Kurban eti, Müslümanların dini bayramı olan kurban bayramında kesilen koyun, keçi, inek gibi Müslüman dinine uygun hayvanlardan elde edilen ete kurban eti denir. İslam dinine göre 3 eşit parçaya pay edilerek yapılması öngörülmüştür. Bu 3 eşit parçanın bir parçası kurban kesemeyen ve fakir olan halka dağıtmak, bir parçasını ev halkının tüketmesi için eve koymak en son parçasını ise eve gelen misafirlere ikram etmektir. Kurban kesilir kesilmez, kurban kesen tarafından bekletilmeden dağıtılacak kısım dağıtılır.
Kurban eti nasıl saklanır?
Ev halkının tüketmesi için eve koyulan etin hepsi bir an da tüketilemeyeceği için saklanması gereklidir. Taze bir et olduğu için saklanma koşulu, kasaptan alınmış etin saklanma koşulundan farklıdır. Et saklanırken çok fazla hata yapılıyor, yapılan bu hatalar çoğu zaman kurban etinin israf olmasına, hatta tüketilmeden çöpe atılmasına sebep veriliyor. Kurban bayramına yaklaştığımız şu dönemde kurban kesecek halkın en çok sorduğu soru kurban eti nasıl saklanır? Sorusudur.
Kurban eti sıcak soğumamış bir ettir. soğutulmadan direk doğranıp buzdolabına konulur ise sıcak etler, ani bir şekilde soğuk hava ile karşılaşacağı için kurban etinde renk değişikliği oluşabilir. Soğuk hava ile temas eden sıcak etler kırmızı renkten yeşil renge dönüşür. Bu da dönüştüğü anda sağlığa zararlı bir hal alır. Olası zehirlenmelere yol açabilir. Kurban eti saklanmasında en önemli püf nokta etlerin soğuyana kadar bekletilir, daha sonra parçalanıp, buzdolabı poşetlerine konulur. Poşete konulan etlerin hava almaması için poşet içerisinde bulunan hava tamamen alınmalıdır. Bu şekilde etler daha uzun ömürlü olacaktır.
Kurban etleri poşetlendikten sonra derin dondurucuya ya da buzdolabının dondurucusuna koymanız gerekir aksi takdirde normal buzdolabı bölümüne koymak etin kısa sürede bozulmasını sağlayabilir. Kurban eti buzdolabının normal gözünde 4-5 gün saklanabilmektedir. Buzdolabın normal gözünde saklanan etler 4-5 günden sonra bozulmaya başlar. Bazen insanlar bozulduğunun farkında olmadan eti tükettiklerinde gıda zehirlenmesi yaşayabilir. Kurbanlık etler şoklama işlemi yapılacak ise -30 derece derin dondurucu dolapta saklanmalı ve 1 yıl içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Buzdolabının buzluk kısmında muhafaza edilmesi halinde 6 ay ile 1 yıl arasında tüketilmesi gerekmektedir. Kurban eti saklarken kullandığınız buzdolabı poşetlerinin üzerine dolaba attığınız andaki tarihi ve saati yazmanız, kurban etlerinin son tüketim tarihini hesaplamak daha kolay olur.
Uzmanlar kurban etini saklamadan önce ‘’ön soğutma ‘’ işlemi yapılması gerektiğini, bu şekilde tüketilen etlerin sağlık açısından daha iyi olacağını dile getirmektedir.
Kurban etleri saklanırken genellikle kuşbaşı ya da kıyma olarak saklanmaktadır. Kıyma olarak muhafaza etme süresi daha azdır. Kıyma dışarıda ise 24 saat içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
Kurban etinin doğru parçalanması
Kurban eti sıcak bir et olduğu için doğranması uzun sürer. Bayramlarda eve gelen misafir çok fazla olacağı için genellikle annelerimiz kurban etini hemen parçalayıp buzdolabına yerleştirmek isterler. Anneler hem zamandan tasarruf etmek için hem de az bir emekle kolay bir şekilde kurban etini parçalamak için birçok yönteme başvururlar. Kurban etinin doğru parçalanması hem sağlık açısından hem de zaman açısından önemlidir. Kurban etinin doğru parçalanmasında ilk kural, kurban etlerinin tamamen soğumasını beklemektir. Soğuyan kurban eti, daha kolay kemiklerinden ayrılıp, daha kolay bir şekilde doğramanızı sağlar. Kurbanlık kurbanın vücudunun her bölgesindeki etler ayrı ayrı doğranıp ayrı ayrı poşetlere koyulması sağlık açısından daha uygun olup, tüketilme zamanında istenilen et parçasının bulunması daha kolay olacaktır.