Site icon Helal Platform

Yumurta fiyatları dibe vurdu kolisi 4,5 TL

yumurta dibi gordu

yumurta dibi gordu

Son günlerde yumurta fiyatlarındaki ciddi düşüş tüketicinin yüzünü güldürürken üreticiyi ise zor durumda bırakıyor.

Kış aylarında 25 liraya kadar çıkan yumurtanın kolisi şimdilerde 4,5 liraya kadar düşmüş durumda.

İstanbul’da 8,5 lira civarında olan fiyatların en dip fiyat olarak Afyonkarahisar’da kolisi 4,5 liradan satışı gözlemlendi. Irak’a yumurta ihracatının durdurulması nedeniyle düşen fiyatlar ise üreticiyi zor durumda bırakıyor.

Konuyla ilgili, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Irak’ta, milletlerarası ticaret kurallarına aykırı bir şekilde alınan ithalat yasağının, Türkiye’de üretimin yaklaşık üçte birini ihraç eden yumurta sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Bayraktar, “Çünkü ihracatın yüzde 85’e yakını Irak’a yapılıyor. Sektör, maliyetin altında satış yapmaya çalışıyor. Bu durum sürdürülemez” dedi.

Bayraktar: “Mayıs ayında tavuk yumurtası üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 artarak 1 milyar 603 milyon adetten, 1 milyar 622 milyon adede yükseldiğini, buna karşın tavuk eti üretiminin yüzde 3,3 azalarak 200 bin tondan, 193 bin tona gerilediğini belirtti. Bayraktar, kanatlı eti ve ürünleri ihracatında artışın devam etmesine karşın, yumurta ve yumurta ürünleri ihracatının gerilediğin söyleyerek, “Kanatlı eti ve ürünleri ihracatı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,1 aratarak 49,4 milyon dolardan 62,8 milyon dolara yükseldi. İhracat 5 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 artarak 210,7 milyon dolardan 238,7 milyon dolara çıktı” dedi.

Sorunun yumurta ve yumurta ürünleri ihracatında olduğunu söyleyen Bayraktar, “Yumurta ve yumurta ürünlerinde ihracat, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,2 azalarak 30,7 milyon dolardan 18,1 milyon dolara indi. 5 aylık dönemdeki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 azalarak 177,8 milyon dolardan 150,7 milyon dolara geriledi” diye konuştu.

Exit mobile version