21 Eylül 2024 Cumartesi

Bayramda, Türkiye’de Yaşanan Sel Felaketleri

Bayram öncesi meteoroloji tarafından yapılan hava tahminlerinde vatandaşlar yoğun yağış ve sele karşı uyarılmıştı. Nitekim bayramda Marmara, İç Anadolu ve kuzeyi ile Karadeniz’de yaşanan sel felaketleri üzücü bilançoyu gözler önüne serdi.

Bayramda Türkiye’de yaşanan sel felaketleri ilk olarak İstanbul, Eskişehir ve Bilecik’ten geldi. Bilecik / Gölpazarı’nda oğluyla birlikte akıntıya kapılan Asiye Bikmen (68) hayatını kaybetti. Oğlu Sinan Bikmen ise çevredeki vatandaşların yardımıyla kurtarıldı. Su baskının yaşandığı yerlerde trafik durma noktasına gelirken meteoroloji vatandaşlara kuvvetli yağış ve rüzgâr uyarısında bulundu.

Eskişehir’de ise insanlar sağanak yağışa hazırlık yakalandı. Sağanak yağış trafiği felç etti. Çoğu apartmanın giriş katını su bastı. Alpu ilçesinde sağanak yağış sebebiyle Osman Çetinkaya isimli kişinin evini su bastı. AFAT ekiplerinin müdahalesi ile vatandaş kurtarıldı. Ölümlerin yaşanmaması ise büyük bir şans.

Bayramda Türkiye’de yaşanan sel felaketleri içerisinde en çok dikkat çekeni İstanbul / Esenyurt’ta meydana gelen sel felaketiydi. Önceden yapılan uyarılara rağmen bayramın ilk gününde akşam meydana gelen sağanak yağışın etkisi yoğun hissedildi. Sağanak yağış birçok yerde etkili olurken, Esenyurt’ta daha şiddetli gerçekleşti. Haramidere su taşkını yaşandı, birçok yer sular altında kaldı.

İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve AFAD Başkanı felaket bölgesine geldi. Fakat İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Muğla’nın Fethiye ilçesinde tatilini sürdürmesi vatandaşların tepkisine sebep oldu. İBB Başkanı’nın İstanbul’a dönmemesi, sosyal medya ve basın – yayın organlarında eleştiri konusu oldu.

İmamoğlu ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ‘yağışı takip ettiğini, ekipleri yönettiğini, İstanbul’un sıra dışı bir yağışı az sorunla atlattığını’ belirtmiştir. Diğer yandan İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada sel felaketinden evleri hasar gören vatandaşlara 5 bin TL, yine zarar gören esnafa da 10 bin TL yardım verileceğini belirtmiştir.

About Aslıhan Özkan

Check Also

helal sertifikalı restoranlar

Helal Sertifikalı Restoranlar 2024

 Dünya Çapında Tavsiyeler Dünya genelinde helal sertifikalı restoranlar, Müslümanlar için güvenli ve lezzetli yemekler sunan …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir