Sosyal Medya Tarihi

Sosyal Medya Tarihi; Gelişen evrensel teknoloji ve dünya düzeninde sosyal medya kavramı oluşmuştur. Sosyal medya İnternet kullanımı yaygınlaşarak, telefon kullanımını tetikler. Buda sosyal medya kullanımını doğurur. Miladı, “Youtube” ve “Facebook olarak kabul edilir. Bunların dönüm noktası 1995 yılında kurulan ve bilgisayarda açılabilen “İCQ” yazılımıdır. Daha sonra yerini “MSN” adı ile bildiğimiz versiyonuna çevirmiştir. Bu gelişim bilgisayar üzerinden olmaktaydı. Ancak 2004 yılında lise arkadaşlarını bulma amacıyla açılan “Facebook” ile bu durum değişmeye başladı. 2004 yılında kurulan “Facebook” ilk zamanlar bilgisayar ortamında büyük hizmet verirken, gelişen teknoloji ve yazılımla bu değişmiştir. 2010 yıllarında telefonların gelişmesi ve akıllı telefonlara geçiş ile telefonda kullanılan versiyonları doğmuştur. Telefonların her sene daha akıllı hale gelmesiyle yaygınlaşmıştır. “Facebook” telefon içine monte edilirken yanına herkesin aşina olduğu “Whatsapp” uygulaması eklenmiştir.

Sosyal Medya Tarihi

“Whatsapp” 2010 yılında kurulmuştur. Kendisinden önce insanlar “SMS” denilen kısa mesajlarla ve kontör seçenekleriyle haberleşmekteydi. “Whatsapp” 2010 yılında hayatımıza girerek tamamen ilgileri üzerine çekti. Bu yüzden global olarak büyük değişim başlattı. “İnstagram” uygulaması da 2010 yılında kurulmuştur “Facebook” ile aynı tarihlerde karşımıza çıkar. Ancak ilk zamanlarda popülerliğini bu denli kazanamamış ve “Facebook” un arkasında kalmıştır. Kendini geliştirerek 2015 yılından itibaren yaygınlığı artmıştır. Bu iki uygulamada en çok kullanılan ve popülerleşen kurum olmuştur. Bunlarla eşdeğer aşina olduğumuz görüntü izleme platformu olan “Youtube” vardır. Kuruluş amacı olarak, video izlemek ve paylaşmak görevi üstlenmiştir. Zamanla iş seçenekleriyle beraber sayfa üzerinden ve maddi kazanç seçenekleri ortaya çıkarmıştır. Böylece yeni iş kolu oluşmuştur.

Sosyal medya, kolay tanımıyla Web 2.0 mekanizmasını barındıran etkileşim merkezidir. Diyalog, bağlam, ileti gereçleri ve kullanıcıları sayesinde 2.0 meydana gelir. İki yapı birbiriyle harmanlanarak kullanıcılara efektif bir olanak sunar.  Web kelimesi tanım ve içerik olarak İngilizceden türemiştir. Ağ manasına gelen Türkçe anlamı bulunur. Web, işleyişi bakımından bilgisayarın öteki araçlardan bağlantı ve aktarımı için oluşturulmuştur. Bilgisayardan bilgisayara iletişim temel esas alınarak ortaya çıkar. Mucidi ise Tim Berners Lee adlı şahıstır. Bu mucit alanında buluşu ile dünyaya bambaşka boyut ve imkan vermiştir.

 Kategorileri;

Alışveriş, araba  kiralama, hizmet ve emlak tarzı uygulamalar sosyal medyaya dahil edilmemiştir. Sosyalleşme amacı ile kurulan uygulamaları kapsayarak oluşturulmuştur. Sebebi ise bazı hizmet uygulamaları sanal medya kategorisine konulmamıştır. Bazı kesimlerce dahil edilse de genel kanıya göre farklı kategoriler olarak tanımlanmaktadır. Bu uygulamaların hepsi milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Başka içeriklere sahip olan programlar sosyal medyaya dahil değildir. Bu yazılımların haricinde, yeni üretilen ve yaygınlaşan yüzlerce sosyal medya kapsamında program bulunur. Her geçen gün farklı amaçlar sebebiyle yeni sosyal medya uygulamaları açılmaktadır. Bu nedenle Milyonlarca insan kullanarak etkileşim sağlar. Örneğin Whatsapp uygulamasının olmadığı bir telefon bulmak, çölde iğne bulmaya neredeyse eş orandadır. İnternet topluma sadece içerik üretimi faydası sağlamaz. Aynı anda bu alanda diğer kullanıcı şahıslar ile anlaşıp bilgi transferi yapacakları seçenekler sunar.

 

Ek olarak Sosyal medyanın negatif etkileri olduğu gibi olumlu yanları da vardır. Doğru kullanılması durumu oluştuğunda faydalarından yararlanılmaktadır. Sosyal medya kullanımı dünya genelinde milyonlarca insanı kapsar. Sadece İnstagram üzerinde belli popüler hesaplarını 300 milyon kullanıcı takip eder. buradan milyarlarca hesap olduğu ortaya çıkar. Son 5 sene içerisinde “Facebook” kullanımı azalmıştır. Daha çok ileri yaş grubu tarafından tercih edilmektedir. “İnstagram” uygulaması en fazla kullanılan uygulama haline gelmiştir. Genellikle genç jenerasyon daha fazla tercih etmektedir.

Check Also

telsiz kullanım ücreti

Faturadaki telsiz kullanım ücreti nedir? Ve nasıl iptal edilir ?

Faturaların sürekli zamlandığı ve artık takip edilemez olduğu gerçeği bir yana artık öncesinde küçük miktarlarda …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir