Ekmekteki insan ve domuz kılı 2013’e kadar serbestti

Son zamanlarda gıda piyasasında yeni önlemler alınıyor. Beklenen seviyede olmamasına rağmen eskiye göre birçok konuda güzel gelişmeler oluyor.

Ekmekteki insan ve domuz kılı 2013'e kadar serbestti

Etle ekmekle değil sadece esnaf için halkın her türlü lokmasıyla oynamak asla hayır getirmez. Kazanca haram, kazandığını sanana haramîlik yaftası vurduran davranışlar, faillerine er geç pişmanlık getirecek sonuçlar; hastalıklar, felaketler oluşturacaktır.

Düşük randımanlı ruşeymi yani asıl besleyici yanı alınmış unlardan yapılan ekmek, doyurmadığı için tüketim miktarını artırıyor. Adam evine daha fazla ekmek alıyor, daha fazla para ödüyor; ama bununla kalsa iyi bir de aile sağlığı tehlikeye atılıyor.

Kullanılan katkı maddeleri ile renk üzerinde oynamalar, bayatlama sürelerinin uzatılması ve daha birçok hile ile sağlığımız hiçe sayılmakta, ekmeğimiz ile oynanmakta…

GRAMAJ

Ekmek üretiminde yapılan hilelerden en bilinen ve rastlanılanı gramaj hilesidir. Ekmeğin olması gereken gramajdan daha az gramajda satılması hilesi medyaya en çok yansıyan hile çeşitlerindendir.

BAYATLAMAYAN EKMEK

Eğer ekmek; soğuk havalarda 6 gün, sıcak havalarda 3-4 günden sonra halen bozulmamışsa koruyucu madde kullanılmış demektir.

Kullanılan çok çeşitli enzim ve kimyasal maddeler ekmeğin geç bayatlamasını sağladığı gibi su kaldırma oranını artırarak gramaj konusunda da hileye destek olmaktadır. Ayrıca, olduğundan daha büyük göstermek amacıyla kabartılmasını da sağlamaktadır. 

ESMER EKMEK

Beyaz ekmek ile ilgili sağlıksız haberleri yaygınlaşınca beyaz ekmeğe talep azalıp, kepekli ve çavdar ekmeği diye satılan esmer ekmeğe talep artttı.. Bu durum hileci üreticilerin beyaz ekmek ununa renklendirici maddeler ilave ederek esmer ekmek görüntüsüne sahip ekmek üretmelerine sebep oluyor. Bir kısım üreticiler, karamel, malt, kakao gibi değişik maddeleri beyaz ekmek ununa ilave ederek sadece ekmeğin rengini değiştirdi. Ürettiklerin ekmeğin sağlıksızlığı sabit kaldı.

Hatta ekmeğin kepekli olduğuna ikna edebilmek için pişirmeden önce yüzeyini kepekle kaplayan üreticiler bile var. Bu da aldatma bir girişimi.

HAMUR MAYASI MANTAR

Hamur mayaları mantarların genetik yapısı değiştirilerek elde edildiği için, migren ve bağırsak sorunlarına yol açabilmektedir.

Hamurda domuz kılı! 2013’e kadar halka yedirmişler

Şimdi sıkı durun! En vahimi 2013’e kadar insan saçı ile domuz kılından ve biyoteknolojik yöntemlerle yapılabilen “sistein” kullanılıyormuş! Onunla 17 gıda katkı maddesi yasaklanmıştır. Sistein, hamurun kolay işlenmesini sağladığı için uzun yıllar çok çeşitli unlu mamülde yoğun olarak kullanılmıştır.

Yasaklanmadan önce kullanılan sisteinin %12’si laboratuvarlarda, %88’i ise hayvan kılı ve insan saçından elde edilmekteydi. Laboratuvar üretimi pahalı olduğu için 10 kg saç ve­ya kıl­dan yak­la­şık 1 kg sis­te­in el­de edil­mek­te.. Sis­te­inin en bü­yük üre­ti­cisi Çi­n. Ardından Al­man­ya ve Ja­pon­ya..

Sis­te­inin hâlâ gizli gizli kullanıldığı söyleniliyor. Be­yaz renk­li bir toz görünümünde olduğundan asla fark edilememektedir. Hazır yufkaların ununa katılarak kullanıldığından börek ve baklavalara geçmektedir. Yine bazı özel ek­meklere esneklik ve süngerimsi yapıyı kazandırıyor. Hamburger ekmeği, pizza ekmeği ve tost ekmeği gibi.

 
Kaynak: http://www.yeniakit.com.tr/haber/hamurda-domuz-kili-2013e-kadar-halka-yedirmisler-400234.html

Check Also

gdo nedir

GDO nedir? Kullanım Amacı Nedir?

GDO meselesini her yönüyle bu yazımızda ele alacağız. GDO’nun ülkemizdeki kullanımı hakkında yanlış bilinen doğrular. …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir