağlayacaktır.

Belirtilen bu yöntemler hem bebeğin sağlığına zarar vermez hem de uygulanması basittir. Kısacası Günlük olarak bu yöntemleri tekrarlamanız bebeğinizin gaz sancısını azaltacaktır.

 İlaç tedavisi

Anne ve babalar bebeğin sürekli ağlamasına tedirgin olup hemen bir Çocuk Doktoruna başvurma gereği duyabilmektedir. Çocuk Doktoru yaptığı muayene sonucunda gaz sancısı olduğu kanaatine vardığı takdirde gaz sancısında ilaç tedavisi olarak genellikle gaz damlaları kullanılmaktadır. Çocuk Doktoru tarafından verilen bu gaz damlaları gün içerisinde birkaç kez kullanılabilmektedir. Bazen doktorun önerisi ile çok gazlı olan bebekler diğer adıyla ‘’Kolik’’ adı verilen bebeklerde günde 2 farklı gaz damlası kullanmanızı ister.

Bebeklerde genel olarak gaz sancısı ilk 3 aydan sonra azalma görülmekte ancak bu durum her bebeğin bünyesine göre değişiklik göstermektedir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir