Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

 Sosyal medya hesaplarının nasıl kullanılacağı, kitleler ile hangi adımlar doğrultusunda iletişim kurulması gerektiğini, bu hesapların büyümesi için hangi adımların atılması gerektiği, görüntü ve hitap yönetiminin nasıl olmasını ve beklenmeyen durumlar karşısında hangi yolların izlenmesi gerektiğini gösteren yönlendirme bütünüdür. Günümüzde insanlar için her gün farklı gündemler oluşturan çok güçlü bir konumda bulunmakta ve bir pazarlama yöntemi olmuş durumdadır. Bu sebepten dolayı sosyal medya yönetimi; sanal güvenlik, ekonomik ve sosyal çevre açısından büyük önem elde etmiştir. Hesap yönetimi konusunda mutlaka profesyonel kişilere başvurulmalıdır. Gerekli yerlerde bu alan ve mecra ile ilgili bilgi bulmak mümkün olacaktır.

Sosyal Medya Yonetimi 1
Sosyal Medya Yonetimi 

Sosyal Medya Yönetimi Neden Önemli?

Hem bireysel kullanıcıların hem de kurumsal markaların hedef kitlesiyle sürekli olarak etkileşim ve iletişim halinde olmasını sağlayan bir yapıdadır, günümüzde mobil cihaz ve tablet kullanımı sosyal medyanın etkinliğini arttırmaktadır. Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinde etkili olan işletmeler rakiplerinin önüne geçebilir ve yeni müşteriler kazanabilirler.

Hesaplarınızı profesyonel bir ekibe teslim etmek her zaman markanız için daha doğru bir karar olacaktır. Sosyal medya hesaplarından gelen yorum ve paylaşım yapma ile mesajlara cevap verme medya yönetimi olarak değerlendirilmemesi gerekir.

Bu nedenle  belirli bir strateji ve plan doğrultusunda yapılması gereken bir işlemdir. Markalar sürekli olarak müşterilere ulaşmak ve ürün ile hizmetlerinin satışlarını arttırmak için etkin sosyal medya yönetimine ihtiyaç duyarlar.

 Avantajları

  • İstenilen çok daha fazla kitleye ulaşmak.
  • Yapılan reklamlar sayesinde markalar daha da fazla tanıtılma şansı yakalarlar.
  • Doğru içerik yönetimiyle sayfaları daha kaliteli ve çekici hale getirmek.
  • Ulaşılan kitle sayesinde kazanç artışı sağlamak.
  • Günümüzdeki yerinden dolayı özellikle web sayfası üzerinden satış yapan kişiler için sosyal medya yönetimi oldukça önemli ve büyüyüp gelişmek isteyen her vatandaşın kullanması gereken bir yöntem olmaktadır.

 Nasıl Yapılır?

Günümüzde neredeyse herkes tarafından sosyal medya hesapları kullanılmaktadır. Bu bakımdan reklam yapılacak en iyi yerin sosyal medya olduğu açık ve net bir şekilde söylenebilir. Dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunların en önemlileri şu şekilde sıralanabilir:

Hedef Kitle: İlk olarak ulaşılmak istenen hedef kitle belirlenmeli ve adımlar ona göre belirlenmeli, düşünülen hedef kitle birçok yönden analiz edilmeli ve kitlenin yaş aralığı, cinsiyeti, hobileri ve ilgi alanları, gibi ayraç olan özellikleri bilinmelidir.

Rakipleri Analiz Etme: En önemli hususlardan birisi de rekabet yarışında geride kalmamak için rakipleri analiz etmektir. Rakip şirketlerin paylaşımlarını ve izledikleri çalışma yöntemlerini dikkatli bir şekilde takip etmek ve kullanımını rakiplerden daha aktif kullanmak gerekmektedir.

İçerikleri Yönetme: Tarayıcılarda daha görünür olmak reklam ve öne çıkma açısından oldukça önemli bir noktadır. Bu sebepten dolayı  hesapları etkin bir şekilde yaratıcı içerikler kullanarak yönetilmesi gerekmektedir. Yapılan paylaşımlar amacına uygun, anlaşılır, estetik olmalı ve hitap edilen kitlenin ilgisi üzerine paylaşımlar yapılmalıdır.

Reklam Kullanımı: Bu platformların neredeyse hepsinde reklamlar kullanılır. Reklam yapılarak satılmak istenen veyahut tanıtılmak istenen ürünlerin çok daha fazla vatandaşa ulaşması sağlanır. Sosyal medya yönetiminin avantajları olarak kullanıcıların hesaplarını daha işlevli ve kaliteli hale getirmesi söz konusu olabilir. İnsan hayatında bu kadar büyük bir yere sahip olmasından dolayı  reklam ve kitlelere hitap açısından fazlasıyla gerekli bir hale gelmiştir.

Sosyal Medya Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sosyal medya yönetimi yeni müşterilerle etkileşim kurma, markanın bilinirliğini arttırma ve ürün satış hacmini yükseltme gibi konularda işletmeler için çok önemli olmaktadır. Fakat başarıyı yakalamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Yönetim süreci boyunca dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekildedir;

Kaliteli ve Özgün İçerik Üretimi: Sosyal medya platformunda her gün milyarlarca içerik paylaşılmakta ve bu içerikler arasından çok az bir kısmı ilgi görüyor ve ön plana çıkıyor. Bu sebepten dolayı içeriklerinizin kaliteli ve özgün olması gerekiyor. Oluşturduğunuz içerikler ilgi çekici, kurumsal yapınızı yansıtan ve yaratıcı metinlere sahip olması etkileşimi oldukça arttıracaktır.

Sosyal Medya Yönetimi Stratejisi: Sosyal medya yönetimi süreci boyunca belirli bir strateji ve plana göre hareket etmek gerekir. Rakip analizi, hedef kitle analizi gibi birçok ölçüm ve gözlem yaparak analiz etmek ve etkili sosyal medya yönetim stratejisi geliştirmek gerekmektedir. Planlama yapıldıktan sonra sosyal medya stratejinizi hayata geçirmek çok kolay olacaktır.

Zaman Yönetimi: Belirli bir paylaşım planı olması gerekmektedir, fakat hemen sonuç beklemek çok yanlış olacaktır. İlk zamanlarda takipçi ve etkileşim sayısı düşük olabilir. Organik etkileşim sağlayacak bir kitleyi toplamanız ve yönetmeniz uzun sürebilir.

Dinamik Sosyal Medya Yönetimi: Süreklilik ve aktiflik gerektiren bir mecradır. Hareketli bir sosyal medya yönetimi ile her zaman aktif olmanız gerekmektedir. Belirli bir plan doğrultusunda paylaşım yapmalı gerekir. Ayrıca bir strateji ve plan doğrultusunda çalışma sağlarsanız yönetim süreciniz de dinamik olabilir. Süreklilik oldukça önemli bir noktadır. Durağan bir hesap istenen sonuçları elde etmenizi sağlamayacaktır.

Organik Sosyal Medya Yönetimi: Reklam stratejileri ve farklı yöntemler deneyerek takipçi kitlenizi çekebilir ve bir takipçi kitlesi oluşturabilirsiniz. Fakat bu geçici bir durum olabilir. Sürekli olarak organik sonuçlar almayı beklemelisiniz. Organik sosyal medya yönetimi uzun vadede etkili bir sonuç almanızı sağlar.

 

About Aslıhan Özkan

Check Also

Telefon Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Telefon Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Telefon satın alırken dikkat etmeniz gerekenler, size en uygun cihazı seçmeniz ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir