21 Eylül 2024 Cumartesi

Kristal Kola kime satıldı? Sahibi kim?

Bir zamanlar milli markalara önem gösteren kesimin vazgeçilmezi haline gelen Kristal Kola şimdi nerede?

Bir zamanlar milli markalara önem gösteren kesimin vazgeçilmezi haline gelen Kristal Kola şimdi nerede?

90’lı yıllarda özellikle milli markaların daha az olduğu dönemlerde rahmetli Enver Ören tarafından kurulan markalardan birisiydi. Boykot edilen markalardan kaçanlar özellikle de kafein içermemesi nedeni ile Kristal Kolayı tercih eder olmuştu.

İhlas Finans’ın batması ile birlikte zor bir döneme giren İhlas Holding elindeki bazı şirketleri satmak zorunda kaldı. Kristal kolanın ilk satılma macerası 2005 yılında oldu. Sunny markası ile tanınan Atmaca Elektronik’in sahibi Hayrettin Atmaca 12 trilyon liraya satın aldı.

2010 yılına gelindiğinde ise Hayrettin Atmaca hisselerini tekrar İhlas Pazarlama A.Ş.’ye satmıştır. Şirket İhlas Holding A.Ş.grup şirketleri içerisinde faaliyetlerine devam etmiştir. Enver Ören’in 2013 yılında vefat etmesinden sonra holding bünyesinde bulunan birçok varlık gibi Kristal Kola da oğlu tarafından satışa çıkarılmış 2014 yılında İhlas Holding’in Kristal Kola hisseleri Önder Nuranel ve Memduh Öztürk’ e satılmıştır. Şirket bu tarihten sonra İhlas grubundan ayrılmıştır.

Şirketin şu anda büyük hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Mahmut Erdoğan (BKZ. Mahmut Erdoğan Kimdir) borsadan aldığı hisselerle ortaklıktaki yerini alan isimdir. Mahmut Erdoğan aynı zamanda İhlas Holding bünyesindeyken Kristal Kolanın yıllarca yöneticiliğini yapan isimdir.

Kristal Kola Üretiliyor mu?

Şimdilerde üretimi halen devam eden Kristal Kola, bu marka ile kola satışında raflarda çok rastlanmasa da alt gelir grubuna hitap eden Chat Kola markasını üretmeyi sürdürmektedir.

Türkiye’ de 2 Meşrubat, 1 Doğal Kaynak Suyu ve bir de doğal maden suyu olmak üzere toplam dört adet üretim tesisine sahiptir.

Kristal su, Chat kola, Balsu Gazoz, Kristal Maden Suyu, Hot Line enerji içeceği gibi markaları elinde bulundurduğu gibi fason üretim de yapmaktadır. Didi Soğuk Çay üretimini önemli bir kısmının ihalesini Kristal Grubunun yaptığına dair haberler geçen yıl yayınlanmıştı.

 

About admin

Check Also

sek sut kimin

Sek süt kimin, sahibi kim

SEK; Türkiye’de süt ve süt ürünlerinin üretimine 1963 yılında başlarken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir