21 Eylül 2024 Cumartesi

Seboreik Dermatit (Ciltte Egzama) Nedir?

İnsanlarda bir çok egzama hastalığı bünye de görülür. Bunların başında seboreik dermatit hastalığı gelir. Bu hastalıkta belirti  ciltte görülür. Özellikle saç diplerinde kepeklenme ve pullanma olur. Yani saç dipleri deri kabukları oluşur. Bununla beraber kulak arkasında da pullanmalar görülür. En kötü yan etkisi burun kenarı ve yanaklarda olan pullanma ve kızarıklık olarak bilinir. Seboreik dermatit egzama ölümcül bir hastalık değildir. Bu hastalık alerjik ve kroniktir. Ancak yüzde olduğu için psikolojik yan etkiler barındırır. Bireyler kendileri kötü veya çirkin hissederler. Hastalık genellikle kış aylarında kızarıklık, dökülme ve kaşınma olarak yaygınlaşır. Ayrıca yangı denilen güneş yanığı gibi yanma olur. Gül hastalığına benzerlik gösterir. Bu hastalığın sebebi çok fazla bilinmez. Genellikle yağlı ciltlerin yağ bezelerinin yaralar haline gelmesi olarak tanımlanır. Cilt tipi ile alakalıdır.

20220718 023552 0000

Yapılan araştırmalar sonucunda bu hastalığın yani seboreik dermatit Egzama hastalığının dış değil iç hastalık olduğu bilinir. Bağırsak oluşan malayssia furfur mantarı bu hastalığı tetikler. Bu nedenle bir nevi bağırsakta oluşan mantarlar dolayısı ile oluşan bir hastalıktır. Ayrıca karaciğer ile de uzaktan ilintisi olduğu bilinir. Bu hastalığı çeşitli krem ve losyon ile azaltmak mümkündür. Ancak kesin çözüm için içten tedavi gerekir. Genellikle kortizon ilaçları direk çözüme ulaştırır. Fakat kortizonlu iğneler hastaya zarar veren etkileri barındırır. Bu nedenle diğer tedavi yöntemleri geçerlidir. Ayrıca çeşitli vitamin eksiklikleri de etkiler. Yazın güneş ile birlikte hastalık ortadan kaybolur. Ayrıca esmer tenli bireylerde az görülür. Beyaz tenli ve yağlı cilt tipinde yaygındır. Çocuklarda da görülen bu hastalık çocuklarda hızlı geçer. Ancak yetişkinlerde aynı durum söz konusu değildir. Bu hastalıkta ayrıca dilde beyaz Pamukçuk gibi tabaka olur. Buda aslında bağırsak sisteminin kötü işlediğini gösterir. Bağırsakta olan mantar ve türevi muhtemelen dilde beyazlama yaratır. Bazen ağızda kötü koku gibi durumlar olabilir. Bu durumlarda çeşitli eczane ürünleri kullanılır.

Seboreik Dermatit (Egzama) Hangi Vitamin Eksikliğinden kaynaklanır?

   Seboreik dermatit hangi vitamin eksikliği ile tetiklenir konusu en çok merak edilen konular arasında yer alır. Genellikle çinko ve demir eksikliği ile oluşur. Ayrıca biotin ve B6 vitamini eksikse oda etki gösterir. B6 vitamini kolajen üretimine etki eden vitamin türüdür. Yani cilt yenilenmesini sağlayan bir olgudur. Bu nedenle eğer hastalık sizde var ise krem ve bağırsak mantarı ilacı haricinde çinko takviyesi önemlidir. Yanında B6 vitamini takviyesi de alınabilir. B kompleks vitamin takviyeleri alarak sizde bu hastalığı minimuma indirebilirsiniz. Fakat çok ilginç bir şekilde bu kadar gelişen teknoloji düzende bu hastalığa hala net kesin pratik bir çözüm bulunamaz. Ciddiye alınmayan bir hastalık biçimi olarak karşımıza çıkar. Uzmanlar araştırma yapsalar dahi net kesin bir ürün hala bulmadılar. Genellikle önleyici veya bastırıcı ürünler bulunur. Günümüzde kanser tedavisi bile bulunur. Fakat bu alerjik egzama olayına çözüm net şekilde hala bulunmaz. Buda ayrı bir ilginç olgudur.

Seboreik Dermatit Tedavisi

    Seboreik dermatit ( Egzama) tedavisi ne yazık kesin olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Alerjik bir türev olduğu için uzmanlar net konuşmazlar. Genellikle kortizon çözer fakat buda yan etkiler yaratır. Bununla birlikte bu hastalığı dizginleme yolları vardır. Bunlar, çeşitli kremler ve losyonlardır. Ayrıca bu hastalığa karşı gelen Şampuanlar tüketilmelidir. Bioderma, La roche, Ketoral fungoral, Vichy gibi şampuanlar yaygındır. Krem olarak yine bioderm kremleri, coresatin, la roche, blue cap, pirdolin, ducray, Bioderma gibi kremler kullanılır.

20220718 023538 0000
20220718 023538 0000

Seboreik dermatit (Egzama) bağırsak hastalığı olduğu için kremden ziyade beslenme ve iç aksam düzene girmelidir. Candida diyeti yapılırsa bu hastalık baya azalır. Fakat bu diyet çok zordur. Karbonhidrat tüketimi azdır. Ekmek asla yenmemelidir. Mayalı ve ekşi mayalı şeyler yenmelidir. Kefir gibi probiyotik ürünler iyi gelir. Bu hastalık probiyotikler sayesinde bağırsak mantarı yenilir. Ayrıca doğal olarak aynı Safa otu, lavanta yağı, lavanta otu, limon suyu, elma sirkesi bu hastalığa iyi gelir. Fakat seboreik dermatit düzen isteyen bir hastalıktır. 3 gün yapılan bir diyet veya yöntem çözüm olmaz. Tamamen bağırsaktaki mantarlar temizlenirse o zaman kurtulmak mümkündür. Aksi halde tekrardan bağırsak kaplanır. Alkol, kahve ve baharatlı ürünler bu hastalığı arttırır. Bu nedenle yağlı cips, kola, ekmek, un, şekerden uzak durulmalıdır. Tamamen bu ürünler kesilmelidir. Bağırsak mantarını üretecek şeyler yenmemelidir. Bununla beraber kremler kullanılmalıdır. Bazı bireyler karbonat içmenin de etkili olduğunu belirtir. Düzenli su ile karıştırıp içen kişilerde etki olduğu söylenir.

 

 

 

 

About Aslıhan Özkan

Check Also

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

MHRS Üzerinden Nasıl Randevu Alınır?

Mobil Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: MHRS uygulamasını …

Bu, reklam engellemeyi geri alma işlevini etkinleştirmek için sitenizde dağıttığınız etikettir