İnsanları yoksulluktan kurtarmak için uygulanan politikalardan biri Asgari Ücret Uygulaması politikasıdır. Bu uygulama, işçiye verilen en alt düzeydeki ücrettir ve çalışan insanların yaşamını kolaylaştırmak için de sosyal politika aracı olarak tanımlanır. Aynı zaman da asgari ücret ülkenin iş gücü durumuna müdahale edebilir. Asgari ücret uygulaması zorunlu bir politikadır. Uzun zamandır uygulanan bu süreç yıllar geçtikçe ülkemiz ne kadar gelişirse o kadar da politika üzerinde değişime ve gelişime ihtiyaç duyar.
Asgari Ücret Zammı
Asgari ücret adından anlaşılacağı üzere o ülkede verilen en düşük maaş tutarıdır. Yani resmi kaynaklar dolayısıyla çalışan kişilere minimum verilmesi gereken tutarıdır. Şuan 5 bin ile 6 bin arasında değişen ücret, her sene zamlanarak artar. Fakat asgari ücret miktarı sadece alım gücünü etkilemez. Örneğin 1 ekmek 1 lira iken asgari ücret 1000 lira olsun. Eğer ekmek 10 lira ise ve asgari ücret 5 bin lira ise bu daha kötü durumdur. Yani alım gücü aslında önemli olandır. Birimden ziyade ekonomi ve enflasyonun harmanlanmış halı gerçeği yansıtır. Farklı açıdan bakmak gerekir ise diğer önemli kavramlar da ekonomi, kültür, sosyal gibi birçok faaliyet alanında asgari ücret politikasının sonuçları vardır. Ülkedeki milyonlarca insanın bu kavram üzerinden çalışmasına bakılır ise asgari ücret politikasının göz ardı edilmesi imkânsız bir konu olduğunu anlarız.
Türkiye’de bu oluşum ülke de olan gelişmeler doğrultusunda doğrudan veya dolaylı olarak asgari ücreti etkiler. Bunun gibi bazı faktörler, insani geçim kaynağı olan asgari ücretin yeterliliğini tartışılır duruma getirdi. Geçen yıllara göre her ne kadar parasal olarak değeri artsa da aileler geçinmekte zorlanıyor. Enflasyon artışından dolayı Asgari Ücret Zammı yapılmış olsa da oluşan dengeler bütününde alım gücü zordur. Buda aslında ekonominin kötü gittiğinin göstergesidir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri içerisinde bir kişi 2500 dolar yani 2500 birim asgari ücret alır. Ancak oradaki birey bir arabaya 3 bin birim üzerinden sahip olabilir. Aynı durum bizde 600 bin 700 bin birim üzerinden olmaktadır. Yine aynı şekilde marka bir ayakkabıya yurtdışında 50 birime alınır. Fakat aynı marka bizde 1000 birimdir. Buda aslında paranın alım gücünü gösterir. 100 bin liralık asgari ücret verilen ülkede eğer ekmek 2 bin lira ise bu Asgari Ücret Zammı hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle miktardan ziyade alım gücü hesaplanarak ekonomi tablosu görülmelidir. Aksi halde yanlış sonuca varılır.