Site icon Helal Platform

Türkiye Gıda Takviyeleri Pazarı Büyüyor

yunus aksu aksuvital

yunus aksu aksuvital

Aksuvital Doğal Ürünler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu doğal ürünler pazarı, gıda takviyeleri ve Türkiye’deki durumu ile ilgili konuştu.

1. Türkiye’de gıda takviyeleri ağırlıklı olarak sağlık koruması veya enerji için kullanılıyor. Bu anlamda Aksuvital’in sektör deneyimleri ile Türkiye gıda takviye pazarını değerlendirebilir misiniz ?

Sanayi devriminin ardından hızlı tüketim sektörünün büyümesi ile yaşam ve beslenme şekillerinde hızlı bir değişim de gerçekleşti. Şehirleşmenin artması, zamana karşı yarışmamız, daha pratik besinler tüketmeye yönelmemiz ile sağlıklı beslenmeye vermiş olduğunuz önem gün geçtikçe azaldı. Bunun sonucunda çeşitli hastalıkların baş göstermesiyle doğal ve sağlıklı beslenmenin önemi tekrar gündeme geldi. Ülkemizde bu konuda beslenmesine önem veren, hastalık durumunda sentetik yerine doğal bitkisel ilaçlara yönelen kitlelerin çoğaldığı aşikardır. Doğal ürünlere karşı bilincin artmasıyla da Türkiye gıda takviyeleri pazarı da artan bir ivmeyle büyümeye devam etmektedir. Aksuvital Doğal Ürünler A.Ş. apiterapi ürünleri(arı sütü, polen, bal, propolis gibi), fitoterapi ürünleri (bitkisel çaylar, macunlar, tablet ve kapsüller gibi), aromaterapi ürünleri (aromaterapik yağlardan elde edilen dahilen ve haricen kullanılan damla ya da kremler, yağlar gibi) 400’ün üzerinde ürün çeşidiyle iç ve dış pazarda tüketiciyle buluşmaktadır.

2. Türkiye gıda takviyeleri pazarını, uluslararası gıda takviyeleri pazarı ile kıyaslayınca nasıl bir fark görüyorsunuz? Bu alanda varsa yaptığınız ihracatınızdan bahsedebilir misiniz?

Türkiye, zengin bitki örtüsüne sahip olmasının yanında bu bitkileri maalesef gıda takviyeleri ve tamamlayıcı tıp anlamında verimli kullanamamaktadır. Bunun sonucu olarak gıda takviyelerini ülke olarak ilk önce yurt dışından öğrenmeye başladık. Dünya’da GDO’lu üretime tepki artarken gıda takviyeleri ve doğal organik ürünlere olan talep giderek artış göstermektedir.

Türkiye’de geniş ürün yelpazesine ulaşan gıda takviyeleri ve doğal ve organik ürünler pazarı, son 10 yıldır çift haneli sayılarla büyümesiyle dikkat çekmektedir. Önümüzdeki her 5 yıl ortalama yüzde 15 ile 35 arasında büyüme öngörülmektedir. Türkiye gıda takviyesi pazarı, uluslararası gıda takviyesi pazarının eğilimleri ile birlikte büyümekte ve gelişmektedir. Doğal ürün üreticileri olan bizler de bitkilerimizin potansiyellerinin farkında olmalı ve dünyaya yön verecek eğilimleri gerçekleştirmeliyiz. Bu alanda Aksuvital olarak gıda takviyeleri ve doğal ürünlerimizin Orta Doğu başta olmak üzere 5 kıtada ve 90 farklı ülkede ihracatını yapmaktayız.

3. İlaç kullanımının zararlarından bahsedildiği ve insanların doğal tedavi yöntemlerine döndüğü şu dönemde gıda takviyesi ürünlerinin geleceği ile ilgili beklentileriniz nelerdir?

Gıda takviyeleri sağlığın korunması ve sağlık halini devam ettirilmesini amaçlayan besinlerdir. Beslenme ile yeterli düzeyde alınamayan vitamin, mineral, protein gibi sağlık için gerekli maddelerin vücuda alınmasına yardımcı olurlar. Gıda takviyelerinde bilimsel çalışmalar son derece önemlidir ve formülasyonların oluşturulmasından kullanım önerisine kadar tamamen bilimsel çalışmalar göz önüne alınarak oluşturulmalıdır. Aksuvital Doğal Ürünler A.Ş. olarak gıda takviyeleri alanında ilk Ar-Ge Merkezi olmamız ile bu işe hak ettiği ciddiyeti veriyoruz. Gıda takviyelerimizin farma kalitede geleneksel ve tamamlayıcı tıp terimine uygun üretimini yapmakta ve değerli vatandaşlarımızın hizmetine sunmaktayız. Başlatmış olduğumuz bu bilimsel yolculukta bizimle birlikte gıda takviyelerine verilen önemin ve bu alandaki bilincimizin ülke olarak gün geçtikçe daha da artarak büyüyeceğini düşünmekteyiz.

4. Bildiğiniz gibi Hindistan’da yüzyıllardır kullanılan bitki zerdeçalın faydaları yapılan çalışmalar ile kanıtlandı. Sizin zerdeçal ile ilgili bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Zerdeçalın yetiştiği ve günlük beslenmede, geleneksel tedavi yöntemlerinde çok yaygın olarak kullanıldığı Hindistan, kanser görülme oranının en düşük olduğu ülkelerden biridir. Bu durumun zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkuminlerden kaynaklandığı bilinmektedir ve bu aktif bileşiklerle ilgili yapılan çalışmalar her yıl artmaktadır.

Son 50 yıldır yapılan çalışmalar; kurkuminlerin kanserden koruma, kanserin yayılmasını durdurma ve kanser tedavisinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca tek veya başka ilaçlarla birlikte, özellikle kanser ilaçlarıyla kombine olarak insanlar üzerinde etkinliğinin araştırıldığı 50’nin üstünde klinik çalışma vardır. Birçok kanser türünde prostat, meme, kolon, pankreas kanserlerinde ve cilt kanserinde umut vadetmektedir.
Aksuvital’in piyasaya sunduğu Shiffa Home Zerdeçal Softjel, standardize kurkumin ekstresi soğuk sıkım zeytinyağında çözündürülerek biyoyararlanımı 185 kat arttırılmıştır. Buna ek olarak, içerisine piperin (karabiberin etken maddesi) eklenerek etkisi 20 kat daha arttırılmıştır.

Gıda Takviyeleri sektöründe kalite ve güvenirliği ilke edinmiş bir firma olarak, Ar-Ge Merkezi’mizde geliştirdiğimiz özel yöntemler ile Shiffa Home Zerdeçal Softjeli üreterek bir ilke imza atmış bulunmaktayız. TÜBİTAK ve KOSGEB ile beraber bugüne kadar 6 farklı Ar-Ge projesi gerçekleştirdik; Düzce ve Bezmialem Vakıf Üniversiteleri ile ortak protokollerle ürettiğimiz ürünlerin biyoyararlanım ve klinik çalışmalarını yapmaya devam etmekteyiz.

Kaynak:https://bit.ly/2NsLTFc

Exit mobile version