Site icon Helal Platform

İçi Filizlenmiş Domates – Vivipari

gdo domates filislenmesi

gdo domates filislenmesi

Domateslerde çekirdeklerinin filizlenmesi hormon kullanıldığını akla getiriyor.  Aslında durumun GDO, hibrit tohum gibi konularla alakası yok.

Geçtiğimiz günlerde Av. Celal Ülgen’in, içinde çekirdek yeşeren domatesin “genleriyle oynanmış ve hormonlu” olduğunu belirtmesi ile sosyal medyada oldukça gündemi meşgul eden içi filizlenmiş domates meselesinin aslı nedir?

Domatesin içindeki tohumun içeride çimlenmesi olayına ‘vivipari’ denir. Domates, biber vb. sebzelerde görülür. Sulu olduğu için domateste daha sık görüldüğü söylenebilir. ABA (absisik asit) seviyesinin düşük olmasından kaynaklanan bir durum.

Absisik Asidin İşlevi

Absisik Asit kısa adıyla ABA güçlü bir çimlenme inhibitörü (engelleyicisi)’dir Olgunlaşma (kuruma) öncesinde erken çimlenmeye engel olma görevi üstlenmesi için Yaradan tarafından domatesin bileşenlerine yerleştirilmiştir. ABA eksikliği durumunda domates veya biberlerde meyve içerisinde erken çimlenme durumu yaşanabilir.

ABA eksikliğinin yanı sıra domates bitkisinin olgun meyvelerinin bazen saklama koşullarından, bazen yetiştiricilik koşullarından nadiren de domates bitkisine has bazı hastalık etmenlerinden kaynaklı olarak embriyonun dormansisinin (uyku hali) kırılıp meyve içerisinde çimlenmesidir.

Yani, meselenin GDO ya da hormonla uzaktan yakından bir ilgisi yok. Bilakis, bu durumun hormon kullanılan domateslerde yaşanma ihtimali yok denecek kadar azdır. Olay tamamen uyku halinde olması gereken domates tohumlarının yukarıda saydığımız nedenlerle ve uygun ortamı bulması halinde erken filizlenmesi şeklinde açıklanabilir.

Görüntüsü tedirginliğe sebep olsa da uzmanlar bu vakaların tüketilmesinin sakıncalı olmadığını belirtiyor. Hatta Uzak Doğu’da birçok yerde buna benzer çimlendirilmiş tohum üretim ve tüketim yöntemlerinin bulunduğu da biliniyor.

 

Exit mobile version