Şaban Ayı Önemi ve Faziletleri

Mübarek üç ayların içerisinde olan Recep Ayı sonrasında Şaban Ayı gelir. Şaban Ayı Ramazanın habercisidir ve İslam alemi tarafından kıymetli bir konumdadır. içerisinde Berat Kandili olması hasebiyle Müslümanlar için önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple Şaban Ayı Önemi ve faziletleri vatandaşlar tarafından merak konusu olmuştur.

 

Üç aylar, Müslümanların diğer aylara nazaran daha çok ibadet, zikir, dua, namaz  ibadetleri ile  meşgul oldukları zaman dilimleridir. Şaban Ayı da Müslümanlar için, oldukça  kıymetli, kazançlı, istifade edilmesi gereken bir aydır. Ramazan ayına bir adım daha yaklaştığımızı müjdeleyen Şaban Ayı Önemi ve Faziletleri nelerdir haberimizin devamında ..İşte tüm detaylar

Şaban Ayı Önemi ve Faziletleri

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) Şaban Ayında daha fazla ibadet eder ümmetine de bunu tavsiye ederdi. Efendimiz, “Şaban benim ayımdır.”  diye buyurarak bu ayın önemini vurgulamıştır. Peygamberimizin bu aya duyduğu hürmetin sebebi devamında Ramazan Ayının gelecek olmasıdır.

İslâm tarihinde Şâban ayında meydana gelmiş en  önemli olaylar arasında Orucun ibadetinin farz kılınması (2/624), Hz. Peygamber’in Hafsa ile evlenmesi (3/625), Hz. Hüseyin’in doğumu (4/626) olarak nakledilmiştir.  Mübarek Şaban ayında Oruç tutmak, sadaka vermek, Kuran okumak, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak Ehli sünnet alimleri tarafından Müslümanlara tavsiye edilmiştir.  Ayrıca mübarek Berat Kandili de Şaban Ayı içerisindedir. Şaban Ayının 15. gecesi Berat Kandilidir.

Peygamber (sav) şöyle buyururlar: “Bu Receb ve Ramazan ayları  öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”  (Nesai, Savm, 70.)

Hz. Ali (ra) dan, Peygamber  (sav)  şöyle buyurduğunu rivayet etti.

Şaban ayının yarısı on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle, gündüzünü oruçla geçiriniz.  Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder: “Bağışlanmak, af dileyen yok mu? Onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım.  Rızık isteyen yok mu? Ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Ona şifâ vereyim. Bir derde müptela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.”İbn Mace.İkame.191.et-Tergîb ve’t-Terhib, II,473).

Şaban Ayı Ne Zaman

4 Mart 2022 Cuma günü Recep ayının bitmesiyle birlikte üç aylar başlamış olacak. Şaban ayının 15’inci gecesine denk gelen Berat Kandili, bu yıl da Müslümanlar tarafından dualar ve ibadetlerle geçirilecek. Şaban ayının 15’inci gecesi, miladi takvime göre bu yıl 17 Mart 2022 akşamına denk geliyor. En son ise 2 Nisan’da Ramazan ayı başlayıp Üç aylar bitmiş olacak.

 

Check Also

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları

Namaz Kılmanın Sağlığımız İçin İnanılmaz Faydaları!!

Namaz, Dinimiz için önemli bir ibadettir ve biz  müslümanlar tarafından beş vakit boyunca günlük hayatın …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir