Nargilenin zararları saymakla bitmiyor

Gençlerin son yıllarda bir trend haline getirdikleri Nargile’nin zararları saymakla bitmiyor.

Nargilenin zararları saymakla bitmiyor

 İçerisindeki ağır metaller sebebiyle 1 nargilenin ortalama 4-5 paket sigarayla aynı oranda zehirlenmeye sebep olduğu tespit edildi.

Nargile içenler hakkındaki istatistikler ise daha dikkat çekici. Nargile içerek nargilenin zararlarına maruz kalanların büyük bir bölümünün yaşları 18-22 arasında. Gençlerin büyük bir bölümü meyve aromalı nargileleri tercih ediyor. Bu gençlerin ise %90’ı bu zevkten vazgeçmek istemiyor. Yani nargilenin zararlarına rağmen, nargileyi bırakmak istemiyor.

Bir sigarada 30-80 NG kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6870 NG. Yine bir başka örnek; sigara dumanında 45-125 NG arsenik varken, nargilenin zararlarının baş sebebi olan arsenik, nargilede 165NG.

Nargile Kömürünün Zararları : Nargile içmekle bağdaştırılan ve en büyük risk faktörü olarak görülen şey nargile tütününü sıcak tutmak ve nargileyi içilebilir hale sokmak için kullanılan kömürdür. Hatta bu risk faktörü, sağlığa verdiği zarar konusunda sigarayı geçmesini sağlamaktadır. Bu kömür, nargileyi içen kişinin ciğerlerine soluduğu dumana katran, karbonmonoksit ve kansere neden olabilecek bir dizi kimyasalların da içinde bulunduğu çeşitli zararlı maddeler katmaktadır.

Nargiledeki bulaşıcı hastalıklar : Nargile, sigara gibi kullan at bir ürün olmadığından dolayı, sadece ağızlık kısmı değişerek birçok defa kullanılmaktadır. Bu nedenle aynı nargileyi paylaşmak zorunda kalan kişilerin, eğer var ise bulaşıcı hastalıkları birbirlerine geçirme riski bulunmaktadır. Nargile dumanını içlerine çekmek için aynı parçayı kullanmaları bu riskin oluşmasına neden olmaktadır.

 

Arsenik Nedir: Çeşitli bileşiklerin vücut dokuları ve fonksiyonları üzerindeki zararlı etkileridir. Arsenikli bileşikler, böcek ve tarım ilaçları, fare zehri, bazı kanser ilaçları, boya, duvar kağıdı, seramik gibi çeşitli ürünlerin imalatında kullanılır.

About admin

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir