Cumartesi, Nisan 19, 2025
Ana SayfaOruçFitre nedir, ne kadar, kimlere verilmelidir?

Fitre nedir, ne kadar, kimlere verilmelidir?

  1. Fitre sadakası, Ramazan ayının sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarından başka en az nisab mikdarı bir mala sahip bulunan her müslüman için verilmesi vacib olan bir sadakadır. Buna yalnız “Fitre”de denir. Fıtrat sadakası, sevab için verilen yaratılış ikramı demektir.
    2. Fitre sadakasının vacib olması, zekatın farz kılınmasından öncedir. Orucun farz kılındığı yıla raslar. Bu bir yardımlaşmadır, orucun kabulüne ve can çekişme ile kabir azabından kurtuluşa bir yoldur. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram gününün sevincine katılmalarına bir yardımdır. Bu yönü ile fitre sadakası, insanlık için bir hayır ve bir görevdir.
    3. Fitre sadakası, Ramazan Bayramının birinci günü fecrin doğuşundan itibaren vacib olursa da, bundan önce ve bundan daha sonra da verilebilir. Önceden verilmesiyle fakirler bayramlık ihtiyaçlarını gidermiş olurlar.
    (Üç İmama göre, fitre sadakası Ramazanın son akşamında güneşin batmasından itibaren vacib olur. Bayramdan sonraya bırakılması ile bu sadaka düşmez, kaza edilmesi gerekir.)
  2. Fitre sadakası, nisab mikdarı bir mala sahib olan her hür müslüman için vacibdir, ister çocuk olsun, ister mecnun olsun…
    Bunların velileri, bunların mallarından bu sadakayı vermezlerse, kendileri baliğ olduktan veya iyileştikten sonra bu sadakayı ödemekle yükümlü bulunurlar. Bu mesele, İmamı Azam ile İmam Ebû Yusuf’a göredir, İmam Muhammed ile İmam Züfer’e göre, bunlara fitre sadakası vacib olmaz. Bu gibilerin babaları veya vasileri bu sadakayı onların mallarından verirlerse, onu ödemek zorunda olurlar. Bu sadakayı onlar adına vermek, babalar üzerine vacib olur. Fitrelerini babalar kendi mallarından verirler.
    Bu nisabdan maksad, iki yüz dirhem gümüş veya yirmi miskal altın veya bunların kıymetine denk bir maldır. Bu mal, temel ihtiyaçlardan (borçtan, oturulan evden, ev eşyasından, bineceği at ve kuşanacağı silahdan, ailesinin bir aylık veya bir yıllık geçiminden) fazla bulunmalıdır. Bu fazla malların para veya ticaret malı olması şart değildir. Bu fazla olan mal üzerinden bir yıl geçmesi de aranmaz.
    İşte bu mikdar bir mala sahib olan her müslüman için zekat almak veya vacib olan sadakaları kabul etmek haramdır. Üzerlerine kurban kesmek de vacibdir.
    (Üç îmama’a göre, Bayram günü ile bayram gecesine mahsus olmak üzere,  kendisi ile aile halkının yiyeceklerinden ve temel ihtiyaçlarından fazla fitre mikdarı bir mala sahib olan bir müslüman için fitre sadakası vacib olur.)
    5. 
    Ramazan Bayramının ilk günü fecrin doğuşundan önce vefat eden veya fakir düşen veya fecrin doğuşundan sonra dünyaya gelen veya (İslama giren) bir müslümana fitre sadakası vacib olmaz. Fakat fecirden sonra ölen bir müslümana vacib olur. Eğer vasiyet etmişse, terekesinin üçte birinden ödenir. Varislerin kendi mallarından vermeleri de caizdir.
    6. Nisab mikdarı mal, fitre sadakasının vücubundan sonra telef olsa fitre düşmez, çünkü verilmesi için önceden bir imkan hasıl olmuştu. Zekat ise böyle değildir, onda kolaylığı gerektiren bir imkan gereklidir.
    7. Ramazanda bir özür sebebiyle oruç tutamayan kimseye de fitre sadakasını vermek vacibdir. Hasta, yolcu ve takatsiz kalmış ihtiyar gibi…
    8. 
    Nisaba malik olan bir mü’min hem kendisi, hem bunak ve mecnun olan evladı, hem küçük yaşta olan çocukları ve hem de hizmetinde bulunan köle ve cariyeleri için fitre sadakasını vermekle yükümlüdür. Köle ve cariyeleri müslüman olmasalar da, bunlar için fitre vermesi yine vacibdir. Fakat ticaret için olan köle ve cariyelerden ötürü fitre vermek gerekmez. Çünkü bunlar zekata bağlıdırlar. Bir maldan hem zekat, hem de fitre vermek olmaz. Bunlar birleşmez.
    Yukarıda açıklandığı gibi, İmam Muhammed’e göre, zengin olan çocuklar için de fitre sadakası vermek babalarının malına düşen bir borçtur.
    9. Fakir bir çocuğun babası ölmüş olursa veya fakir düşerse, dedesi (babasının babası) nisaba malik ise, çocuğun babası yerine geçer ve fitre sadakasını verir. Bununla beraber sahih görülen bir görüşe göre, bu çocuk için fitre vermek dedesi üzerine vacib olmaz.
    10. Bir kimse, kendi zevcesinin ve akıl sağlığı yerinde büyük evladının fitre sadakasını vermekle yükümlü olmaz. Çünkü bunlardan her biri kendi başına tasarruf hakkına sahib mükellef kimselerdir. Onun için bunlardan her biri nisaba malik ise, zekatını kendi malından vereceği gibi, fitre sadakasını da kendi malından vermekle yükümlüdür. Aynı zamanda sadakalarda bir ibadet manası vardır. Koca, zevcesine ait bir ibadet görevini yüklenmek için evlenmemiştir.
    11. Bir kimse, zevcesinin veya büyük yaştaki evladının fitrelerini onların izinleri ile kendi malından verecek olsa yeterli olur. Bunlar kendi idaresinde ve geçimi altında bulundukları takdirde izinleri olmaksızın vermesi de yeterlidir. Çünkü bu durumda adet bakımından izin var sayılır. Aile arasında bulunan diğer şahıslar hakkında da hüküm böyledir. Gerçek yönden veya adet bakımından izin gereklidir. Çünkü fitre sadakasında niyet bulunmalıdır, niyetsiz verilemez. Böyle bir izin ise, niyet yerine geçer.
    (İmam Şafiî’ye göre, zevcenin fitre sadakası, kendisi zengin olsa bile, kocasına aittir. Kendilerine ücret tayin edilmeyen hizmetçiler hakkında da hüküm böyledir.
    12. Bir kimse, kendi geçimi altında bulunsalar bile, babasının ve annesinin fitre sadakasını vermekle yükümlü değildir. Baba fakir olduğu halde mecnun ise, fitresini vermek zorundadır.
    13. Fitre sadakası dört cins maldan belli bir mikdarda verilir. Şöyle ki: Buğdaydan yarım sa'(Irakî) ki, beş yüz yirmi dirhem verilir. Buğday unu ile kavutu da, buğday hükmündedir. Arpadan, kuru üzümden ve kuru hurmadan da bir sa'(bin kırk dirhem) verilir. Bunların yerlerine kıymetlerinin verilmesi de caiz hatta daha faziletlidir. Fakat fakirlerin ihtiyacı bunların kendilerine daha çok ise, o zaman kendilerini vermek daha iyi olur.
    14. Burada dirhemden maksad, zekat nisabında olduğu gibi, Şer’i dirhemdir. Bununla beraber her beldenin Örfde kullandığı dirhem ölçüsünü esas kabul etmek gerektiğini söyleyenler de vardır. Örfi dirhem daha fazla olduğu için, fitre sadakasını bundan vermek ihtiyata uygundur ve ziyade sevabı vardır.
    (Üç İmama göre, fitre sadakası buğdaydan da bir sa’dır. Fakat bu sa’dan maksad,  Irak sa’yi değil, Hicaz sa’yi olan 693 1/3 dirhem mikdarıdır.)
    15. Fitre sadakası için buğday, arpa, üzüm ve hurma birer değişmez ölçüdür. Çünkü bunlardan maksad, fakirin bir günlük ihtiyacını gidermektir. O da bunlarla karşılanır. Eğer belli bir para ölçü olarak gösterilmiş olsaydı, ,bu gaye elde edilemezdi. Çünkü yiyeceklerin fiyatı zaman zaman değişmekte olduğundan, belli para bazı yıllar bu maksadı karşılar ve bazan da karşılayamazdı.
    16. Fitre sadakası, zekat gibi niyet edilerek fakirlere temlik şekli ile verilir. Yemek ikramı şeklinde verilemez. Bu niyet, malı ayırırken yapılabileceği gibi, fakire verirken de yapılabilir. Ancak fakire bunu verirken fitre olduğunu söylemek gerekmez.
    17. Fitre sadakasını, aralarında zevciyet veya doğum bakımından ilgi bulunanların birbirlerine vermesi sahih değildir. Bir kimse fıtresini, fakir olan karısına, babasına ve oğluna veremez.
    Fitre sadakası, İmam Ebû Yusuf ile İmam Şafiî’ye göre, fakir olan zîmmîlere de verilemez. Fetva da bu şekildedir. Çünkü bunun verilmesindeki maksad, bayram gününde fakir müslümanların ihtiyaçlarını gidererek onların da bayrama sevinçle katılmalarını sağlamaktır. Bu maksad, fitrenin zimmîlere verilmesi ile elde edilmez. Bununla beraber, fitrenin zimmîlere verilebileceğini söyleyen alimler diyorlar ki: Bu sadakadan asıl maksad, mutlak olarak fakirlerin ihtiyacını bir ibadet niyeti ile karşılamaktır. Bu maksad, fakir zimmîlere verilmekle de kazanılır. Çünkü onlara verilecek sadaka da bir ibadettir.
    18. Bir kimse fıtresini bir fakire verebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtabilir. Birçok kimseler de, fitrelerini birkaç fakire verebilecekleri gibi, bir fakire de verebilirler.
    Fakat bir görüşe göre, bir fitre birkaç kimseye verilemez.
    19. Birkaç fitre, gerek aynen ve gerek kıymet olarak sahiblerinin izni ile karıştırılmış bir halde fakirlere verilebilir. Her fitreyi diğerinden ayırmaya gerek yoktur. Bununla beraber fitrelerin ayrı ayrı verilmesi ihtiyata daha uygundur.
    20.Fitre sadakası, yükümlünün bulunduğu yerdeki fakirlere verilmelidir. Başka yerlere gönderilmesi mekruhtur.
    “Eksiklikten ve fazlalıktan münezzeh ve yüce olan Allah, doğruyu daha iyi bilir ve O’nun kereminin kemâlinden başarıya ulaştırması ve mükâfatlandırması umulur.”

Fitre Verilemeyecekler

Zekatla ilgili şartlar fitre için de geçerlidir. Zekat verilemeyen kimselere fitre de verilemez. Şöyle ki,

“Bir kimse, kendi zekatını fakir bulunan zevcesine, usulüna (babasına, dedesine, anasına ninesine…) ve füruuna (çocuklarına, çocuklarının çocuklarına…) veremez. İddet beklemekte olan boşanmış zevcesine de veremez. Çünkü buna vereceği zekatın yararı kısmen de olsa kendisine ait bulunmuş olur. Oysa bu yarar, tamamen kendisinden kesilmiş bulunmalıdır.

İmamı Azam’a göre, bir kadın da zekatını, fakir bulunan kocasına veremez. Çünkü adete göre, aralarında bir menfaat ortaklığı vardır, iki İmama göre, kadın fakir olan kocasına zekatını verebilir.

Temel ihtiyaçlarından başka nisab mikdarı bir mala sahib olana da zekat verilemez; çünkü bu kimse zengin sayılır, ihtiyaçtan fazla olarak elde bulunan malın ticaret eşyası, nakid para gibi artan bir mal yahut ev ve ev eşyası gibi artmayan bir mal olması fark etmez.
Fakat zengin bir kimseye, nafile şeklinde olan bir sadakanın verilmesi caizdir. Bu yönü iledir ki, vakıfların sadaka kısmından sayılan gelirlerini vakfiye senedi gereğince, zengin kimselerin almaları da helal bulunmuştur. Bu bir bağış ve ikram yerindedir.

