Site icon Helal Platform

Cebimizdeki tehlike ne kadar büyük

png 20220605 215931 0000

png 20220605 215931 0000

Teknoloji ilerledikçe dünyaya güvenim azalıyor diyebilirim. Mesela laptop kameramı bilgisayar kapalı bile olsa beni izleyecek şekilde bırakmıyorum.

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe bilgi globalleşmektedir. Aslında “bilgi” diye nitelendirdiğimiz şeyin kapsamı biraz geniş. Ya da bilgi mi demeliyiz bilemiyorum.

Buna özel hayat da giriyor devlet sıraları da kişisel birçok veri de.

Teknolojik bazı kaygılarımı belki önlem almak gereklidir diyerek burada dile getirmek istiyorum.

Bu kaygılarımdan ilki “Windows güncellemeleri”. Bilgisayarlarımıza sık sık güncelleme gelir. Bu güncellemeler sonucunda bazı şeylerin yenilenmesi yada gelişmesi gerekmez mi? Ben bugüne kadar bir güncelleme sonrası bilgisayarımda bir yenilik olduğuna şahit olmadın. İşin ilginç yanı güncellemeler bilgisayar internete bağlı olmasa bile gelebiliyor. Yani internet bağlantınız olmasa bile bir şekilde bir yerlere bağlanıyorsunuz anlamına geliyor. Buradaki kuşkum bilgisayara bir şeyler geldiği deği tam tersi bilgisayardan bir şeyler çıktığıdır.

Teknoloji ilerledikçe dünyaya güvenim azalıyor diyebilirim. Mesela laptop kameramı bilgisayar kapalı bile olsa beniz izleyecek şekilde bırakmıyorum. Hatta bunun biraz daha gelişmiş şekline facebook’’un sahibi Mark’ın laptop kamerasına siyah bant yapıştırdığını gördüğümde şahit olmuştum.

Hemen hepimizin başına şunlardan bazıları gelmiş olabilir:

-Telefonda arkadaşınızla konuştuğunuz bir konu hakkında you tube reklamları karşınıza çıktı mı?

-Bir ürünle ilgili bir arkadaşınıza SMS attıktan sonra o ürünün sosyal medya reklamları defalarca karşınıza çıktı mı?

-Bir şehire seyahat ettiğinizde o şehirle ilgili otel, avm, hastane, çiçekçi gibi internet reklamlarına rastladınız mı?

 

Mobil iletişimin artması ile özel hayatın gizliliği konusundaki kaygılarım da giderek artmaya başladı. Kaygılarımı destekleyecek somut delillerim de var tabii ki. Hepimiz yeni bir uygulama indirirken hangi konularda izin istediğini görmüşüzdür. Peki ya varsayılan (telefon alındığında içinde hazır kurulu olan) uygulamalar? Şundan eminim ki google inc. benim telefonumun bataryası takılı olduğu süğrece isterse benim yerimi tespit edebilir ve benim konuşmalarımı dinleyebilir. Hatta telefonum kapalı bile olsa kameramdan görüntü alabilir. Bu bir varsayım ama kuvvetli bir varsayım.

Örneğin reklamlar! Geçenlerde bir arkadaşım ile whatsapp üzerinden android yazılım kursu konusunda konuşma yaptık. Birkaç saat sonra sosyal medyada dolaşırken android yazılım kursu reklamları ile karşılaştım.

Hatta şu an konusunu hatırlamıyorum ama arkadaşımla telefonda konuştuğum bir konu hakkında çok geçmeden you tube’da o konuda reklamla karşılaşmıştım. Rastlantı olduğunu sandığım için üzerine düşmedim. Buna benzer birkaç olay daha başıma geldikten sonra takip etmeye başladım ki konuşmalarım yazışmalarım alenen reklam malzemesi olarak kullanılabiliyor.

Siz de dikkat ederseniz yakalayabileceğinizden eminim. Kapitalist sistem bu bilgileri o kadar önemsiyor ki milyar dolarları bu bilgilere erişmek için kullanıyor. Bugün reklam için yarın kim bilir ne amaçla kullanacaklar.

Çok basit bir örnek vermek istiyorum. Hemen hepimiz whatsapp kullanıyoruz. 2014 yılında facebook tarafından 19 milyar dolara satıldı. Kıyaslama yapabilmeniz için şöyle izah edeyim THY’nin marka değeri 2,4 milyar dolar!

Bilmem biliyor musunuz facebook 19 milyar dolar vererek satın aldığı whatsapp’tan 1 kuruş bile kazanmıyor. Bununla birlikte de büyük bir gideri de olduğu bilinmektedir. O zaman oturup düşünelim 19 milyar doları bir hiç için mi harcadılar?

Bu konuda google’ın sicili daha kabarık. Kullandığımız android telefonlarda google bizi hangi konularda istediği zaman takip edebilir kısaca bir göz atmak istersek şu başlıkları inceleyebiliriz:

Müzik uygulaması sayesinde: Dinlediğimiz müzik

Haritalar uygulaması ile: Bulunduğumuz ve gezdiğimiz yerler

Taraycı ile: Girdiğimiz internet siteleri

Mail uygulaması ile: E posta içeriklerimiz

Sound uygulama izinleri ile: Konuşmalarımız

You tube ile: İzlediğimiz videolar

Fotoğraf görüntüleyici ile: Fotoğraf ve videolarımız.

Google android klavye ile:Yazışmalarımız… ve daha fazlası.

Unutmayın. Bataryası takılı olan bir telefonla aynı odada bulunuyorsanız yalnız değilsiniz…

Exit mobile version