Yumurtanızı kaynatırken hangi sürede hangi kıvamı elde edebileceğinizi buradan görebilirsiniz. Peki yumurtayı hangi kıvamda tüketmek en doğrusu?
Uzm. Dyt. Işın Sayın “Yumurta kolinden zengindir ki; kolin beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Sarı kısmındaki yüksek A vitamini sayesinde yumurtanın; görme fonksiyonlarını ve bağışıklığı güçlendirici, hücre yenileyici ve kanser önleyici etkisi de yüksektir. B vitamininden de zengindir ki; bu da saç tırnak, beyin ve cilt için yumurta çok değerli demektir. Ancak bir çok besinde olduğu gibi pişirme tekniği yumurtadan da ne kadar yararlanabileceğimizi etkiler. Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir. Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır” dedi.
Sayfa İçeriği
Ne rafadan ne de kayısı olsun
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada Biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Uzm. Dyt. Işın Sayın “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidin adlı proteinden, hem de biotin adlı vitaminden yararlanabiliyoruz” şeklinde konuştu.
“Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dk pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sizin koşullarınızda 10 dk da yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız; bir daha ki sefere en çok 1-1.5 dk fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın. Bilinen en iyi, en ucuz, en yaygın kullanılan demir ve protein kaynaklarından biridir. Tok tutar. Çocuklarınız için de günlük olarak vazgeçilmez besinlerin başında gelir. İhmal etmeyin, sağlıklı kalın.”
2 Dakika yumurta haşlama:
Yumurta haşlamada en az tercih edilen kıvam bu olsa da bazı kimseler tarafından tercih edilir. Özellikle ses sanatçıları yumurtayı çiğ olarak tüketmeleri istendiğinde şayet çiğ içemezlerse 2 dakikalık kıvamda pişirip içmektedirler.
4 Dakika yumurta haşlama:
4 dakika haşlama süresiyle rafadan denilen kıvamı alır. Rafadan yumurta haşlama süresi yumurtanın suyu kaynamaya başladıktan itibaren tam olarak dört dakikadır. Bu süreye ek olarak yumurta haşlandıktan sonra ocagın altını kapatıp yumurtayı sıcak suyun içerisinde bekletmeye devam etmemelisiniz. Eğer yumurta kaynar suda beklemeye devam ederse pişmeye de devam eder böylelikle istediğimiz kıvamı elde edemeyiz.
6 Dakika yumurta haşlama:
Kayısı kıvamı denilen yumurta haşlama süresi 6 dakikadır. Resimde görüleceği gibi bir kıvam alır. Yumurtanızı soğuk suya koyup ocağa aldıktan sonra kaynamaya başladığında kronometreyi çalıştırınız. Kaynamaya başlamadan önceki süre burada verilen 6 dakikalık haşlama süresine dahil değildir.
8 Dakika yumurta haşlama:
8 dakika veya daha fazla haşlanan yumurta resimde göreceğiniz kıvamı almaktadır. Bu kıvam yumurta sarısının haşlama ile alabileceği en koyu kıvamdır. Uzmanların belirttiği en sağlıklı olduğu söylenen haşlanmış yumurta kıvamı budur.