Site icon Helal Platform

Telefon ve Kullanım Amaçları

png 20220627 194840 0000

png 20220627 194840 0000

Telefon günümüzde temel ve zorunlu ihtiyaç kullanımı haline gelmiştir. 90’lı yılların başından 2005 yıllarına kadar telefon sadece aramak için kullanılıyordu. Fakat geldiğimiz çağda telefon kullanımı, hayatımızın merkezi haline gelmiştir. 1870’lerde normal telefon bulunmuşken, bir asır sonra cep versiyonu bulundu. 50 yıl önceki cep telefonu ile şuan olan telefonların arasında uçurum vardır. Bu durum bizlere 40-50 sene sonra telefon seviyesinin bambaşka bir seviyede olacağını gösterir.

Telefon ve Kullanım Amaçları

Telefon ve internet buluğ çağında olan bir bireyi değiştirebilir. Aşırı internet ve oyun bağımlılığı bireyi sanal bir hayata sürükleyerek karakterinde sapmalar yaratabilir. Örneğin telefon üzerinden sanal oyun oynayan ergenlik dönemindeki birey, oyunu gerçek hayatla bir tutabilmektedir. Ülkemizde de 18 yaşını doldurmuş kişilerin hemen hemen yüzde 95’ inden fazlasında telefon bulunur. Gelir seviyesi az olan kişilerde dahi muhakkak temel ihtiyaç görüldüğü için bulunduğu gözlenir. Örneğin evine koltuk almayan bir aile telefon alımını öncelik görüp önce onu temin eder. Bu durumda aslında bizlere ne kadar mühim görüldüğünü fark ettirir. Bakış açıları tamamen birinci derece sahip olunması gerekenler listesine almaya yöneltir.

Dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucunda tahminen ve sürekli değişmekle birlikte bireylerin yüzde 65’i cep telefonu kullanımı sağlar. Buda neredeyse üçte ikilik bir kısım demektir. Bu kişilerden her beş kişiden dört tanesi akıllı telefon kullanmaktadır. Bunun sonucunda cep telefon kullanan kişilerin neredeyse tamamına yakını kaliteli şeklini temin etmiştir. Gelir ile alakasız olarak temel ihtiyaç olarak bakıldığı görülür. Yapılan başka araştırmalarda ise telefon kullanım seviyesini etkileyen unsurlar, yaş cinsiyet, eğitim, kültür gibi karakter kategorileridir. Bunlar Telefon ve Kullanım amaçları nı oluşturan merkezi öğelerdir.

FAZLA KULLANIMIN ZARARLARI

Telefonun hayatımızı kolaylaştırdığı gibi kötü şekilde tesiri de vardır. Bu etkenler bizlere zararlı ve olumsuz şekilde dönebilir. Telefon ve bir çok teknolojik alet fazla kullanım sonucu bireyleri yıpratmaya başlar. Bu sebeple telefon kullanımını aşırı ve ehemmiyetsiz şekilde olmamalıdır. Aksi halde yıpranan ve zorlanan birey karakter olarak değişim yaşayacaktır. Aşırı internet ve telefon kullanımı, özellikle gelişim çağındaki bireylerde psikolojik deformasyona neden olabilir. Şiddet, silah, kötü içerik, argo cümleler ve yanlış yönlendirmeler sonucunda birey, karakter ve benlik sapması yaşar.

Günümüzde telefonların binlerce çeşidi bulunur. Samsung ve Apple gibi markaların binlerce modeli vardır. En yaygın olanı Apple markasının İphone modelidir. Bu model neredeyse dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde yaygın şekilde bulunur. Ülkemizde artan dolar dengesinden dolayı bu telefonların fiyatları 30-40 bin liralara kadar ulaşabilir. Fakat fiyatına göre gelir seviyesi düşük insanlarda dahi bu telefonlardan bulunur. Telefon temel ihtiyaç olarak kişiler tarafından karşılanır. Sağlık veya güvenlik gibi hayati durumlar ile telefon ihtiyacı bir tutulur. Buda insanların telefonlara para harcamasını sağlar. Örneğin ayakkabısı olmayan bir birey ayakkabı değil parasını telefona vermektedir. Buda aslında telefonun ne denli önemli olduğunu gösterir. İletişim kurma zorunluluğundan ziyade güncel hayatta insanlar telefonları bilgisayar olarak kullanır.

Global dünya düzeninde 2000 ‘li yıllarda neredeyse 30 yaş altındaki bireylerde telefon bulunmazken şuan 12-13 yaşındaki çocuklarda dahi akıllı telefon bulunur. Akıllı telefon olarak bilinen telefonlar dokunmatik telefonlardır. Bu telefonlar bilgisayar gibi kullanılır. Bilgisayar üzerinden yapılacak hemen hemen her işlem akıllı telefonlar üzerinden yapılabilir. Bu nedenle evinde bilgisayar olmayan insanlar akıllı telefonlar ile işlerini hallederler. Bu telefonların özellikleri ve fonksiyonları her sene değişerek bir üst sürümü piyasaya çıkmaktadır. Sürekli güncellenen bu telefonlar yıllar geçtikçe başka seviyelere ulaşacaktır.

Exit mobile version