Sigaranın Zararları ve Sağlık; Hayatımızın önemli kısımlarından biride sağlıktır. Sağlık her insanın yaşamlarını idare ettireceği temel olgu ve entegrasyonların başında gelir. Sağlıksız bir birey hayati sıkıntılar ile karşı karşıya kalır. Günümüzde sağlıksız yaşayan insan fazladır. Sağlık temelinde beslenme ile ilişkili olsa da kişilerin buna etkisi fazladır. Bireylerin bağımlı olduğu etkenlerde sağlığı kötü etkiler bunların başında sigara gelir.
Sigaranın Zararları ve Sağlık
Sigara dünya genelinde ilk kez asırlar önce üretilmiştir. Asırlar önce üretilen bu madde tuvalette insanların canı sıkılmasın diye üretilirken, günümüzde bambaşka bir boyuta taşınmıştır. Gerek ülkemizde gerek dünya genelinde sigara kullanımı fazladır. Yapılan araştırmalara göre İskandinav ülkelerinde sigara kullanımı aşırı azdır. Fakat Türkiye ve benzer bir sürü ülkede sigara kullanımı yüksektir. Türkiye de sigara kullanımı net bilinmemekle beraber 15 milyondan fazla olduğu tespit edilmiştir. Tahmini 80 milyonluk nüfusta bebek ve çocukları saymazsak bu oran neredeyse yüzde 50 oranını bulacaktır. Bu nedenle ülkemizin kanayan yaralarından biride sigara kullanımıdır. Ülkemizde sigara bırakmak için numaralar hatta kampanyalar bulunmaktadır. Fakat yine de çok fazla etkili olduğu görülmemektedir.
Hangi Hastalıklara Neden olur
Sigara yüzünden ülkemizde her yıl binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda her yıl 100 bin insana yakın birey hayatını sigara yüzünden kaybetmektedir. Fakat bazı hastalıklar buraya dahil edilmemiştir. Örneğin akciğer yada karaciğer kanseri olan birey sigaradan öldü sayılmaz ama aslında tetikleyen sigaradır. Sigaranın dolaylı olarak yüz hastalığa etki ettiği saptanmıştır. Damar tıkanıklığı, nefes sorunları, kan pıhtılaşması, deri hastalıkları gibi bir çok sorun sigaradan oluşur. Ülkemizde bu konu ile gerekli bilgilendirilme yapılmaktadır. Ancak genellikle uyulmamaktadır. Genellikle aman ne olacak sanki hemen ölecek miyim gibi düşünceler olsa da zamanla insanın ömründen çalmaktadır. Bununla birlikte maddi olarakta insanlara zarar vermektedir. Her gün sigara alan bireyler yıl sonunda binlerce lirayı çöpe atmış olur.
Sigara içindeki nikotin ve bağımlı edici maddelerden dolayı tüketiciler tarafından tercih edilir. Katran ve çeşitli zararlı maddeler kullanıcılarda zamanla bağımlılık yapar ve bırakamazlar. Aslında bırakmak istemezler psikolojik olarak istesem bırakırım ancak bırakmak istemiyorum dendiği görülür. Fakat burada beyin olarak bağımlı olunduğu ortaya çıkar. Sigarayı bırakmaya çalışan bireylerde gerginlik asabiyet gibi durumlar görülebilir. Bununla birlikte bırakmaya çalışıp yeniden başlayan kişilerde görülür. Fakat genel olarak zararlı görülen sigara kullanılmamalıdır. Maalesef ülkemizde sigara kullanım yaşı 14-15 gibi lise öğrenci yaşlarına düşmüştür. Buda 30 yaşına geldiğinde bireyin tam 15 senelik sigara kullanıcısı olacağı anlamına gelir.
İnsan Bedeninde Görülen Etkileri
Sigara kullanan bireylerde kondisyon ve nefes sorunları ortaya çıkar. Merdiven kullanarak çıkan bir birey anında nefes nefese kalır. Bu nedenle sigaradan uzak durulmalıdır. Ayrıca insanların koku alma ve tat alma hislerini zayıflatır. Bireyler yedikleri yemeklerin veya ortamdaki cisimlerin kokularını tam alamazlar. Sigaranın zararlarından biri de ağız ve diş sağlığı üzerine olur. Sürekli Sigara tüketen bireyler özellikle diş fırçalama işlemi yapmıyorsa sararmış ve koku yapan iltihaplı dişler ile karşılaşabilmektedir.. Bununla birlikte yıllardır sigara içen ileri yaştaki erkeklerin saç ve sakallarında sataşmalar ve deformasyonlar görülür. Sigaranın ayrıca cinsel yönden de negatif etkileri vardır. Kan akışı hızını düşürdüğü gibi isteksiz cinsel yaşam ve düşük libido görülebilir. Buda evli bireylerde çeşitli sorunlara yol açabilir. Bütün bu zararlar sigaradan uzak durulması gerektiğini gösterir. Aksi halde kalitesiz bir hayat ve nefes zorlukları bizi bekler. Belki anlık etkiler görülmese de ilerleyen yaşlarda bir çok hastalığı tetikleyerek yaşam ömrünü kısaltır. Buda kişinin kendisine ve sevenlerine yaşatacağı olumsuzlukların habercisidir.