Haşim Oğulları ile bunların azadlılanna zekat verilemeyeceği gibi, öşür, adak, keffaret benzeri diğer sadakalar da verilemez. Zekat ve bunun cinsinden sayılan şeyler, insanların yıkantısı sayılır. Haşim oğullarının şeref ve kıymeti böyle bir şeyi kabulden beridir. Bunlara ancak bir ikram ve hediye şekli ile sadaka verilebilir.
Haşim Oğullarından maksad, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin amcaları Hazret-i Abbas ile Haris’in evlad ve torunlarından ve Hazreti Ali ile kardeşleri Akıl ve Cafer’in neslinden gelenlerdir. Bu şahısların, ihtiyaçlarına göre, Hazinenin ganimetler kısmından payları vardır. Bu paylarını almadıkları takdirde, ihtiyaçtan kurtulmaları için, kendilerine zekat verilebileceğini söyleyen fıkıh alimleri de vardır.

Kendisine zekat verilecek kimse, zekatı alma zamanında zekat almaya ehil bulunmalıdır. Bu ehliyetin sonradan kaybolması, peşin verilen zekatın sıhhatine engel olmaz.
Buna göre, bir malın zekatı daha sene dolmadan bir fakire verildikten sonra, sene henüz sona ermeden o fakir zengin olsa veya ölse, o malın zekatını yeniden vermek gerekmez ve böyle verilen zekat da geri alınamaz. Çünkü verilmesinden beklenen sevab kazanılmıştır.

Bir kimse zekatını, zengin bir erkeğin (buluğa ermemiş) küçük çocuğuna veremez. Çünkü bu çocuk, babasının malı ile zengin sayılır. Fakat zengin bir kadının fakir ve yetim olan ve babası müslüman olan çocuğuna zekat verilebilir. Çünkü bu çocuğun nesebi, baba tarafından sabittir; anasının serveti ile zengin sayılmaz.
Yine, bir kimse zekatını, zengin bir adamın fakir ve müslüman olan babasına veya zengin bir adamın fakir ve müslüman olan (buluğa ermiş) büyük çocuğuna veya o şahsın fakir ve müslüman bulunan zevcesine verebilir. Çünkü bunlar birer şahıs olarak tasarrufa ehildirler, birbirlerinin serveti ile zengin sayılmazlar.

Zekat, müslüman olmayanlara verilemez. Çünkü zekat müslim olan fakirlerin hakkıdır. Bir hadis-i şerifde: “Zekatı, müslümanların zenginlerinden alıp fakirlerine veriniz,” buyurulmuştur. Bunun için müslüman olmayanlar zekat vermekle yükümlü değillerdir. Bu ibadet, müslümanlara ait dinî ve içtimaî (sosyal) bir görevdir. Bu göreve ortaklık etmeyenlerin bundan faydalanma hakları olamaz.
Yalnız İmam Züfer, zekatın zimmîlere (İslam idaresi altındaki gayri müslimlere) de verilmesini caiz görmüştür. Çünkü zekattan maksad, bir ibadet yolu ile muhtaç kimseleri ihtiyaçtan kurtarmaktır. Bu maksad da, fakir zimmîlere zekatı vermekle elde edilir. Bununla beraber nafile sayılan sadakaların zimmîlere verilebileceğinde ittifak vardır.”

Fitre sadakasını, aralarında zevciyet veya doğum bakımından ilgi bulunanların birbirlerine vermesi sahih değildir. Bir kimse fıtresini, fakir olan karısına, babasına ve oğluna veremez.
Fitre sadakası, İmam Ebû Yusuf ile İmam Şafiî’ye göre, fakir olan zîmmîlere de verilemez. Fetva da bu şekildedir. Çünkü bunun verilmesindeki maksad, bayram gününde fakir müslümanların ihtiyaçlarını gidererek onların da bayrama sevinçle katılmalarını sağlamaktır. Bu maksad, fitrenin zimmîlere verilmesi ile elde edilmez. Bununla beraber, fitrenin zimmîlere verilebileceğini söyleyen alimler diyorlar ki: Bu sadakadan asıl maksad, mutlak olarak fakirlerin ihtiyacını bir ibadet niyeti ile karşılamaktır. Bu maksad, fakir zimmîlere verilmekle de kazanılır. Çünkü onlara verilecek sadaka da bir ibadettir.
18. Bir kimse fıtresini bir fakire verebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtabilir. Birçok kimseler de, fitrelerini birkaç fakire verebilecekleri gibi, bir fakire de verebilirler.
Fakat bir görüşe göre, bir fitre birkaç kimseye verilemez.”

