Borcam nedir? bordan (Madeni) mı üretiliyor?

Son günlerde tartışma konusu haline gelen bor maddesinden cam üretimi konusunda merak edilenleri bu haberimizde okuyabilirsiniz.

Sayfa İçeriği

Seçim tartışmalarından nasibini alan “borcam” meselesi aslında ne?

Borcam iki farklı şekilde anlaşılabilir. Birincisi marka olarak fırınlarda kullanılan cam malzemelerden oluşan mutfak eşyaları, diğeri de bor madeni destekli üretimi yapılan cam çeşitleri. Ki her ikisi de aynı kapıya çıkmaktadır.

Borcam markası ısıya dayanıklı cam üretmek için bor madenini kullanmış ve marka olarak da “Borcam” ismini vermiştir. Cam sektöründe bor katkılı cam üretiminde borcam ismi de diğer taraftan kullanılmaktadır.

Cam üretiminde kullanılan bor minerali cama ısıya dayanıklılık, üretim sırasında çabuk erime özelliği, ışığı kırma ve yansıtma özelliğini arttırma, darbe ve çiziklere karşı dayanıklılık gibi özelliklere katar.

Bugün Türkiye’de kullanılan ısıya dayanıklı camlar bor karışımlıdır. 10 yıllardır kullanımı devam eden ısıya dayanıklı camlar bor içeriği olmadan ısıyı gördüğünde çatlamaktadır. Mutfağımızda kullandığımız camlardan tutun da çeşitli sektörlerde ısıyla camın temasının bulunduğu kullanımlar için bor karışımlı camlar olmazsa olmazdır.

Bor Madeninin Seramikte de Aynı amaçlarla kullanımı yaygındır

Özellikle emaye yapımında kullanılan bor minerali emayenin akışkanlığını ve doyma ısısını düşürür. Emayenin yapısına genelde sulu boraks katılır. Emaye metallerin paslanmasını önler ve kimyadan silah yapımına ve mutfak eşyalarına kadar bir çok alanda kullanılır.

Cam Elyafında da Bor Kullanılıyor

Cam elyafı, çok ince cam telciklerinden üretilen bir maddedir. Yalıtım ile dokuma ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Cam elyafının üretiminden de bor madeninden yararlanılmaktadır.

Sosyal medyada geniş yankı buldu

Seçim diyaloglarında Muharrem İnce’nin bor madeninden cam üretme fikrine, “biz borcamı 20 yıldır üretiyoruz” karşılığıyla cevap veren enerji bakanı Brat Albayrağın sözleri sosyal medyada geniş yankı buldu.

Borcam’ı sadece marka olarak bilen sosyal medyanın çok bilmiş cahil kesimi bakan Albayrak’ın sözleriyle aklı sıra dalga geçmeye çalıştılar.

Bor madeninden üretilen camın da sektördeki adının borcam olduğundan bihaber, Bakan Albayrak’ın sözünü gaf olarak nitelendirilip sosyal medyada paylaşılmaya devam ediyor.

Diğer taraftan da işi bilen bordan üretilen cam konusunda fikri olan insanlar sosyal medya cahillerine laf anlatmak için uğraşıyor. İşte karşılıklı atılan o tivitlerden birkaçı:

Borcam tivit
ENERJİ BAKANINDAN BÜYÜK GAF !
M.İnce:
Bor’dan cam üreteceğiz.
B.Albayrak:
BORCAM’ı biz çoktan ürettik.
NOT 1:
✔BORCAM bi marka adıdır.
NOT 2:
✔1968’de Teknik Cam San. A.Ş. üretti.
NOT 3:
✔BORCAM bor madeninden değil borosilikat camdan üretilir.
Vah ülkem vah !!!

Akın Can: Borosilikat camın da , B2O3 Yani Bor Oksit dediğimiz içinde bor maddesinin bulunduğu bir cam olduğunu bilmeyipte , cahilce eleştiren ülkem . Vah vaaahhhh

Tok@tlı: Ne ara düşünmeyi bıraktırdilar bize araştırmayı neden niye diye sorgulamayı yasakladılar iste o zaman cehalet denen kör kuyuya düşmeye başladık ve görünen o ki son sürat dibe vurucaz. lütfen uyanalım kendimize gelelim gelecekteki çocuklarımız gençlerimiz için bu uyanış şart

OZGUR OZLEN: Sonucta Muharrem ince endustriyel kullanimli 1000 derece isiya dayanacak Camdan bahsediyor , borosilikattan uretilen mutfak cami ile ancak yemek piser , 150 derecelerde … Laf yetistirecem derken vizyonsuzluk cikmis ortaya…

About admin

Check Also

20220717 014845 0000

Koton Kumaş Blazer Ceket Modası

Blazer ceket , 19. yüzyılın başlarında İngiliz kraliyet askerleri tarafından kullanılan resmi bir kıyafettir. Günümüzde …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir