21 Kasım 2024 Perşembe

Kurban’ın Dini Hükmü Nedir?

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte Kurban İbadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar, kurban ile ilgili detayları merak ediyor. Kurban’ın Dini Hükmü Nedir? Faziletleri nelerdir konu ile ilgili detaylar haberimizin devamında..

Kurban Nedir?

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yaklaşmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban. Allah’ ın rızasını kazanmak ve O’na yaklaşmak için. yolunda bütün malını ve mülkünü feda edeceğini ifade eden ibadetlerden biridir.

Kurban’ın Dini Hükmü Nedir?

Aklı başında olan ve Dini ölçülere göre yeterli zenginlikte olan her kimse Allah rızası kazanmak ve ona daha çok yaklaşmak için Kurban Keser. Kurban Kesmenin maneviyatında Hakk’a yakınlık, yoksula düşküne fedakarlık ve yardım vardır. Kurban Bir Müslümanın Tüm malını ve varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olması anlamına gelir.

Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).

Kurban, fıkhî hükmü ne olursa olsun Müslüman toplumların belirli simgesi  sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin İslami hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Peygamberimiz (s.a.v.) Medine hayatı boyunca her yıl kurban kes­miştir. Bu fiilin sünnet olduğunu bildiren bir çok hadisler vardır. Pey­gamberimiz bir hâdisinde:

“Kurban kesiniz. Çünkü o, babanız İbrahim (a.s.) ’in sünnetidir,” bu­yurmuştur.

Check Also

Kurban Bagisi

Kurban Bağışı Kimlere Yapılabilir?

Kurban kelimesi yakınlık kökünden gelmektedir. Dini anlamda ise kurban “Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey” anlamına …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir