Site icon Helal Platform

Faturadaki telsiz kullanım ücreti nedir? Ve nasıl iptal edilir ?

Faturaların sürekli zamlandığı ve artık takip edilemez olduğu gerçeği bir yana artık öncesinde küçük miktarlarda kesilen ücretler dahi göze batan boyutlara gelmiş durumda. Tabii yükselen fiyatlar vergileri hizmetler bedellerini ve buna benzer  kesintileri göze batar hale getirmiş durumda. Bu her ne kadar tatsız bir durum olsa da buna karşı yapabileceğimiz herhangi bir şey yok. Vatandaşımızın faturasında gördüğü Telekomünikasyon ücretinin ne olduğu ile ilgili herhangi bir bilgisi genellikle ve doğal olarak olmuyor. Dolayısıyla akıllarda telsiz kullanım ücreti nedir sorusu beliriyor.

Özellikle burada telsiz sağlayıcı firmaların yaptığı reklamlar oldukça yanıltıcı. Çünkü biz vatandaşlar olarak 40 liraya bir faturalı hat alacağımızı düşünürken gelen fatura 60 TL, 65 TL olabiliyor. Dolayısıyla ek ücretlerin nereden geldiğini de merak etmemiz oldukça doğal.

Telsiz kullanım ücreti de bu ek kesintilerden biri.  Dolayısıyla telsiz kullanım ücretinin ne olduğu ile ilgili bir metin yazmak boynumuzun borcu.

Telekomünikasyon Ücreti Nedir?

 

Telekomünikasyon hizmetinin neden kesildiğinden önce ne olduğu ile ilgili bir bilgilendirme yapmamız gerekiyor çünkü Telekomünikasyon ücreti normal bir hizmet bedeli değil. Aslına bakılırsa daha öncesinde Telekomünikasyon ücreti diye hangi bir şey bulunmuyordu.

Çünkü o zamanlarda telsiz kullanımı o kadar da yaygın değildi. Ancak telsiz kullanımı günden güne arttıkça ve hemen hemen herkes telefon kullanmaya başlayınca devletin de buna karşılık bir ücret bedeli alması gerekti. Dolayısıyla karşımıza Telekomünikasyon hizmeti diye bir vergi türü çıktı.

Aslında bu ücret şu şekilde tahsis ediliyor. Telsiz sağlayıcı firma, bunlar; Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi firmalar olabilir, kendi üye sayısı kadar devlete vergi ödüyor. Sonrasında da bu vergiyi yıllık almak yerine, çünkü bu vergi oldukça yüksek tek seferde vermek için, bunu aylık taksitlere bölüyorlar.

Ancak son 2022 yılı itibariyle bu hizmetlere zam geldiğinden bu ücretler çok daha göze batar hale geldi. Yani normalde 0,30- 0,90 TL gibi rakamlar ödediğimiz Telekomünikasyon hizmeti 5 TL’ye dayanmış durumda. Bu da tabii ki vatandaşın canını sıkıyor.

Bu nedenle vatandaş  Telekomünikasyon hizmeti nasıl iptal edeceğini veya bundan nasıl kaçınabileceğinin yollarını arıyor. Bu durumda da Telekomünikasyon ücreti nasıl iptal edilir sorusu karşımıza çıkıyor.

Telsiz Kullanım Ücreti Nasıl İptal Edilir?

 

Aslında bakarsanız Telekomünikasyon hizmeti iptal edilebilir bir hizmet tipi değil. Telekomünikasyon hizmetini ödemek istemiyorsanız ya telefon kullanmayı bırakmanız gerekiyor ya da bu ülkeden gitmeniz gerekiyor. Dolayısıyla ya bu deveyi güdersin ya da bu diyardan gidersin durumu söz konusu.

 

Ancak bazı firmalar Telekomünikasyon ücreti kesmiyor. Zaten bazı firmalar bu konuda kampanyalara sahip. Örneğin; Turkcell faturalıda bazı ücret kesintileri yapıyor ancak faturasız hattan faturalıya geçerseniz bu ücretleri kesmiyor. Diğer firmalar da bu tarzda hizmetlere sahipler.

Yani telsiz kullanım ücreti ödemek istemiyorsanız telefon kullanmayı bırakmak yerine telsiz kullanım ücreti tahsil etmeyen hatlar almanız mümkün.

Peki telsiz kullanım ücretini iptal edemiyorsak ne yapalım derseniz. Bu ücreti telefon kullandığınız süre boyunca ödemek durumundasınız çünkü en başta belirttiğimiz üzere bu bir vergi.

Peki bu telsiz kullanım ücreti ne kadar gelin diğer başlığımızda da ona bakalım.

 

Telsiz Kullanım Ücreti Ne Kadar?

 

Telsiz kullanım ücreti 2021 yılında 37,26 TL iken 2022 yılında diğer zamlarla beraber yükselmiş ve 50,75 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret yıllık olup firmalar tarafından 12 aylık periyotlarla bölünmektedir.

Faturasız hatta sahipseniz faturanıza kontör yüklemelisiniz ki bu ücretsizden düzenli olarak alınabilirsin. Hattınızda para bulunmuyorsa telsiz kullanım ücreti borcunuz birikebilir ve bu durumda da başka bir hatta geçmek için yüklü miktarda para ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Faturalı hat sahipleri içinse bu konuda herhangi bir endişe duyulmasına gerek yok çünkü faturalı hat sahiplerinden 12 ay boyunca firmalar düzenli olarak bu ücreti alıyorlar

 

Exit mobile version