Avrupa İlaç Kurumu (European Medicines Agency -EMA) araştırmasına göre, 2011-2015 yılları arasında Avrupa’da hayvan sağlığı için kullanılan antibiyotik miktarında %13 düşüş gözlenirken, Kıbrıs başta olmak üzere kimi ülkelerde hayvanlarda antibiyotik kullanımındaki yüksek miktarlar dikkat çekti.
Avrupa İlaç Kurumu (European Medicines Agency – EMA) tarafından yapılan, 30 Avrupa ülkesinde hayvansal antibiyotik kullanımına yönelik araştırmanın sonuçları, Ekim ayında yayınlandı.
Antibiyotik kullanımında düşüş
EMA Raporu’na göre, 2011 ile 2015 arasında Avrupa’da hayvansal kullanıma yönelik antibiyotik kullanımında %13 düşüş gerçekleşti.
Ancak toplam antibiyotik kullanımındaki düşüşe rağmen, ülkelerdeki hayvan sayısı ile ülkede satılan antibiyotiklerin karşılaştırması, hayvan sağlığı konusunda antibiyotik tüketiminin yüksekliğini ortaya koydu.
İlk sırada Kıbrıs var
Avrupa ülkelerinde üretilen 1 kg et için ne kadar antibiyotik satın alındığına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koyan araştırmaya göre, hayvanlarda en fazla antibiyotik kullanan ülkelerde ilk üç sırayı Kıbrıs (434 mg), İspanya (402 mg) ve İtalya (322 mg) alıyor.
Antibiyotik kullanımındaki yükseklik ile öne çıkan diğer ülkeler Macaristan (211 mg), Belçika (150 mg), Polonya (138 mg), Portekiz (134 mg), Bulgaristan (121 mg), Hırvatistan (101 mg).
Hayvanlarda en az ilaç kullanan ülkeler ise Norveç (2,9 mg) , İzlanda (5 mg), İsveç (12 mg) ve Finlandiya (20 mg).
Tüketiciler Birliği Başkanından şaşırtıcı açıklama!
Yüksek seviyede antibiyotik kullanan ülkeler arasında yer alan Bulgaristan, hayvan sayısı ile satın alınan antibiyotik miktarının karşılaştırmasında, 1 kg et üretimi için 121 mg antibiyotik satışıyla 8’inci sırayı alırken, 2011 yılında 92 mg olan antibiyotik kullanımındaki artış da dikkat çekti.
Bu durum ülkede tartışmaları da beraberinde getirirken, Bulgaristan Aktif Tüketiciler Ulusal Birliği Başkanı Bogomil Nikolov, çarpıcı, bir o kadar da şaşırtıcı bir açıklama yaptı. Nikolov, “Şu anda endişe edecek bir şey yok. Ette antibiyotik kalıntısı olduğu için kimsenin karnı ağrımayacak. Esas sıkıntı şu; 20 yıl sonra hasta olduğumda antibiyotikle tedavi olamayabilirim. Bu bir ihtimal ve somut bir risk” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü uyardı
Bu arada hayvancılıkta aşırı antibiyotik kullanımı konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nden de (World Health Organization – WHO) korkutan bir uyarı geldi.
Hayvanlarda kullanılan antibiyotiklerin insanların bağışıklığını artırarak, daha ağır hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizen WHO’ya göre, çiftçiler hastalıkları antibiyotikle değil, hijyen koşullarını iyileştirerek ve aşı kullanarak önlemeyi tercih etmeli.
“Besicilerin hayvanlarda aşırı antibiyotik kullanımı, insan sağlığını olumsuz etkiliyor” ifadesine yer verilen açıklamada, hayvan sağlığı için antibiyotik kullanımının özellikle Asya ve ABD ’de çok yaygın olduğu kaydedildi. Bazı ülkelerde besi hayvanlarının %80’inde düzenli olarak antibiyotik kullanıldığı, hatta insanlardan çok hayvanlar üzerinde antibiyotik kullanıldığı vurgulandı.
Antibiyotiklerin kullanımı sonrasında ilaca dayanıklı hale gelen süper virüslerin yaygınlaşacağını belirten uzmanlar, bir süre sonra antibiyotiklerin etkisiz hale geleceğine dikkat çekiyorlar.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus
WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuya ilişkin açıklamasında, “Yoğun bir şekilde antibiyotik kullanımı çok ciddi sağlık sorunu ve salgın çıkarabilir. Bu hayvanlara verilen antibiyotikler dolayısıyla ilaca dayanıklı bakteriler gelişiyor” dedi.
WHO uzmanlarından Kazuaki Miyagishima ise, “Bilimsel açıdan hayvanlar üzerinde kullanılan antibiyotiklerle antibiyotiklere dayanıklı virüslerin yaygınlaşması arasında bir bağlantı var” ifadesini kullandı.