Fitreyi Ne ile Verilir

Fitreyi fakire para olarak veya bazı yiyecek ölçüsü ile vermek caizdir. Hatta para şeklinde vermek daha faziletlidir. Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir:

“Fitre sadakası dört cins maldan belli bir mikdarda verilir. Şöyle ki: Buğdaydan yarım sa'(Irakî) ki, beş yüz yirmi dirhem verilir. Buğday unu ile kavutu da, buğday hükmündedir. Arpadan, kuru üzümden ve kuru hurmadan da bir sa'(bin kırk dirhem) verilir. Bunların yerlerine kıymetlerinin verilmesi de caiz hatta daha faziletlidir. Fakat fakirlerin ihtiyacı bunların kendilerine daha çok ise, o zaman kendilerini vermek daha iyi olur.

Fitre sadakası için buğday, arpa, üzüm ve hurma birer değişmez ölçüdür. Çünkü bunlardan maksad, fakirin bir günlük ihtiyacını gidermektir. O da bunlarla karşılanır. Eğer belli bir para ölçü olarak gösterilmiş olsaydı, ,bu gaye elde edilemezdi. Çünkü yiyeceklerin fiyatı zaman zaman değişmekte olduğundan, belli para bazı yıllar bu maksadı karşılar ve bazan da karşılayamazdı.

Fitre sadakası, zekat gibi niyet edilerek fakirlere temlik şekli ile verilir. Yemek ikramı şeklinde verilemez. Bu niyet, malı ayırırken yapılabileceği gibi, fakire verirken de yapılabilir. Ancak fakire bunu verirken fitre olduğunu söylemek gerekmez.” (Ömer Nasuhi Bilmen)

Zekat ve Fitrede Vekalet

Evet bir kimse fitre ve zekat için birini vekil tayin edebilir. Zekat ve fiter vermek için birine vekalet verilebileceği gibi, almak için de vekalet verilebilir.

Fıtır Sadakası ve Zekat ne zaman verilmelidir

Fıtır sadakası ne zaman verilir? ne zaman son günüdür? Ramazanın 1. günü verebilirmiyiz?

“Fitre sadakası, Ramazan Bayramının birinci günü fecrin doğuşundan itibaren vacib olursa da, bundan önce ve bundan daha sonra da verilebilir. Önceden verilmesiyle fakirler bayramlık ihtiyaçlarını gidermiş olurlar.
(Üç İmama göre, fitre sadakası Ramazanın son akşamında güneşin batmasından itibaren vacib olur. Bayramdan sonraya bırakılması ile bu sadaka düşmez, kaza edilmesi gerekir.)” (Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen)

Yani fıtır sadakası veya fitre, Ramazanın birinci günü de, bayramının birinci günü de verilebilir.

Fitre ve Zekat aynı kişilere verilebilir mi?

Zekat sadaka ve fıtır sadakasını ihtiyaç sahibi aynı kişiye vermede bir mahsur var mı, ayrı ayrı kişilere mi verilmesi gerekmektedir?

Zekat, sadaka ve fitreyi aynı kişiye vermek caizdir. Fakat miktar çok olur da verilen kişi bu miktar ile zengin hale gelirse o zaman bölüştürmek gerekir.

Oruç Keffareti

Oruç keffareti, Ramazanda bir özür bulunmaksızın belli şartlar içinde orucunu bozan bir mükellefin, müslüman veya gayr-i müslim bir köle veya cariye azad etmesidir. Buna gücü yetmiyorsa, arka arkaya kesinti yapmaksızın iki ay oruç tutar. Buna da gücü yetmezse altmış fakire (sabah akşam) yemek yedirir.
Oruç keffareti böyle yemek yedirmekle olabileceği gibi, yiyeceği aynen verip temlik etmekle de olur.
(Oruç keffaretinde böyle sırayı gözetmek hem Hanefîlerce, hem de Şafiîlerce gereklidir. Malikîlerde sıra gözetmek yoktur, insan dilerse köle azad ederek, dilerse oruç tutarak ve dilerse yemek yedirerek bunu yapar.)

Yemek, aç olan büluğa ermiş veya yaklaşmış altmış fakiri sabah akşam doyuracak kadar yedirmektir. Bu yedirilecek yemek yalnız buğday ekmeği de olabilir, buğday ekmeği yanında katık mecburiyeti yoktur. Fakat katıksız arpa ekmeği yeterli değildir.

