21 Kasım 2024 Perşembe

İtikaf ne demek? İtikaf nasıl yapılır?

Sayfa İçeriği

İtikaf, Arapça kökenli bir kelimedir. ”akf” kökünden türetilmiştir. Akf kelimesinin sözlük anlamı kalmak, durmak ve beklemek demektir. Aynı zamanda kendini bir konuya verme, bağlama, kapanma anlamlarına gelmektedir. İtikaf ne demek? İtikaf nasıl yapılır? İşte konu ile ilgili tüm detaylar..

Günahlardan tövbe etmek adına yapılan ve Allaha yakın olma niyetine dayalı olan itikaf ibadetine dair detaylar haberimizde.. Ramazan ayı ibadetleri arasında yer alan itikaf ibadeti ile ilgili bilgiler yoğun ilgi görmeye başladı ve İtikaf ne demek? İtikaf nasıl yapılır? sorularını beraberinde getirdi.

İtikaf ne demek? nasıl yapılır?

Bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan Cami veya mescit gibi ibadethane yerlerinde Dünya işlerini bırakıp Allah ile yakınlık kurma Allah’ı zikretme niyeti ile bir süre durması hali İtikaftır. İtikafa giren kişi Camide yer içer, orada uyur bütün ihtiyaçlarını camiden hiç çıkmadan karşılamaya çalışır. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabii ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkmasında sakınca yoktur.

Bunun yanı sıra İtikaf en kısa 1 gün, en fazla ise 10 gün sürer. Bu ibadet, kulun imanının tazelenmesine, arınmasına ve nefsini terbiye etmesini sağlar. Ayrıca İtikaf, kişinin dünyaya olan ilgisini azaltır. İç dünyasına ve Allah’a yönelen kişi, geçmiş günahları için tövbe eder ve Allah’tan mağfiret diler. İtikaf Kuran ve sünnetle sabittir. Bakara Suresinin 187. ayetinde cami ya da mescitlerde itikafa giren kişilerin dikkat etmesi gereken şeyler bildirilmiştir. İtikafta olan kişilerin eşleriyle cinsel ilişkiye girmesi yasaktır. Mescidlerde i‘tikâfta bulunduğunuz zaman kadınlara yaklaşmayın” (el-Bakara 2/187) meâlindeki âyetle Hz. Âişe’nin, “Resûl-i Ekrem ramazanın son on gününde i‘tikâfa girerdi. O bu âdetine vefatına kadar devam etmiştir. Sonra onun ardından hanımları i‘tikâfa girmiştir” (Buhârî, “İʿtikâf”, 1; Müslim, “İʿtikâf”, 5) şeklindeki rivayeti bunun delillerini teşkil eder. İtikaf, aynı zamanda inziva demektir. Bu nedenle  camiye gelen diğer kişilerle mümkün olduğunca az konuşmak ve dünya işleriyle ilgilenmemek gerekmektedir.

camide İtikaf erkeklere mahsustur. Bununla birlikte Kadınların  evlerinde namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikafa girmeleri uygundur. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291).

Ne zaman yapılması gerekir?

Hz. Peygamberin Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır.(Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77).

 İtikaf, ramazanın son 10 gününde yapılmaktadır.

 

Check Also

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları!!

Namaz, Dinimiz için önemli bir ibadettir ve biz  müslümanlar tarafından beş vakit boyunca günlük hayatın …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir