Kadınlar, yaratılış gereği erkeğe göre hem bedenen hem de ruhen farklılık gösterirler. kadın Ruhen, daha şefkatli, daha heyecanlı, daha sevinçli veya üzüntülüdür. Kısaca duygu yoğunlukları fazladır. Bedenen ise daha zayıf ve daha güçsüz olmasının yanı sıra Kadınların Hayız (Adet Görme) Hali durumu da erkekle kadını birbirinden ayırmaktadır.
Kadının Fıtri olan bu hallerini ayrıntıları ile bilmesi gerekmektedir. Çünkü bu haller ibadetler konusunda çok önemlidir. Bu konular bilinmeden yapılan ibadetlerin, geçersiz veya eksik olma durumu vardır.
Kadınların Hayız (Adet Görme) Hali
Hayız, Sözlükte Akıntı anlamına gelmektedir. Dini manada ise, ergenlik çağına gelen her kadının hayatının belirli bir döneminde her ay Rahminden gelen Kandır. Hayız (Adet görme) zannedildiği gibi pis bir kan değildir. Sadece Normal vücut kanından farklı bir sıvıdır.
“Yumurtalıklar yumurta yapmaya başlayınca, Yumurta kanalına olgun bir ‘dişi üreme hücresi’ bırakırken aynı zamanda rahim iç duvarındaki kırmızı kan damarlarına hormon salgılanır. Kana karışan hormonlar kan damarlarını genişletir. Genişleyen damarlar bolca kan alırlar. Kanlanan damarlarla rahim iç zarı kızıl bir sünger görünümü kazanır. Ayrıca rahim içine döl suyu ile plasentayı oluşturacak salgılar gönderilir. Fallop borusuna inen olgun yumurta, bir sperm ile karşılaşıp döllenmez ise, rahim iç zarı çökerek yıkılır. Bu arada yumurta da eriyerek özelliğini kaybeder. Çözülüp dağılan süngerimsi rahim iç zarı, içerisindeki kanla birlikte rahimden dışarı çıkar Ve buna Adet Görme hali Deriz.”
Kadınlar Hayız (Adet Görme) Halinde iken;
- Namaz kılamazlar
- Kur-an Okuyamazlar
- Oruç Tutamazlar
- Kur-an’ı Kerim’e Dokunamazlar
- Camiye giremezler
- Kabeyi Tavaf edemezler
- Eşleri ile cinsel münasebette bulunamazlar
Hayız (Adet görme) Hali bittikten sonra Gusül abdesti almak farzdır. Kadınlar Adetli iken kılamadıkları namaz vakitlerini sonradan kılmakla mükellef değillerdir. Ancak Adet halindeyken tutamadığı oruçları temizlendikten sonra tutması gerekmektedir.
Kadınların bu özel durumları ile ilgili Kur-an’da çeşitli bigiler yer almaktadır. Örneğin;
Kur’an-ı Kerîm’de şöyle buyurulur: “Sana kadınların ay halini sorarlar. De ki: O bir rahatsızlıktır. Bu yüzden, ay halinde olan kadınlardan uzak durun. Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendikleri zaman ise, Allah’ın size emrettiği yerden onlara gidin. Şüphesiz ki Allah çok tevbe edenleri sever, çok temizlenenleri de sever.” [8]
Hayız Halinin Süresi
Adet görmenin süresi en az 3, en fazla 10 gündür. Bu süreler içerisinde gelen kan Hayız kanı olarak sayılmaktadır.. 3 günden az, 10 günden fazla gelen kan Hayız kanı olmayıp bir hastalık belirtisidir. Çünkü Peygamber efendimiz Adet görme süresiyle ilgili Şöyle Buyurmuşlardır; “Hayızın bakire ve bakire olmayan kadın için en az süresi 3 gün 3 gecedir. En fazla süresi ise 10 gündür.(156)