Halk arasında genel ifadesi ile “meyve suyu” olarak bilinen ve yüzde yüz meyve suyu, nektar, konsantre ve meyveli içecek gibi farklı kavramlar aslında ne anlama geliyor?
Halk arasında genel ifadesi ile “meyve suyu” olarak bilinen ve yüzde yüz meyve suyu, nektar, konsantre ve meyveli içecek gibi farklı kavramlar aslında ne anlama geliyor?
Meyve nektarı nedir?
Meyve suyuna, konsantreden üretilen meyve suyuna, meyve suyu konsantresine, su ile ekstrakte edilen meyve suyuna, meyve suyu tozuna, meyve püresine ve/veya meyve püresi konsantresine ve/veya bunların karışımına, şekerlerin ve/veya balın ilave edilmesiyle veya ilave edilmeksizin su ilave edilmesiyle elde edilen, yazının sonundaki tabloda belirtilen özelliklere uygun, fermente olmamış ancak fermente olabilen içeceklerdir.
Meyve suyu nedir?
Sağlam, olgun, taze veya soğukta dondurularak muhafaza edilmiş, meyve veya meyvelerin karışımının yenilebilir kısımlarından elde edilen, elde edildiği meyve ve meyvelerin karakteristik renk, aroma ve tadına sahip içeceklerdir.
Yüzde yüz (%100) meyve suyu nedir?
Meyve veya meyvelerin karışımının yenilebilir kısımlarından elde edilen katkısız içeceklerdir. Yüzde yüz meyve sularına şeker ilavesi yapılamaz. Bununla birlikte yoğun kıvamlı ancak %100 işlendiğinde tatsız olabilen kayısı ve şeftali gibi meyve sularının üzüm suyu ile hem seyreltilip hem de tatlandırılma işlemi yapılabilmektedir.
Yüzde yüz meyve sularının içeriğinde bulunan su, aldatmaca mı?
Meyvelerіn üretim ve hasat zamanı farklı olduğundan dolaуı her mevsim bütün meyveler hazırda bulunmаmаktаdır; meyve suları da piyаsаnın ihtiyacına görе pazara ѕunulmakta ve teknoloji gereği bazı dönemler için meyve konsantreye іşlenmek zorundаdır. Tüketicilerin meyve suyu talebini yıl boyu arz edebilmek için mеyvе suları doğallığı korunаrаk suуu uçurularak konsantreye işlеnmеktе ve böylelikle bоzulmadan sağlıklı olarak muhafaza edilmektedir. Konsantrеdеn elde edilen meуve suyunа, meyve suyu konsantresі elde edіlіrken fizikѕel yollar ile ayrılan miktarda, mеyvе suyunun kalitesini etkilemeуecek şekilde, özellikle duyusal, mikrobiyolojik ve kimyasal bаkımdаn uygun özelliklerde vе ”İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe” uygun su eklenmektedir., Üretim sırasında meyvenіn doğal özеlliklеri olabildiğince korunarak meyve suyuna yаnsıtılmаsınа özen gösterilmektedir.
Meyve suyu konsantresi nedir?
Bir veya daha fazla sayıda meyve türünden elde edilen meyve suyundan, fiziksel yollarla suyun belirli oranlarda buharlaştırılarak, süzülerek veya başka yollarla azaltılması şeklinde elde edilen içecektir. Genellikle bu haliyle tüketilmeden başka içeceklere karıştırılarak tüketilir.
Meyve suyu tozu nedir?
Bir veya daha fazla meyveden elde edilen meyve suyundan, fiziksel yollarla suyun olabildiğince ayrılması ile elde edilen toz halindeki üründür. Ancak bu ibare piyasada yaygın olarak kullanılan toz içecekler ile karıştırılmamalıdır. Türk Gıda Kodeksine göre aromalı içecek tozu olarak adlandırılan bu tozlar aroma maddeleri veya diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek veya edilmeden meyve kullanılmadan üretilen ve aromalı içecek hazırlanmasında kullanılan tozlardır.
Aromalı içecek nedir?
Su, aroma maddeleri ve diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek veya edilmeden tekniğine göre gazlı veya gazsız olarak üretilen veya aromalı şurubun sulandırılması ile hazırlanan içeceklerdir. Herhangi bir şekilde meyve veya konsantresi eklenmeden aromatik katkılarla meyvenin tadının verilmesi şeklinde üretilir.
MEYVE NEKTARLARINA AİT MİNİMUM MEYVE SUYU VE/VEYA PÜRESİ MİKTARI ORANLARI
Siyah frenk üzümü :25
Beyaz frenk üzümü :25
Kırmızı frenk üzümü :25
Bektaşi üzümü: 30
Yabani iğde :25
Çakal eriği :30
Erik :30
Mürdüm eriği :30
Kuş Üvezi :30
Kuşburnu :40
Vişne :35
Diğer kirazlar :40
Yaban mersini/Çoban üzümü :40
Mürver yemişi :50
Ahududu :40
Kayısı :40
Çilek :40
Karadut/Böğürtlen :40
Büyük meyveli vaksiniyum :30
Ayva :50
Limon ve misket limonu :25
Bu kategoriye ait diğer meyveler :25