Tüp mide ameliyatı nedir?, diğer adıyla sleeve gastrektomi, midenin yüzde seksenin alınması ile mide hacminin kısıtlanıp kilo vermenin sağlandığı cerrahi bir operasyondur. Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olan hastalara yapılmaktadır. Kilo vermekte güçlük çeken insanlar tarafınca Tüp mide ameliyatı nedir? öncesinde Sonrasında neler yaşanmaktadır oldukça merak konusu
Tüp mide ameliyatı, obezite cerrahisi içerisinde günümüzde en sık tercih edilen ameliyatlar arasındadır. Ameliyat kapalı olarak yapılmakta ve laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir. Ameliyattan sonra bireylerin fazla kilolarını vermesi amaçlanır, bu nedenle ameliyat sonrası beslenme düzenine uymak çok önemlidir.
Sayfa İçeriği
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Su İçimi
Tüp mide ameliyatı sonrası su içimi, zorlanmamak için yavaşça gerçekleştirilmektedir. Çünkü ameliyat sonrasında mide bebek midesi gibi olur ve eskisi gibi besin alımı mümkün olmaz. Su hızlı içilirse midede gerginlik ve tıkanıklık oluşur.
Tüp mideli bireyler su içerken yemekle birlikte içmemeli, yemeklerden 30 dakika önce ve sonra su tüketmelidir. Hızlı içilen ve yemekle birlikte içilen su kusma refleksini doğurur. Ameliyat olmuş kişiler günde en az 1.5 litre su tüketmeye gayret etmelidir.
Mide Ameliyatı Sonrası Alkol
Tüp mide ameliyatı sonrası alkol, 6 ay boyunca içilmez. Ameliyattan sonraki 6 ay, ameliyatın getirdiği disiplin sürecine alışmak için önemlidir. Gazlı, alkollü içecekler yüksek kalorili olduğu için ameliyat sürecinde yasaktır. Her doktorun her hastaya uyguladığı prosedür farklı olacağı için bu durumu her hastanın kendi doktoruyla konuşması gerekir, her işleyiş herkes için uygun olmaz.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Hangi Sporlar Yapılmalıdır?
Tüp mide ameliyatından sonra hangi sporlar yapılmalıdır, ameliyat sonrasında merak edilen bir konudur. Ameliyat sürecinden sonra bol yürüyüş yapılması lazımdır. Haftada 3 veya 4 gün 4-5 kilometre civarında yürüyüş yapılması şarttır. Ameliyat sonrasında kilo kaybını hızlandırmak için en etkili yöntem spordur. Ameliyat sonrasında yapılabilecek sporlar şöyledir;
- Bisiklet Sürmek
- Koşu Yapmak
- Fitness Yapmak
- Tenis Sporları Yapmak
- Yürüyüş Yapmak
Tüp mide ve diğer tüm obezite cerrahisi türlerinde ameliyattan sonra spor önerilir. Ama hemen değil, belirli bir süre geçince spor yapılır. Hastalar doktorlarının dediklerini harfiyen uyguladıklarında olumlu sonuçlar alır.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Hangi Egzersize Başlanmalıdır?
Tüp mide ameliyatından sonra yapılan egzersizler, doktorun önerisine göre uygulanır. Doktorlar egzersizleri genelde ameliyattan 1 ay sonra başlatır. Ağır spor yapmak dikişleri patlamamak için tavsiye edilmez.
Bisiklet sürme, fitness, koşu veya yürüyüş gibi egzersizler, ameliyattan 1 ay sonra yapılmaktadır. Ameliyattan sonraki süreç kilo vermek ve kiloyu korumak için oldukça önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı Olabilmek İçin Kaç Kilo Olmak Gerekir?
Tüp mide ameliyatı olmak için VKI değerinin, 35 ve üzeri olması gerekir. Bu ameliyat genelde obez ve morbid obez kategorisine giren bireylere yapılmaktadır. Ameliyatı olabilmek için yandaş hastalıkların olup olmadığına da bakmak gerekir.
Örneğin tip 2 şeker hastalığı, uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalpte yağlanma, çeşitli kemik ve iskelet sorunlarında bu ameliyat yapılmaktadır. Ameliyatı olmak için check up yaptırmak önemli. Check up sonrası ameliyata uygun bulunmayan bireyler ameliyat olamaz.
Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Tüp mide ameliyatı, 1 saat sürer. Laparoskopik, yani kapalı ameliyat olarak yapılmaktadır. Bireyler ameliyat olurken anestezi etkisi altındadır. Bu süreçte doktor ve hastanın iletişimi önemlidir.
Ameliyat sonrasında hastalar düzenli olarak kontrollerine gitmek zorundadır. Bazı hastalar ameliyat sonrası tekrardan kilo almaktadır. Bu durumun önlenmesi için beslenmeye ve doktorun dediklerini yapmaya dikkat etmek gerekmektedir. Ameliyattan sonra az yiyerek zayıflamak mümkün olur. Hastalar genelde hemen doyarlar ve fazla yiyemezler.
Tüp Mide Ameliyatı sonrasında oluşan Dumping Sendromu nedir? öğrenmek için tıklayabilirsiniz..