Eğer yüz yirmi fakire yalnız bir vakit yemek yedirilse, bu ancak altmış fakire yedirilmiş sayılır. Bunlardan altmış fakire tekrar sabah veya akşam yemek yedirmek gerekir. Böyle altmış fakire bir defa yemek yedirildikten sonra dağılıp gitseler, ya gelip hazır olmalarını beklemeli, ya da tekrar altmış fakiri sabah-akşam doyurmalıdır.

Oruç keffaretinin eşya verilip temlik yolu ile yapılmasına gelince, altmış fakirden her birine beş yüz yirmi dirhem (yarım sa’) buğday veya bin kırk dirhem (bir sa’) arpa veya hurma veya kuru üzüm verilir. Bu, tam bir fitre sadakası mikdarıdır. Bunların kıymetini vermek de caizdir.

Oruç keffaretinde bir fakire altmış gün sabah-akşam yahut yüz yirmi sabah veya yüz yirmi akşam yemek yedirmek de yeterlidir.
Yine, bir fakire iki ayda her gün ya aynen veya kıymet olarak birerden altmış fitre sadakası verilmesi de yeterlidir. Fakat bir fakire bir günde topluca verilecek altmış fitre mikdarı, yalnız bir günlük fitre yerine geçer. Onun için her gün bir fakire bir fitre mikdarı verilir. Bu keffaretlerde uygulanır.

Oruç keffaretinin iyi hal sahibi olan fakirlere verilmesi daha faziletlidir. İmam Ebû Yusuf’a göre, bu keffaret bedeli gayr-i müslim fakirlere verilemez. Fetva da buna göredir.

Oruç keffareti, oruç tutmak suretiyle olunca, bunda kesintisiz arka arkaya tutmak şarttır. Onun için oruca başlayan kimse, ara vermeden iki ay oruç tutar. Eğer daha iki ay dolmadan herhangi bir sebeble orucunu bozarsa, yeniden iki ay oruç tutmaya başlar. Bundan kadınların lohusa halleri değil de, adet halleri müstesnadır. Geçirecekleri adet günleri kesinti sayılmaz. Çünkü bu halden kurtulmak kadınlar için mümkün olmayacak derecede zordur. Ramazan orucunun veya muayyen bayram günlerinin araya girmesi de, keffaretin arka arkaya olmasına engeldir.

Keffaret hususunda, keffaret ödeyecek kimsenin ödeme zamanındaki haline bakılır. Buna göre, bir keffaret ödeyicisi, keffaretin gerektiği zamanda zengin iken, bunu ödeyeceği zaman fakir düşmüşse, keffaretini oruç tutmakla yerine getirir. Fakat daha orucunu bitirmeden tekrar zenginleşip köle azad etmeye güç kazansa, köle azad etmek suretiyle keffareti yerine getirmesi gerekir.

Keffaret orucuna, kamerî aylardan birinin başlangıcında başlanırsa. ayın ilk günü esas alınır. Böylece tam iki ayın geçmesiyle oruç keffareti tamamlanmış olur. Fakat ayın başında oruca başlanmazsa, birinci ay üçüncü aydan tamamlanarak otuz gün hesab edilir, ikinci ay ise, ayın başı alınarak oruca devam edilir. Bu, iki İmama göredir. İmamı Azam’a göre, bu takdirde tam altmış gün oruç tutmak gerekir, ay başına bakılmaz.

Bir kimse bir ramazan içinde veya birkaç ramazanda özürsüz olarak birkaç defa kasden orucunu bozmuş olsa, bunlardan dolayı yalnız bir keffaret öder. Sahih olan görüş budur. Çünkü ceza yönü, keffarete üstün gelmektedir. Sebebleri bir olan cezalarda bir ceza yeterlidir. Bu bir ceza hepsine yeter. Fakat keffaret yapıldıktan sonra tekrar orucunu aynı şekilde kasden bozacak olursa, bundan dolayı ayrıca bir keffaret gerekir. Birinci keffaret ile tam bir ders alınamadığı anlaşılmış olur.

