21 Eylül 2024 Cumartesi

Apandisit hangi doktor bakar, apandisit hangi bölüm?

Apandis, boyutu yaklaşık 10 cm olan ve kalın bağırsağa bağlı ince uzun şekilde bir dokudur. Bu dokunun iltihaplanmasına apandisit adı verilir.

Peki, apandisit teşhisi için hangi bölüme gidilir?

Apandisit, kör bağırsak üzerinde yer alan ve apandis adı verilen dokunun iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Apandisite müdahale edilmediği anda yaşamsal risk içerir.

APANDİSİT’e HANGİ BÖLÜM BAKAR

Apandisit, karnınızın sağ alt tarafındaki kalın bağırsaktan çıkıntı yapan parmak şeklinde bir iltihaptır. Apandisitin belirli bir amacı yoktur. Enfeksiyonla sonuçlanan bu ekin astarında tıkanma, apandisitin olası nedenidir. Bakteriler hızla çoğalarak, iltihaplanır, şişmesine ve irinle dolmasına neden olur. Derhal tedavi edilmezse, apandisit patlayabilir ve patladığında enfeksiyon dağılır.

Apandisit, karnın sağ alt bölümünde ağrıya neden olur. Bununla birlikte, çoğu insanda, ağrı göbek çevresinde başlar ve sonra yayılır. Enfeksiyon kötüleştikçe, apandisit ağrısı yavaş yavaş artar ve sonunda şiddetli hale gelir.

Apandisit herhangi birinde gelişse bile, genellikle 10 ile 30 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkar. Erkekler, apandisite kadınlara oranla daha fazla yakalanır. Bu oran 1.5/1’dir. Fakat çocukluk döneminde, hem erkeklerde hem kızlarda görülme ihtimali ise eşittir. En fazla görülen dönem ise genç yetişkinlik dönemidir.

APANDİSİT BELİRTİLERİ

– İştah kaybı
– Mide bulantısı
– Ağrılar başladıktan hemen sonra kusma
– Karın bölgesinin şişmesi
– Gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal
– Gaz çıkarmakta zorlanma
– Ateş
– Rektum bölgesinde ağrı
– Ağrılı idrara çıkma

APANDİSİT TEŞHİSİ İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Apandisit şüphesi olan kişilerin; keskin ağrılar sonrasında, ateş, kan kusma, kanlı kusma, karın hassasiyeti, kartın bölgesinde sertlik ve hassasiyet, uzun karın ağrıları, idrarda yanma, kilo kaybı ve yemek sonrası ağrıda şiddetlenme varsa acilen doktora görünmeleri gerekmektedir.

Apandisit problemi yaşayan kişilerde müdahale genellikle cerrahi olur. Apandisin alınmasıyla gerçekleştirilen apandisit ameliyatı sonrasında herhangi bir problemin yaşanması söz konusu değildir. Yani apandisin vücutta olmaması bu zamana kadar hiçbir hastaya problem yaşatmamıştır.

Apandisit hastalığı için hastanelerin Genel Cerrahi polikliniklerine başvuru yapmak ve bir genel cerrahi uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Ayrıca Genel Cerrahi’nin baktığı hastalıklar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

About admin

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir