Palm yağı zararlı mı?

Palm (Palmiye Yağı) yağı hakkında yürütülen olumsuz kampanya için bir takım şüphelerimiz var.

Palm yağı zararlı mı?

Palm (Palmiye Yağı) yağı hakkında yürütülen olumsuz kampanya için bir takım şüphelerimiz var. Şüphelerimiz yağın kendisiyle değil rantı ile alakalı aslında. Bazı kaynaklar bu yağda toksik ve kanserojen olduğunu belirtiyor. Bazı kaynaklar ise bitkisel ve doğal olduğu için zararsız olduğundan bahsediyorlar. Kanserojen Bize gelen bilgiler bu yönde. Bu nedenle internette dolaşan haberlere itibar edilemiyor. Zira palm yağı üzerinde ciddi bir Amerika-Malezya rekabeti var. Bir laboratuvar araştırması sonucuna dayandırılmadan net birşey söylemek şu anda mümkün görünmüyor.

Bununla birlikte palm yağı için bahsedilen zararlardan daha büyük sıkıntı margarinlerde yaşanırken hiçbir şekilde gündeme getirilmemektedir. Ayrıca palm yağında 200 derece ısıya bağlı olarak ortaya çıktığı iddia edilen kanserojen toksikler aynı ısıya maruz kalan diğer birçok yağ için de geçerlidir.

Hepsi bir yana fast food olarak insanlara yedirilen ve yüksek ısılarla defalarca patates kızartılan yağların bundan daha masum olduğu söylenemez. Kapitalist sistemin dayatmalarını sorgulamazsak kendisine hizmet ettirir ve hizmet ettiğinizi bile anlamazsınız. Hatırlayanlarımız vardır 80-90’lı yıllarda tereyağı hakkında bu tür karalama kampanyaları yapıldı ve margarin dayatılarak nesillerin sağlığı ile oynandı. Benzer kampanyalar Amerika’dan gelen mısır yağlarının satışını artırmak için yerli üretimi fazla olan zeytinyağlarımız için de yapılmıştı. 

Palm yağı zararlı değildir demiyoruz. Fazlası veya aşırı ısı ile zehirli hale gelmesi mümkün ama bu bütün yağlar için geçerli olan bir kuraldır. Fakat yürütülen kampanyada pis kokular geldiği aşikardır.

Palm Yağı Helal mi?

Palm yağı palmiyenin meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Ayçiçek, zeytinyağı gibi. Bu nedenle sonradan içerisine birşey eklenmemişse haram olması yönünde bir görüş olamaz.

 

Palm Yağı Doğaya Zararlı mı?

Palm yağı meselesini uzun zamandır takip ediyoruz. Bu yağ üzerinde çeşitli spekülatif hareketler tespit ettik.

 

Dikkat çekmek istediğim mesele şu: Geçtiğimiz yıllarda Rainfrost Action Network palm yağının Endonezya’daki yağmur ormanlarının yok olmasına yol açtığını öne süren bir kampanya başlattı. Kampanyada yağmur ormanlarının zarar görmesinin bir sonucu olarak çok sayıda orangutanın da yaşam alanını kaybettiği, orman yıkımları esnasında yaralandığı ve hatta öldürüldüğü söyleniyor ve bu bilgi kanlı görsellerle destekleniyordu. Bilgi kısa sürede popülerleşti, Rainforest Action Network özellikle orangutanların kullanıldığı reklam kampanyalarıyla tüketicileri palm yağı içermeyen ürünler tüketmeye çağırmaya başladı.

 

Bizi şüpheye düşüren de işte bu kampanyadaki sakatlıklar. Akla gelen soru şu: Ormanda sadece orangutanlar mı yaşıyor? Palm yağı da aynen zeytinyağı gibi ağacın meyvesinden elde ediliyor. Yani yağı elde etmek için ağacı ve ormanı yok etmeye lüzum yok. Hatta bazı sivil toplum kuruluşlarının Endonezya ve Malezya’da zaten tahrip edilmiş ormanlık alanlara palm yetiştiriciliğini kaydırarak o bölgeleri ağaçlandırma yolunda çalışmayar yaptığını da görüyoruz.

 

Palm yağı üzerindeki bu itibarsızlaştırma politikasının söz konusu yağın piyasasını ele geçiremeyen, tekelleştiremeyen, piyasadaki rantı elinden giden kapitalist güçlerin bir girişimi olarak görüyoruz.

 

Neden mi böyle düşünüyoruz?

 

Örneğin margarin konusunda uzmanların yaptıkları açıklamaları araştırın. Palm yağı konusunda yapılan açıklamalardan daha tehlikeli sonuçların olabileceği iddiaları ile karşılaşacaksınız. Neredeyse bütün ürünlerde kullanılan margarin hakkında neden bir karalama kampanyası yapmıyor o zavallı sivil toplumcular. Zamanında zeytinyağını, tereyağını kötüleyerek margarine yer açtı ve nesilleri bozdular. Kapitalist sistemin neyi neden yaptığını iyi tahlil etmek gerekir. Uzmanlar zararlıdır diyor olabilirler buna sözümüz yok. Zira bütün yağlar tüketim şekilleri ve oranlarına göre kalp damar hastalıklarını veya obeziteyi ortaya çıkarma riski taşıyor zaten.

 

Ormanların yok edilmesi, orangutanların evsiz kalması gibi asılsız iddialarla palm yağı konusunun üzerine gidilmesi yukarıda sıralanan birçok şüpheyi beraberinde getiriyor.
Editör: Helal Platform

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir