Günümüzün sürekli hastalıklarından biri sırt ve sırt bölgesi ağrılardır. İnsanların günlük yaşantılarını etkileyebilecek olan bu ağrılar, sık sık doktorların tartışma konusu haline gelmiştir. Sırt ağrısı ve çeşitli kas ağrıları her yaştan insanı ve çeşitli sebeplerden dolayı etkileyebilir.
Bu ağrılar gün içindeki ani hareketler, yaralanma, günlük aktiviteler ve bazı tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.
Peki, sırt ağrısı için hangi bölüme gidilir?
Sırt bölgesi kemik, kas ve sinirlerin bir arada ve sistemli çalıştığı yerdir. Bu sebeple sırt ağrıları pek çok nedene bağlı olarak farklı nedenle oluşabilmektedir. Sırt ağrılarının çoğu kendiliğinden geçer. Fakat bazen ağrı çok şiddetli olabilir ya da uzun süre devam edebilir. Ve bu ağrılar tüm vücudu etkileyebilir. Hareket sistemini zedeleyebilir. Bu durumda doktora muayene olmanız gerekebilir. Peki, sırt ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?
Sırt; kemikler, eklemler, kaslar, bağlar, sinirler ve tendonlar dahil olmak üzere birçok bağlantılı parçaya sahiptir. Omurga ise sırtı destekleyen üst üste binmiş omur denilen 24 ayrı kemikten oluşur. Bunların altında, omurganın dibinde bulunan sakrum ve kokeksi içindeki kemikler bulunur. Omurgalar arasında amortisör görevi gören ve omurganın bükülmesine izin veren diskler bulunur.
Omurilik, omur boyunca dizilir. Beyin ile vücudun geri kalanı arasında sinir sinyalleri taşır. Omurilik belde biter ve bir miktar sinir olarak devam eder.
Genellikle sırt ağrısına nereden kaynaklandığını tam olarak söylemek zordur. Bunun sebebi ise sırtı ve onu çevreleyen dokularda çok farklı kısımların bulunmasındandır. Aslında sırt ağrılarının çoğu birkaç günde kendiliğinden geçer. Fakat bazen ağrı çok şiddetli olabilir ya da uzun süre devam edebilir.
SIRT AĞRISI NEDENLERİ
İnsan sırtı, vücudu desteklemek ve hareket etmeyi sağlamak için birlikte çalışan kaslardan, bağlardan, tendonlardan, disklerden, bölümlerden ve kemiklerden oluşan karmaşık bir yapıdır.
Omurga bölümleri, disk adı verilen kıkırdak benzeri yapılarla doludur. Bu bileşenlerin herhangi birindeki problemler ve yahut zedelenme sırt ağrısına yol açabilir. Bazı sırt ağrıları vakalarının nedeni belli değildir. Sırt ağrısının nedenleri arasında:
- Travmalar
- Akciğer kanseri
- Kalp krizi ve kalp hastalıkları
- Bel, boyun ve sırt fıtığı
- Aşırı yorgunluk
- Gün içerisinde çok fazla ayakta kalmak ve oturmak
- Ağır kaldırmak
- Klimaya ve cereyana maruz kalmak
- Rahat olmayan yatakta yatmak
- Ağır sırt çantası kullanmak
- Sigara kullanmak
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- Mide hastalıkları
- Omurga eğriliği (skolyoz)
- Zona hastalığı (sinir uçlarının iltihaplanması)
SIRT AĞRISINA HANGİ BÖLÜM DOKTORU BAKAR?
Sırt ve kas ağrıları genel olarak vücudun yaşam kalitesini düşürür, mutsuzluğa sebep olur, motivasyonu azaltır, dikkat eksikliğine ve odaklanma problemlerine neden olabilir.
Sırt ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Tedavi edilebilmesi için öncelikle sırt ağrısının nedeni ya da nedenleri araştırılmalıdır. Bunun için öncelikle aile hekiminize başvurabilirsiniz.
Aile hekiminizin ayrıntılı fiziksel muayenesinden sonra sorununuza bağlı olarak sizi ortopedi veya fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir. Sırt ağrısı genellikle omurilikle bağlantılı olduğu için ayrıca bir nöroloğa görünmeniz de gerekebilir. Öncelikle nöroloji bölümünden randevu alınarak muayene olunur. Sonra doktorunuz sizi fizik tedavi bölümüne yönlendirebilir veya kendisi bir tedavi önerebilir.