Site icon Helal Platform

Türkiye ve İngiltere’deki Fanta içeriklerinde çarpıcı farklılıklar

fanta turkiye ingiltere farklari

fanta turkiye ingiltere farklari

Gıda Dedektifi isimli internet sitesi Türkiye ve İngiltere’de satılan Fanta markalı aynı ürünün içeriklerindeki farkları ortaya koyan bir analiz yayınladı.

Analizde Türkiye’de ve İngiltere’de aynı ürünün içeriklerindeki çarpıcı farklar göz önüne serildi.

Sayfa İçeriği

TÜRKİYE’DE DAHA AZ PORTAKAL

Ürün Türkiye’de %3 oranında portakal suyu konsantresi içerirken, bu oran Birleşik Krallık’ta %5’e yükseliyor.

TÜRKİYE’DE DAHA FAZLA ŞEKER

Türkiye’deki ürünün 330 ml.’lik tek kutusunda 24,1 gr. yani yaklaşık 12 tane küp şeker bulunuyorken; aynı ürünün İngiltere’deki aynı kutusunda 15,2 gr. yani yaklaşık 7 tane küp şeker bulunuyor.

Türkiye’deki üründe şeker kaynağı olarak mısır şurubu yani glikoz-fruktoz şurubu bir alternatif iken; İngiltere’deki aynı üründe mısır şurubu içeren bir alternatif bulunmuyor.

TÜRKİYE’YE YAPAY, İNGİLTERE’YE DOĞAL AROMA

Türkiye’deki üründe yapay aroma vericiler kullanılmışken, İngiltere’deki aynı üründe “doğal” aroma vericiler kullanılıyor.

İNGİLTERE’YE DOĞAL RENKLENDİRİCİ

Türkiye’deki üründe Renklendirici olarak havuçtan üretilen Beta Karoten varken; İngiltere’deki aynı üründe havucun kendisi ve kabak bulunuyor. Üründe bu içerikle turuncu renk doğal olarak veriliyor ve ilave renklendirici içermiyor.

Bütün bu bilgiler ışığında tüketicinin ne yapması gerektiği sorusu akla geliyor. Helal Plaform olarak yıllardır gıdalardaki çarpıklıkları anlatmaya çalışırken en büyük hedefimiz tüketicinin bilinçlenmesi olmuştur. Karmin, sistein, jelatin gibi birçok katkı maddesi ile ilgili yaptığımız gündemler tüketici desteğinin de etkisi ile firmaların ürün içeriklerinde büyük değişiklikler yapmalarını sağladı. Bunlar önemli gelişmeler olmakla birlikte yukarıdaki örnekte gördüğümüz üzere henüz yeteri kadar mesafe kat etmediğimizi söyleyebiliriz.

Gıda Dedektifi’nin değindiği bu önemli analiz göstermiştir ki tükettiğimiz her şeyde, boğazımızdan geçen her gıdada sadece kendimizi değil, çocuklarımızı, ülkemizi ve istikbalimizi düşünmemiz gerektiğini unutmamalıyız.

Exit mobile version