İLGİLİ HABERLER
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

çok okunanlar

SON YORUMLAR

TÜRK TÜRK Açık Sahte bal nasıl yapılıyor?
Mustafa NUTKU Açık Hangi alkoller haramdır?
Aysun Aytı Açık Bingo kimin? Hangi ülkenin?
Adım Soyadım Açık Jacobs kahve kimin? Hangi Ülkenin?
Oğuz Han Türkyılmaz Açık Amerikan markaları sigara ürünleri hangileri
Aziz şehir Açık A101 kimin? Sahibi kim?
ALİ KONDAKCı Açık Helal Sertifikalı Tavuk Firmaları
K. E Açık Egetürk helal mi ?
Alperen Açık Tefal kimin?
ahmet yürekli Açık Torku Helal mi?
Osmanlı fedaisi Açık Danone kimin, hangi ulkenin?
mehmet Açık Peros Deterjan kimin?
MAMAMA Açık Torku Helal mi?
mura Açık Torku Helal mi?
Alkın alkın Açık Peros Deterjan kimin?
Mustafa Açık KFC Helal mi?
Lokman Açık Torku Helal mi?
DENİZ BARŞ Açık Tefal kimin?
Fatih Seyhan Açık Arçelik kimin? Hangi ülkenin?
kapuçino Açık Sucuk nasıl kurutulur?
kapuçino Açık Sucuk nasıl kurutulur?
Aydan cetin Açık Eti kimin?
Mustafa Açık Torku Helal mi?
Hebelelelele Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Bestami devecioğlu Açık Luppo kek kimin? Hangi ülkenin?
Alpaslan Çakıcı Açık Türkiye’deki maden suyu markaları
Ümit Şakrak Açık Arçelik kimin? Hangi ülkenin?
muharrem.unukur26@gmail.com Açık Köfteci Yusuf’un Sahibi Kim?
Begenc turkmenistan Açık Peros Deterjan kimin?
Kayseri evden eve Açık Helal Sertifikalı Tavuk Firmaları
Murat Açık Peros Deterjan kimin?
aziz bayrakdaroglu Açık Çaya boya karıştıran firmalar
Mehmet Doğan Saraçoğlu İzmir Karşıyaka inşaat müh. Açık Duru Sabun Şampuan Sahibi kim? Hangi ülkenin?
ÖZEL DİŞ HEKİMLİĞİ DİLARA Açık Diş çektirince kanama nasıl durur? Ne Yapmalı?
Saida Açık TSE Helal Sertifikası
Abdullah Adem Açık Yerli cep telefonu markaları
Ahmet Açık Peros Deterjan kimin?
Muhsin Ekşioğlu Açık Tefal kimin?
Hakan Karadağ Açık Şok market kimin? Sahibi kim?
Mavi Ay Açık Pepsi Hangi Ülkenin
Osman teo Açık Hangi alkoller haramdır?
Ne kadar hafta kurutmak lazim? Açık Sucuk nasıl kurutulur?
genel cerrahi uzmanı Açık Genel cerrahi hangi hastalıklara bakar
Gürhan Salihlili Açık Niğde Gazozu sahibi kim?
Şahin Açık Maden Suyu Analizleri
Yoldan geçen biri Açık Golf dondurma kimin?
İSMAİL ŞAHBAZOĞLU Açık Orkid kimin? hangi ülkenin?
FARMASİ LİDERİ Açık Farmasi sahibi kimin? Hangi ülkenin?
Birgul Deniz Açık Helal Marketlerin Adresleri
Burhan korkmaz Açık Almanya markası ürünler listesi
Barış Açık Nusr-et Etleri Helal mi?
perihan Açık File Market Kimin?
Hülya Açık Torku Kimin Sahibi kim?
Serhat Açık Torku Kimin Sahibi kim?
Tuğba Açık Peros Deterjan kimin?
byNDR Açık Peros Deterjan kimin?
Burhan Güneş Türkmen Açık Eti kimin?
İBRAİM Açık Torku Kimin Sahibi kim?
Kürşat Şahin Açık Torku Kimin Sahibi kim?
Alkız Numanoğlu Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Neşet köse Açık Bingo kimin? Hangi ülkenin?
Sedat Bahadir Açık Torku Kimin Sahibi kim?
aydın kalaycı Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Oğuzhan Açık Gazozlarda alkol var mı?
Filiz Açık Maden Suyu Analizleri
Ufuk Açık Peros Deterjan kimin?
Sermet Açık Peros Deterjan kimin?
milliyetci Açık Golf dondurma kimin?
Hüsnü Yenimol Açık Helal sertifikalı bal firmaları
Recep Karabulut Açık Torku Kimin Sahibi kim?
Özünde türk sözünde türk Açık Yerli üretim etiketi uygulaması büyük bir hatadır!
CEM GÜLTAN Açık Torku Kimin Sahibi kim?
durmuş teksoy Açık Yerli cep telefonu markaları
durmuş teksoy Açık Yerli cep telefonu markaları
Atılım Türk Açık Amerika markası ürünler listesi
İbrahim Açık Dondurmada domuz çıktı
ihsan kendir Açık Nusr-et Etleri Helal mi?
emine bodur Açık Bingo kimin? Hangi ülkenin?
Hasan Yılmaz Açık Yerli cep telefonu markaları
savas sarıöz Açık Amerika markası ürünler listesi
Furkan E. Açık Nusr-et Etleri Helal mi?
Yiğitcan Demir Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Baybars Doruk Açık Yerli sanılan yabancı markalar
Mehmet Emin görgün Açık Amerika markası ürünler listesi
Oğuz Han YEL Açık Amerika markası ürünler listesi
Lev Açık Egetürk helal mi ?
Eyup Yunus Bozoğlu Açık Amerika markası ürünler listesi
GÖKHAN BÜYÜK Açık Yerli cep telefonu markaları
admin Açık Maden Suyu Analizleri
Mustafa Açık Maden Suyu Analizleri
Cengiz Açık Maden Suyu Analizleri
Talha Açık Maden Suyu Analizleri
Aynur Açık Maden Suyu Analizleri
Hülya Açık Maden Suyu Analizleri
Ibrahim Açık Maden Suyu Analizleri
azieyoz Açık Sucuk nasıl kurutulur?
itabak Açık Sucuk nasıl kurutulur?
eaxetih Açık Sucuk nasıl kurutulur?
ferdi Açık File Market Kimin?
ceyda Açık File Market Kimin?
Haluk Açık Şeker alkolü nedir?
baş ağrısı için ne iyi gelir Açık Migrene ne iyi gelir? Migren ağrısı nasıl geçer?
DavidbeilI Açık Midye haram mı?
selim Açık Torku Helal mi?
İmsakiye 2019 Açık İstanbul imsakiye 2021
Hüseyin Açık Torku Kimin Sahibi kim?
Böbrek taşı Açık Böbrek Taşı neden olur?
İmsak ihtiyat Açık İstanbul imsakiye 2021
İmsakiye farkları Açık İstanbul imsakiye 2021
Meryem Şensoy Açık TSE Helal Sertifikalı İçecekler
Midye Delisi Açık Midye haram mı?
Midyeci Ahmat Açık Midye haram mı?
Ömer Açık Midye haram mı?
Salih genc Açık Muhafazakar tatil villaları
Mustafa gezer Açık Muhafazakar tatil villaları
Ekrem Açık Midye haram mı?
alkol sonrası mide bulantısı ne iyi gelir Açık Mide Bulantısının Sebepleri, Mide bulantısına iyi gelen yiyecekler
elzen ayvacı Açık Ülkelere göre benzin fiyatları
bületn Açık File Market Kimin?
enis teber Açık File Market Kimin?
nergis Açık File Market Kimin?
ismail akgüneş Açık File Market Kimin?
Zafer Cebeci Açık File Market Kimin?
Ali Açık File Market Kimin?
kadir Açık File Market Kimin?
Recep Altun Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Murat Sayar Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Söylemek istemem Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Deli Kanlı Açık İsrail Malları Boykot Listesi
ermeniyan israilsever Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Nermin Kabakçı Açık İsrail Malları Boykot Listesi
muharrem arslan Açık İsrail Malları Boykot Listesi
Melek Açık Palm yağı nedir
mehtap Açık Torku Kimin Sahibi kim?
Murat ali can Açık Hangi alkoller haramdır?
cuma mesajlarının en iyisi hutbedir. Açık Cuma mesajları (resimli)
Mahmut Süreyya Çayköylü Açık Bim kimin? Sahibi kim?
Elizabeth Espinosa Açık 2018 Süt Parası
havaalanında unutulan eşyalar Açık Unutulan eşyalar mağazası satış yeri adres, nerede
Abdullah Açık İstanbul imsakiye 2021
imsakiye Açık İstanbul imsakiye 2021
John Doe Açık TieLabs White T-shirt