Site icon Helal Platform

Ay Tutulması Ne Zaman?

Screenshot 20220516 004853 Chrome

Screenshot 20220516 004853 Chrome

Sayfa İçeriği

2022 Ay tutulması Ne Zaman? Ay tutulması tarihi belli oldu mu? Özellikle Astroloji ile ilgilenen bir çok vatandaş için arama motorlarında en çok aranan konu oldu. Meraklıları için Ay Tutulması ne zaman haberimizin detaylarında bulabilirsiniz..

Ay kendi yörüngesinde ilerlerken, kimi zaman Dünya’nın  gölgesine girer ve Buna Ay tutulması denir. Ay’ın, Dünya’nın gölgesine girmesiyle  Güneş’ten aldığı parlaklığı kaybetmesi sonucunda görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya’nın gölgesi Ay’a düşer. Ay tutulması Ne Zaman? astrolojiye bir etkisi olacak mı? Ülkemizden İzlenmesi mümkün mü? İşte Tüm Detaylar ..

 

Ay Tutulması Ne Zaman ?

2022 Mayıs Ayı ay tutulması meraklıları tarafından  heyecanla beklenmekte. Saat kaçta gerçekleşeceği, nerelerden görülebileceği de ayrıca merak konusu oldu.

Antarktika, Avrupa, Amerika, Afrika, yeni Zelanda,  ve Orta Doğu’nun çeşitli bölgelerinde tamamen, bazı bölgelerinde ise  kısmen Ay Tutulması görülebilir.  Türkiye’den ise hava açık olduğu takdirde başlangıç ve parçalı tutulma evresi izlenecek.ışık kirliliğinin tutulma deneyimine gölge düşürebileceğini hatırlatmakta fayda var.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne göre Ay Tutulması  16 Mayıs’ta meydana gelecek.

Tutulma esnasında  Ay, Dünya’dan 362.1265 km uzakta olacak ve son on yılın en uzun tutulmalarından biri olacak. Tutulmanın tamamı yaklaşık 5 saat 20 dakika, tam tutulma ise yaklaşık 75 dakika sürecek. Heyecan verici bu olayda Hava Güneş  tutulmasında olduğu gibi kararmayacak, sadece ayın üzerin gölgeli ve kırmızı görünecek. Bu sebeple bu ay tutulmasına Kanlı Ay Tutulması denir. Ay Tutulması, Dünya’nın Güneş ile Ay arasına girerek Ay’a düşen ışığı kesmesiyle gerçekleşiyor. Ay Tutulması sırasında Dünya’nın gölgesi Ay üzerine düşer. NASA’ya göre Ay bütünüyle Dünya’nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı, Ay’a ulaşıyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya’nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya ‘Kanlı Ay tutulması’ da deniliyor.

Tutulma Saatleri

Tutulmanın başlangıcı (Yarı gölgeli): 03.31,Parçalı tutulmanın başlangıcı: 05:28,Tam tutulmanın başlangıcı: 06:29,Tam tutulmanın ortası: 07:11,Tam tutulmanın sonu: 07:54 Parçalı tutulma bitişi: 08:55,Tutulmanın bitişi (Yarı gölgeli): 09:52

YAKLAŞIK 75 DAKİKA SÜRECEK
Exit mobile version