Yağlardaki kanserojen tartışmaları sürerken yeni bir açıklama geldi. Yüksek ısıya maruz kalan ekmek ve patates gibi nişasta içeren ürünler de kanserojen içerebiliyor.
Geçtiğimiz günlerde gündemi oldukça meşgul eden bir konuydu palm yağının kansere yol açabileceği tartışması.
Uzmanlar 200 derece sıcaklığa maruz kalan palm yağının kanserojen etkisi olabilecek maddeler açığa çıkardığını söylüyorlardı. Tabi bu sadece palm yağı için değil diğer yağlar için de geçerli.
Bu konuda birçok soru hala gelmeye devam ediyor.
Soru şöyle: Palm yağı kanser yapar mı?
Bu soruya kesin ve net bir şekilde cevap vermek doğru olmaz. Kullanacağınız yağ hangi yağ olursa olsun yüksek ısılara maruz kalıp kalmadığını bilmeniz gerekiyor. En azından fatfoodculardaki patates kızartmalarını biliyorsunuz.
Palm yağı ile ilgili tartışmalara son noktayı koyması için Tarım Bakanlığı’nın başlattığı araştırma neticesinde yapılacak açıklamayı beklemek gerekiyor.
Yağlardaki kanserojen tartışmaları sürerken yeni bir açıklama geldi. Yüksek ısıya maruz kalan ekmek ve patates gibi nişasta içeren ürünler de kanserojen içerebiliyor.
Ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığı bununda kansere yol açabileceği açıklandı.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığı ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
FSA, bu tarz gıdaların pişirme talimatlarına dikkatle uyulması ve çok kızartılıp rengi koyulaşmayacak şekilde pişirilmesini tavsiye ediyor. FSA ayrıca, içindeki şeker düzeyinin artıracağı ve bunun da pişirme sırasında ortaya çıkan akrilamid miktarını yükselteceği gerekçesiyle patatesin buzdolabında tutulmaması gerektiği uyarısında da bulundu.