Uber kimin, hangi ülkenin

80 ülkede ve 650’den fazla şehirde aktif olan Uber ülkemizde de büyüyordu. Peki uber nedir? Uber Kimindir? Uber Vergi Veriyor mu? Uber Güvenilir mi?

Uber 2009 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde Kurulan bir taşıma şirketidir. Kimi iddialara göre Uber’in yasaklanmasının arkasındaki nedenin ABD ile gerilen ilişkiler olduğu öne sürülmektedir. 2017 yılında sermayesini 5 milyar dolara çıkarmış ve 80 ülkede aktif olarak kullanılmaktadır. Uberin çalışma prensibi ise cep telefonunuzun uygulama mağazasından indirdiğiniz Uber uygulaması ya da cep telefonunuzun tarayıcısından uberin sitesinde bir araç çağırmanız ve araç bulunduğunuz konuma gelip sizi gideceğiniz yere bırakması. Aslında baktığımızda taksilerden çok bir farkı yok tek fark taksi plakalarının ve vergilerinin daha fazla olması.

Uber’in Sahipleri

Uber Travis Kalanick ve Garrett Camp isimli iki Amerikalı’ya aittir. 2008 senesinde Paris’te bir akşam yemeğinden çıkın bu ikili taksi bulmakta zorlanırlar ve akıllarına bu fikir yani uber gelir tek bir butona basarak bulundukları yere bir taksi gelmesi ve 2009 yılında bunu fikri hayat geçirerek en zenginler listesine adlarını yazdırırlar. (Her birinin kişisel servetleri 4,8 milyar dolardır)
Uber taksi kadar olmasa da vergi ödüyor ve yolculara fatura kestikleri için KDV de ödüyor. İstanbul’da bir taksi plakasınında 1,5 milyon liradan fazla olduğu için taksiciler haklı olarak ubere isyan etmektedir.

Uber güvenilir mi sorusuna gelirsek; Uberinin 2 milyondan fazla sürücü ortağı yani bir nevi çalışanı vardır. Tabiki içlerinde çürük elmalarda vardır. Birkaç ülkede uber sürücülerinin yolculara tecavüz ettiğini ve yolcuları dövdüğünü de haberlerden okumaktayız. Ama bu olaylar binde bir gibi küçük bir orandadır.

About admin

Check Also

sek sut kimin

Sek süt kimin, sahibi kim

SEK; Türkiye’de süt ve süt ürünlerinin üretimine 1963 yılında başlarken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir