Boyun tutulmasına hangi bölüm doktor bakar?

Boyun tutulması, başı bir yöne doğru hareket ettirirken ağrı ve zorluk hissedilmesi olarak tarif edilebilir. Boyun tutulması bazen, baş ağrısı, omuz ağrısı ve / veya kol ağrısı ile birlikte olabilir. Boyun tutulması sonrasında birey yana ya da omzunun üzerinden arkaya bakmak için bütün vücudunu döndürmek zorunda kalır.

Boyun tutulmasının en yaygın nedeni kas gerilmesi veya yumuşak doku burkulmasıdır.

Boyun tutulması belirtileri nelerdir?

Ağrı

Boyun tutulduğunda kişi başını belirli bir yöne doğru çevirdiğinde, hareketini kısıtlayan bir ağrı hisseder. Kişinin hissettiği bu ağrı, keskin, genel ya da yayılan bir ağrı olabilir.

  • Keskin ağrı: Bu ağrıda kişi tek bir noktadan bıçak batırılıyormuş gibi hisseder. Bu ağrı boyunun alt seviyelerinde daha fazla görülmektedir.
  • Genel ağrı: Bu ağrı tipinde, genel değil, boynun bir bölgesinde ağrı vardır.
  • Yayılan ağrı: Bu tip ağrıda, bir sinir boyunca boyundan omuzlara ve kollara doğru yayılan bir ağrı hissedilir. Sinir ağrısı çoğu zaman yanma şeklinde hissedilir.

Karıncalanma, Uyuşma veya Zayıflık

Sadece boyunda değil omuza, kola ya da parmağa yayılan bir karıncalanma hissi ya da uyuşma, çoğunlukla tek kolda hissedilir. Boyun tutulması aynı zamanda baş ağrısına da neden olabilmektedir.

Boyun tutulmasında genellikle uygulanan tedavi yöntemleri

  • Fizik Tedavi: FTR uzmanı tarafından belirlenen boyun güçlendirici egzersizler ağrıların hafifletmesine yardımcı olabilmektedir.
  • Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı (TENS): Bu yöntemde, ağrılı bölgenin yakınına yerleştirilen küçük elektrot sayesinde ağrıyı hafifleten küçük elektrik sinyalleri yollanır.
  • Kısa Süreli İmmobilizasyon: Boynu destekleyen yumuşak bir boyunluk ile kısa süreli (bir seferde üç saatten az olmak koşulu ile) boyun desteği sağlanabilir.
  • Steroid Enjeksiyonları: Kasları uyuşturan kortikosteroid ilaçlar, doktorlar tarafından enjekte edilebilmektedir.
  • Boyun Tutulması Ameliyatı: Çok nadiren de olsa cerrahi yöntemler uygulanabilir. Omurilik sıkışmasının giderilmesi için bir seçenek olabilmektedir.

Boyun tutulmasına hangi bölüm bakar?

Boyun tutulması nedenine göre iki farklı bölümde incelenmektedir. Fizik tedavi veya nöroloji uzmanları boyun tutulması teşhis ve tedavisi konusunda başvurulacak hekimlerdir. Ağrınızın kaynağını bilmiyorsanız nöroloji bölümünden randevu alın, doktorunuz sizi duruma göre fizik tedavi bölümüne yönlendirebilir. Boyun fıtığı için de nöroloji bölümünden randevu almak gerekir.

About admin

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir