21 Eylül 2024 Cumartesi

Neredeyse tüm ürünlerde kullanılıyor, peki zararlı mı?

Döner etinin üretimi sırasında kullanılan fosfatın sağlığa zararlı olup olmadığı bir süredir tartışmalara neden olmuştu. Konuyla ilgili gıda mühendislerinden açıklama geldi.

Neredeyse tüm ürünlerde kullanılıyor, peki zararlı mı?

Dönerin yasaklanacağı yönündeki açıklamalar endişeye neden oldu. Avrupa Birliği, fosfata resmi olarak izin vermeye hazırlanıyor ancak Avrupa Parlamentosu’nun bu adımı engelleyebileceği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu’na göre işlenmiş ette fosfat kullanımına Avrupa Birliği’nde izin verilmiyor. Ancak hukuki düzenlemelerdeki bir boşluk sayesinde, etin kurumasını engellemek ve lezzetini daha uzun süre korumasını sağlamak amacıyla döner yapımında fosfat kullanılıyor.

Dönerde kullanılan fosfatla ilgili olarak, konuyla ilgili gıda mühendisleri görüş belirtti. Gıda Gündemi’nin yapmış olduğu araştırmalar sonucu elde ettiği verilere göre, fosfatın Türkiye’de kullanılmadığı gıda neredeyse yok. Fosfatın en büyük tüketicisi kola. Sadece dönerde değil; salam, sucuk, sosis gibi ürünlerin hepsinde ve kıyma ürünlerinde kullanılıyor. Çünkü ürünün daha iyi karışmasını sağlıyor. Ancak fosfat kullanımının bir tağşiş olduğu söylenememektedir. Çünkü su tutma kapasitesini ya da başka bir kapasiteyi artırmak için değil, pişmeyi homojen hale getirmek için kullanılıyor. Sonuçta ürüne baharat girdisi yapılıyor ve bu da ürünün pH’ını değiştiriyor. Ürünün daha iyi pişmesi için pH’ı dengelemek gerektiğinden dolayı kullanılıyor. Şu an için yurt dışında ve Türkiye’de herhangi bir yasak yok.

İşlenmiş et sektörüne yöneldiğimizde ise karşılaştığımız yaygın görüş, bu yasağın Avrupa’da uygulanabileceği ve Türkiye’ye yansıyacağını düşünmüyor. Çünkü Avrupa’da döner tüketimi fast-food tüketiminden daha yüksek bir potansiyele ulaşmış durumda ve kullanım sınırları dahilinde, fosfatın kanıtlanmış bir yan etkisi bulunmuyor.
 
Kaynak: Gıda Gündemi Özel Haber / Hande Pusat

About admin

Check Also

gdo nedir

GDO nedir? Kullanım Amacı Nedir?

GDO meselesini her yönüyle bu yazımızda ele alacağız. GDO’nun ülkemizdeki kullanımı hakkında yanlış bilinen doğrular. …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir