20 Mayıs 2024 Pazartesi

Konya’da muz yetiştiriciliği hızla artıyor

Karasal iklimine rağmen geçen yıl muz üretmeyi başaran Konya’da sayıları hızla artan seralarda salatalık hasadına başlandı.

Konya'da muz yetiştiriciliği hızla artıyor

   AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki tarımsal üretim merkezlerinden olan, Türkiye’de tahılın ve şeker pancarının en fazla üretildiği yer olan Konya, son yıllarda kışların daha ılıman geçmeye başlaması ve tarım teknolojisindeki yeniliklerle birlikte seracılık atağına kalktı. 

     Bünyesinde Konya Şeker Fabrikası, Çumra Şeker Fabrikası ve Şeker Süt gibi kuruluşların yer aldığı Anadolu Birlik Holding, Çumra Şeker Fabrikası ve Entegre Tesisleri’nde geçen yıl Şubat ayında bir ilki gerçekleştirerek bodur muz üretiminden sonuç almayı başarmıştı. 

     Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seracılığın Konya’da her yıl biraz daha geliştiğini söyledi. 
     Konya’da bazı çiftçilerin, binlerce metrekarelik alanları kapatarak, normal sezondan 1-2 ay önce sebze ve meyveyi piyasaya arz etmeye dayalı seracılık yapmaya başladıklarını anlatan Taşpınar, şunları kaydetti: 

     ”Şuan Konya’daki seralarda salatalık hasadına başlandı, domates hasadına ise yaklaşık bir haftalık zaman kaldı. Erken dönem seracılık önümüzdeki yıllarda bu gelişme trendini devam ettireceğe benziyor. Çünkü erken dönem seracılıkta her zaman çiftçi için ekmek var. Şuan seralarda üretilen sebze miktarı toplam üretimle kıyaslandığında çok az… Fakat kış dönemi seraları için sıcak suyun çıktığı İsmil, Ilgın ve Seydişehir’de önemli potansiyel var. Konya’da seracılık geliştikçe çiftçinin geliri daha da artacaktır. Konya Ovası’nda yerli döneminde domates ve salatalığın kilogramı 20-30 kuruşa kadar düşüyor. Böyle olduğu için seralarda, normal mevsiminden 1-2 ay önce hasadı yapılan sebzeler zaten para kazandırılıyor. Kış aylarında seralarda yetiştirilecek ürünler ise çok daha yüksek değerde satılabilir.” 

     ”İleride belki de kış aylarında Akdeniz’den Konya’ya sebze meyve getirme durumunda kalmayacağız” diyen Taşpınar, Konya’da kış dönemi seracılığı için, ekstra ısıtma kaynakları olan güneş enerjisi, kömür ya da fuil oil takviyesine ihtiyaç duyulacağını vurguladı. 

     Taşpınar, ayrıca Konya’da Hadim-Aladağ, Karaman’da ise Göksu Nehri’nin geçtiği, Mut’a kadar uzanan Nunu Vadisi gibi Akdeniz ikliminin görüldüğü mikro klima alanlarında bugün bile rahatlıkla kış dönemi seracılığı yapılabileceğini, bu konuda söz konusu bölgelerde deneme üretimlerinin başladığını sözlerine ekledi

About admin

Check Also

Davranışsal İktisat Nedir?

Davranışsal İktisat Nedir?

Uzun zamandan beridir ekonominin içerisinde var olan Davranışsal İktisat, kişilerin karar alma mekanizmalarının yalnızca maddiyata …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir